Assalamualaikum dan hai semua! Hari ni aku nak share benda paling basic dalam dunia iaitu cara masak nasi. Pfffft, ntah pape sembang masak nasi, korang semua masterchef level Hell's Kitchen!
Saja nak share petua, harap bermanfaat pada semua. Alang-alang ada masa singkat nk update blog ni.
Petua ni ada profesor ajar abang aku masa dia belajar dulu. Kira dah lama la, cuma aku malas nak cite sangat kat orang. Sebab ada yang condemn, katanya dua kali kerja. Entahlah, takdela memenatkan sangat bagi aku. Yang penting nasi takde kerak.
Mula-mula sekali, masukkan air ke dalam periuk. Jangan lupa tekan butang. Nak lagi cepat, pakai air panas. Tutup dan tunggu sampai menggelegak.
Bila air dah mendidih, masukkan beras.
Tutup dan biar masak macam biasa. Ini hasilnya.
See..kalau ada kerak pun, lembut je. Takdelah membazir kan. Nak basuh periuk pun senang, tak payah rendam lama-lama.
Lagi satu, mak aku ajar kalau nak reheat nasi dalam periuk nasi elektrik ni, kais dulu sampai bawah baru perangat. Selalu kita malas nak kacau terus je tekan butang. Pastu lupa tutup suis. Tu yang hangit dan berkerak. Sayang tau.
Ok lah, aku je nak share. Keburukan masak nasi stail ni satu lah, korang tak boleh leka sampai air kering. So kalau nak buat pastikan time tu korang ada kat dapur.
Dah bertahun aku masak nasi stail ni. Tak membazir nasi sebab takde kerak, so aku memang suka gila.
Tu je nak share, thanks for reading!
Saja nak share petua, harap bermanfaat pada semua. Alang-alang ada masa singkat nk update blog ni.
Petua ni ada profesor ajar abang aku masa dia belajar dulu. Kira dah lama la, cuma aku malas nak cite sangat kat orang. Sebab ada yang condemn, katanya dua kali kerja. Entahlah, takdela memenatkan sangat bagi aku. Yang penting nasi takde kerak.
Mula-mula sekali, masukkan air ke dalam periuk. Jangan lupa tekan butang. Nak lagi cepat, pakai air panas. Tutup dan tunggu sampai menggelegak.
Bila air dah mendidih, masukkan beras.
Tutup dan biar masak macam biasa. Ini hasilnya.
See..kalau ada kerak pun, lembut je. Takdelah membazir kan. Nak basuh periuk pun senang, tak payah rendam lama-lama.
Lagi satu, mak aku ajar kalau nak reheat nasi dalam periuk nasi elektrik ni, kais dulu sampai bawah baru perangat. Selalu kita malas nak kacau terus je tekan butang. Pastu lupa tutup suis. Tu yang hangit dan berkerak. Sayang tau.
Ok lah, aku je nak share. Keburukan masak nasi stail ni satu lah, korang tak boleh leka sampai air kering. So kalau nak buat pastikan time tu korang ada kat dapur.
Dah bertahun aku masak nasi stail ni. Tak membazir nasi sebab takde kerak, so aku memang suka gila.
Tu je nak share, thanks for reading!
dulu pernah berlaku kat rumah sewa, housemate aku nak basuh periuk nasi kesayangan aku. tapi ntah apa punya bijak, dia pergi kikis kerak tu dengan sudu. apa jadah! rendam je la...
ReplyDeletepergh..kalau buat gitu, Mak aku tarik telinga lah..
DeleteOhhh, kira agak2 time nasi tu nak masak kena pantaulah ye,...in case terkurang air :)
ReplyDeletedah masuk beras tu, tengoklah airnya..agak-agak cukup
DeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteEkin kalau nak panas nasi kaut dengan senduk lepas baru tekan suis hihihihi
DeletePandainya Sal dulu2 msk nasi guna dapur kayu nasi berkerak...sedap juga mkn kerak nasi yg panas
ReplyDeleteklu ikutkan periuk nasi zaman skrg xberkerak dah kan ... kat rumah tu ok je masak nasi ... klu berkerak pun klu lupa ttp suiz la
ReplyDeleteKalau rajin Sha buat cenggini, kalau tak terbiar jugak kerak tu. Perghh terikut2 hasutan saitonnnn supaya membazir..
ReplyDeletetak rajin nak buat gini,hahha kalau buat gini mau rebus air je..
ReplyDeletedgn anak pegang kain lagi hahaha
hihi..tak semua orang ada masa..
Deleteidea yg bagus sal,rajin sal masak nasi mcm ni..bravo
ReplyDeletetakdelah rajin sangat..malas nak menyental periuk je..haha
Deletekena jaga air tu jugak,klu lepa lauk dah masak nasi tak masak lagi
ReplyDeletehihii
makan angin jelah..haha
Deleteteman nak cuba le....teman tukang masak nasi di rumah.
ReplyDeletesilakan..harap-harap jadi
DeleteBermakna kena basuh beras di tempat lain le....biar air didih dahulu ye..kena jagalah air tu..
ReplyDeletehaah, kena tinjau-tinjau..
Deletetak ada kerak nasi....kadang kala kerak nasi sedap dimakan.
ReplyDeleteada jugak orang suka, ye tak..
Deleteyang ni abah nya petua.. memang dok guna pakai... lepas masak je nas tu, terus off switch dia.. confirm tak berkerak.. ibu nya petua, kena kacau nasi tu cane ntah.. rasa cam petua abah lagi senang, so abaikan petua ibu.. ahhaha
ReplyDeletecombine dua-dua..kacau, pastu tutup suis once nasi dah panas
DeleteMemang rajin la masak air duu batu masuk beras.hehe bukan klu msk periuk letrik takda kerak kan..entah sy kt rumah ni masak nasik pakai api gas..jarang la nk berkerak tapi selalu juga hangit pasal lupa tengah msk nasik dok buat kerja lain.multitasking katanya.hahaha
ReplyDeletehaha..biasalah anak dah tiga kena cekap multitasking.tapi kekadang miss jugak here and there
Deletebagus bagus bagus.
ReplyDeletesangat bermanfaat
Sal..
ReplyDeletennt g mkn sama ea
BLOGWALKING JE
ReplyDeletethanksss..sgt membantu masak nasi camni dkt rumah sewa!
ReplyDeleteOo.. Ada caranya ye x mo bg berkerak. Tq share info.. Hihi.. Blh try ni nti..
ReplyDeleteOh, tak tahu pulak akak cara macam ni! Of courselah tak pernah buat juga. Periuk nasi akak pulak jarang berkerak sampai tak boleh makan. Sedang-sedang elok aje nasi masak dalam tu. Kiranya akak terlebih bijaklah kot. Hehehe!
ReplyDeletesy still msk guna dapur kayu... so memang kena bertabah laa kalu ada kerak ni...
ReplyDeletelarikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk
biasa masak guna rice cooker tak berkerak pun
ReplyDeletetp skrg guna dapur gas tu jek...alhamulillah nasik x de kerak
ReplyDeletebila letak air dulu x sukar ke nk sukat kuantiti beras,..kang nasi lembik
ReplyDeletemain agak je kak JM, ikut pengalaman..hihi.nak celup pakai jari kang melecur plak
DeleteApabil chef jay emm diagnose...
Deleteada yg suka mkn nasi berkerak tau
ReplyDeleteTulah masalahnya.... nak kena menunggu didih tu yang malas tu Sal.... Ko taulah mak ni kalau boleh malas duduk dapur. Mak takut kang ada jugak air dah kering nasi lum masuk lagi ni haha
ReplyDeletebukan nasi jadi bubur, tapi jadi kenangan jelah..haha
Deleteowh , baru tahu . tapi kan selalunya bila reheat , nasi bahagian atas yang kering ... huhuhuuu
ReplyDeletetak nak kering, renjis lah air sikit kalau tak nak kaut ngan senduk
DeleteTips yang bagus cik sal... ha ha ha...
ReplyDeleteKalu masak nasi kat kedai kompom tak kerak... he he he...
ReplyDeletecara masak nasi paling mudah..haha
DeletePart yang paling ditakuti... bila time makan... baru release... switch tak on... Rasa nak mendidih hati.... keh keh keh...
ReplyDeleteamboi SS, jangan buat citer seram
Deletekalo guna jenis rice cooker silver licin tu.. yg ble npak muka kita tu.. kompom kerak..nasi x masak lagi da kerak... ntah la x reti guna.. guna dapur gas lg senang...
ReplyDeleteapa pun tq petua tu..nti ble la try...
Delete