Tuesday, 18 October 2016

Cara padam Caller Ringtone bagi pengguna Hotlink - Repost

Hari ni Kak Sal kau nak share cara-cara untuk delete/ padam caller ringtone bagi pengguna Hotlink. Sejujurnya, aku rasa caller ringtone ni adalah taktik curi kredit paling hampeh. Mula-mula diorang kata free, so korang pun rasa best la sebab bila orang call korang nanti keluar lagu. Tapi tetiba kredit kau kena potong tiap-tiap bulan tanpa rela untuk renewal. Nasib tak baik sampai 6 hengget dipotongnya!

Disebabkan aku dah fed up, makanya aku pun google cara untuk padam caller ringtone ni. Cuba punya cuba, Alhamdulillah berjaya...Ikut step by step ye. So, bersabar sebab memang tricky.

1. Dail *131#
2. Pilih 5 Kendali CRT
3. Pilih 2 Padam CRT

Kalau nasib korang baik, caller ringtone korang akan terus dipadam. Tapi kalau tak, ni yang akan keluar.


Habis, yang potong tiap-bulan tu apa???Rileks, jangan baling dulu handphone ke dinding!

4. Klik kat link ni:  Music Unlimited
5. Klik 'log on'. Pop up window ni akan keluar. Isikan nombor handphone dan password korang. Takde akaun? Senang je, klik kat free sign up tu.



6. Isikan sahaja, jangan lupa 'accept terms and conditions'.
7. Password akan dihantar ke email/ handphone korang.
8. Log in pakai password yang diberi.
9. Tapi kalau keluar 'This Maxis/ Hotlink number already exist', nak buat apa?? Tetibe je dia kata nombor korang dah ada dalam sistem. Sape pulak pakai nombor aku ni!


10. Jangan panik, sebab takkan ada dua orang yang pakai nombor handphone yang sama pada masa yang sama. Bukak balik log in dan klik 'forget password'. Password akan dihantar ke handphone korang. Mungkin korang ada register suatu masa dahulu tapi korang dah lupa. Macam aku..haha!
12. Log in.
13. Klik kat link ni : Manage caller ringtone
14. Korang mungkin akan diminta log in sekali lagi. Dengan penuh sabar sila log in sekali lagi.
15. List caller ringtone yang korang sedang guna akan keluar. Klik kat icon tong sampah kecik belah kanan sekali untuk conform betul tak tu caller ringtone korang.(Sorry yang ni tak dapat tunjuk demo sebab lepas klik je dia terus keluar blank macam bawah ni, tak sempat nak capture.) Jangan risau selagi korang tak klik kat purchase/ buy, korang masih 'selamat'. So kalau korang keluar skrin 'kosong' macam ni maksudnya korang dah tick kotak yang betul.


16.Ulang step 1 sampai 3 balik!
17. Pilih untuk teruskan/padam (aku lupa la yang ni sebab dah excited tak sempat screenshot. Tapi rasanya korang tau kot nak tekan mana).
18. Caller ringtone korang dah dipadam kalau korang dapat mesej macam ni. Yang bawah tau, bukan yang atas.


Selamat mencuba dan selamat jimat kredit!

*Please comment if you want me to write an English version on how to unsubscribe to Hotlink caller ringtones. Thanks.


37 comments:

  1. Tak pernah walau sekali guna caller ring tones.. annoying sangat bila dengar.. :(

    ReplyDelete
  2. mak ada dua caller ringtones. haha. habis kedit dia.

    ReplyDelete
  3. wah...memang cute penyampaiannya.Sayangnya akak belum bermasalah begitu lagi.tahniah sal...

    ReplyDelete
  4. alhamdulillah..

    Terima kasih sangat2 sb share tips ni wakk. Memang mudah dan senang paham.

    Saya dah berjaya remove caller ringtone tu..

    Monthly charges without knowing.

    Teringat dulu accept caller ringtone tu lat SMS katanya FREE..rupanya charge jugak.

    Rasa dah dekat 5 tahun dah. Sedap je duit depa dapat RM3 tetiap bulan huhu.


    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah..lega sangat dapat tolong..

      Delete
  5. Terima Kasih, artikel ini sangat membantu, sakit hati dengan maxis bila asik hilang kredit, dah buat ikut step yang diajar, selamat kredit saya, semoga Allah balas jasa baik puan, aminn.

    ReplyDelete
  6. Kan caller ringtone ade 3 lagu, sy hnya dpt delete 2 lagu je. Mmg ada tanda tong sampah hijau tpi tekan2 mmg xdpt. Degil nya huhuhu stress do xdpt delete. Mcm mane ni?

    ReplyDelete
  7. Terima Kasih atas info yg bermanfaat ini..

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum kak sal.saya rase terbantu sngt2. terima kasih banyak sebab berjaya bantu saya jimatkan kredit,bantu saya bersabar dalam proses tongsampahkan pakej crt ni. semoga terus membantu, semoga success slalu.selamat hari raya ya.

    ReplyDelete
  9. Tk jumpa tong sampahnya xde pun tong sampah, dkt mana kak sal?

    ReplyDelete
  10. Tak bolh lha.. tak jumpa tong sampah tu , k.sal...

    ReplyDelete
  11. Terima kasih. Akan cuba ini. Sudahlah kena tipu, lagu CRT yang pemanggil kita dengar macam gam*ang. Lega. Apa pun aku tak halalkan kredit aku yang Maxis ambil.

    ReplyDelete
  12. thanks . saya dah buat . alhamdulillah dah dlte .

    ReplyDelete
  13. tak pernah paki caller ringtone sebb pki tone yg ada je
    hahha

    ReplyDelete
  14. Rasanya akak takda CRT ni lagi sebab memang annoying gila bila kena deduct credit tak tentu pasal.

    Tapi akak pernahlah juga subscribe bila tetiba terjiwang kat satu-satu lagu walaupun bukan akak yang dapat dengar lagu tu, sebaliknya si pemanggil. Akak rajin juga dial nombor sendiri sekadar nak dengar CRT favorite ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..samalah!memula rasa best je, siap guna phone rumah call hp sendiri..haha

      Delete
  15. I want in English, please help to translate. I can't read in your language.. *runnnnnn*

    ReplyDelete
    Replies
    1. for you I'd do French version. Haha

      Delete
  16. salam sis,thanks utk info ..! saya pun kena juga mcm ni,nak delete tapi kata tak ada langgan pun,padahal cuba call balik guna nom lain ada lagi crt. dah la lagu entah apa2..malu ja bila ada org call.. huhu..
    dulu fed up juga dah keluar tuto ni nak settlekan terus la.. :D
    syukran...........

    ReplyDelete
  17. ms pakai hp2 biasa dulu penah buat. pastu baru dpt hidayah yg diorg sedut kredit warghhhhhh aku x halalkan wahai maxis!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. free tu sebulan pertama je..pastu selamat lah.dahla time student.rasa perit je

      Delete
  18. Entahlah Kak Sal..... bab bab ni mak mmg lembab sikit hihi...Kalau ada pun mak mmg pas aje pada anak anak kasi pomen haha...
    Terima kasihlah share ye Kak Sal

    ReplyDelete
  19. thanks share ni sal. memang membantu kalau tak extra cas jugak kan ni

    ReplyDelete
  20. ahahaha. benda ni kadang2 ada orang abaikan je kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..yang tak kisah kredit kena potong memang abaikan je

      Delete
  21. nice sharing.. info yg sgt bagus :D

    ReplyDelete
  22. Sejujur jujur nya....da lama tak guna hp for calling calling

    ReplyDelete
  23. SS dah berzaman x guna ringtone... cam bingit... he he he

    ReplyDelete
  24. Thanks,aku tgok credit aku asal 3rm aku hilang rupa2nya die tolak. Fuck hotlink

    ReplyDelete

Thanks sudi baca. Komen je apa-apa korang suka. Lagi panjang lagi best

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Template by BloggerCandy.com