Thursday, 18 August 2016

Petua masak nasi tanpa kerak

Assalamualaikum dan hai semua!  Hari ni aku nak share benda paling basic dalam dunia iaitu cara masak nasi. Pfffft, ntah pape sembang masak nasi, korang semua masterchef level Hell's Kitchen!

Saja nak share petua, harap bermanfaat pada semua. Alang-alang ada masa singkat nk update blog ni.

Petua ni ada profesor ajar abang aku masa dia belajar dulu. Kira dah lama la, cuma aku malas nak cite sangat kat orang. Sebab ada yang condemn, katanya dua kali kerja. Entahlah, takdela memenatkan sangat bagi aku. Yang penting nasi takde kerak.

Mula-mula sekali, masukkan air ke dalam  periuk. Jangan lupa tekan butang. Nak lagi cepat, pakai air panas. Tutup dan tunggu sampai menggelegak.


Bila air dah mendidih, masukkan beras.


Tutup dan biar masak macam biasa. Ini hasilnya.


See..kalau ada kerak pun, lembut je. Takdelah membazir kan. Nak basuh periuk pun senang, tak payah rendam lama-lama.

Lagi satu, mak aku ajar kalau nak reheat nasi dalam periuk nasi elektrik ni, kais dulu sampai bawah baru perangat. Selalu kita malas nak kacau terus je tekan butang. Pastu lupa tutup suis. Tu yang hangit dan berkerak. Sayang tau.

Ok lah, aku je nak share. Keburukan masak nasi stail ni satu lah, korang tak boleh leka sampai air kering. So kalau nak buat pastikan time tu korang ada kat dapur.

Dah bertahun aku masak nasi stail ni. Tak membazir nasi sebab takde kerak, so aku memang suka gila.

Tu je nak share, thanks for reading!

47 comments:

  1. dulu pernah berlaku kat rumah sewa, housemate aku nak basuh periuk nasi kesayangan aku. tapi ntah apa punya bijak, dia pergi kikis kerak tu dengan sudu. apa jadah! rendam je la...

    ReplyDelete
    Replies
    1. pergh..kalau buat gitu, Mak aku tarik telinga lah..

      Delete
  2. Ohhh, kira agak2 time nasi tu nak masak kena pantaulah ye,...in case terkurang air :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah masuk beras tu, tengoklah airnya..agak-agak cukup

      Delete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ekin kalau nak panas nasi kaut dengan senduk lepas baru tekan suis hihihihi

      Delete
  4. Pandainya Sal dulu2 msk nasi guna dapur kayu nasi berkerak...sedap juga mkn kerak nasi yg panas

    ReplyDelete
  5. klu ikutkan periuk nasi zaman skrg xberkerak dah kan ... kat rumah tu ok je masak nasi ... klu berkerak pun klu lupa ttp suiz la

    ReplyDelete
  6. Kalau rajin Sha buat cenggini, kalau tak terbiar jugak kerak tu. Perghh terikut2 hasutan saitonnnn supaya membazir..

    ReplyDelete
  7. tak rajin nak buat gini,hahha kalau buat gini mau rebus air je..
    dgn anak pegang kain lagi hahaha

    ReplyDelete
  8. idea yg bagus sal,rajin sal masak nasi mcm ni..bravo

    ReplyDelete
    Replies
    1. takdelah rajin sangat..malas nak menyental periuk je..haha

      Delete
  9. kena jaga air tu jugak,klu lepa lauk dah masak nasi tak masak lagi
    hihii

    ReplyDelete
  10. teman nak cuba le....teman tukang masak nasi di rumah.

    ReplyDelete
  11. Bermakna kena basuh beras di tempat lain le....biar air didih dahulu ye..kena jagalah air tu..

    ReplyDelete
  12. tak ada kerak nasi....kadang kala kerak nasi sedap dimakan.

    ReplyDelete
  13. yang ni abah nya petua.. memang dok guna pakai... lepas masak je nas tu, terus off switch dia.. confirm tak berkerak.. ibu nya petua, kena kacau nasi tu cane ntah.. rasa cam petua abah lagi senang, so abaikan petua ibu.. ahhaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. combine dua-dua..kacau, pastu tutup suis once nasi dah panas

      Delete
  14. Memang rajin la masak air duu batu masuk beras.hehe bukan klu msk periuk letrik takda kerak kan..entah sy kt rumah ni masak nasik pakai api gas..jarang la nk berkerak tapi selalu juga hangit pasal lupa tengah msk nasik dok buat kerja lain.multitasking katanya.hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..biasalah anak dah tiga kena cekap multitasking.tapi kekadang miss jugak here and there

      Delete
  15. bagus bagus bagus.

    sangat bermanfaat

    ReplyDelete
  16. thanksss..sgt membantu masak nasi camni dkt rumah sewa!

    ReplyDelete
  17. Oo.. Ada caranya ye x mo bg berkerak. Tq share info.. Hihi.. Blh try ni nti..

    ReplyDelete
  18. Oh, tak tahu pulak akak cara macam ni! Of courselah tak pernah buat juga. Periuk nasi akak pulak jarang berkerak sampai tak boleh makan. Sedang-sedang elok aje nasi masak dalam tu. Kiranya akak terlebih bijaklah kot. Hehehe!

    ReplyDelete
  19. sy still msk guna dapur kayu... so memang kena bertabah laa kalu ada kerak ni...



    larikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk

    ReplyDelete
  20. biasa masak guna rice cooker tak berkerak pun

    ReplyDelete
  21. tp skrg guna dapur gas tu jek...alhamulillah nasik x de kerak

    ReplyDelete
  22. bila letak air dulu x sukar ke nk sukat kuantiti beras,..kang nasi lembik

    ReplyDelete
    Replies
    1. main agak je kak JM, ikut pengalaman..hihi.nak celup pakai jari kang melecur plak

      Delete
  23. ada yg suka mkn nasi berkerak tau

    ReplyDelete
  24. Tulah masalahnya.... nak kena menunggu didih tu yang malas tu Sal.... Ko taulah mak ni kalau boleh malas duduk dapur. Mak takut kang ada jugak air dah kering nasi lum masuk lagi ni haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan nasi jadi bubur, tapi jadi kenangan jelah..haha

      Delete
  25. owh , baru tahu . tapi kan selalunya bila reheat , nasi bahagian atas yang kering ... huhuhuuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak nak kering, renjis lah air sikit kalau tak nak kaut ngan senduk

      Delete
  26. Tips yang bagus cik sal... ha ha ha...

    ReplyDelete
  27. Kalu masak nasi kat kedai kompom tak kerak... he he he...

    ReplyDelete
  28. Part yang paling ditakuti... bila time makan... baru release... switch tak on... Rasa nak mendidih hati.... keh keh keh...

    ReplyDelete

Thanks sudi baca. Komen je apa-apa korang suka. Lagi panjang lagi best

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Template by BloggerCandy.com