Monday, 25 January 2016

The Boy - expect the unexpected

Ahad lepas aku pergi menonton The Boy, gara-gara terpukau dengan trailer yang menampakkan filem ni seram nokharom. Seram ke? Nak tau, baca sampai habis na...


Pelakon utama filem ni adalah Lauren Cohan sebagai Greta Evans; Rupert Evans sebagai Malcolm; Jim Norton sebagai Mr. Heelshire dan Diana Hardcastle sebagai Mrs.Heelshire. Greta datang dari Amerika ke England (tak dinyatakan which part) untuk menjadi pengasuh kepada anak lelaki pasangan Heelshire bernama Brahms. Awalnya dia terkejut kerana Brahms rupanya sebuah patung porcelain, tapi dia layankan je kerana gaji lumayan yang ditawarkan. Walau bagaimanapun, Greta perlu mengikut peraturan dan jadual yang disediakan untuk Brahms.

In the meantime, Greta telah berkenalan dengan Malcolm, pemilik kedai runcit yang selalu menghantar barang ke rumah pasangan Heelshire. Malcolm makin kerap ke rumah Heelshire yang besar macam istana tu setelah Mr. dan Mrs. Heelshire pergi bercuti dan meninggalkan Greta bersama Brahms. Kejadian-kejadian pelik mula berlaku seperti barang-barang Greta beralih tempat dengan sendiri, bunyi-bunyi pelik di tengah malam dan Brahms yang seolah-olah bergerak apabila ditinggalkan. Yang peliknya, Greta makin sayang pada Brahms dan melayannya seolah-olah kanak-kanak sebenar.


Kalau tengok trailer, aku expect filem ni macam Annabelle, Chucky atau Dead Silence. Anak patung gila yang dirasuk semangat jahat lalu mengaruk tak tentu hala. Realitinya, filem Rahsia lakonan Noorkumalasari tu jauh lagi seram! My horror-tolerance level is very low and this movie can't even scare me. Huh? Awal-awal filem ni dah dragging sebab terlampau fokus pada Greta dan banyak cakap. Memang menguap woi! Aku ingat banyaklah scene terkejut bagi gugur jantung, tapi hampa. Slow dari mula sampailah ke conclusion. Watak Malcolm tu katanya English, tapi takde slang yang pekat, kalau tak boleh gak buat-buat penyedap telinga.

Cuma satu je aku puji, plot twist ending dia. Buat kau realise kenapa cerita ni tak seram. Sayang, jalan cerita ngan idea dah ada, cuma tak execute dengan baik. Ending yang unexpected dan kreatif, tapi tulah, the last 15 minutes movie ni je best.

So, nak tengok ke tidak? Aku (dan ramai lagi yang dah tengok) tak rekemen. Tapi, terpulanglah. Jangan cakap akak tak payung review.

Sekali-sekala ada masa update blog, rajin pulak aku edit gambar. Hahaha..jangan marah ye, kak Yana Yani, kak Kathy Rbain, Daddy Ziyad, Tomok, David Beckham, Sir Alex

Jumpa lagi next entry! Thanks for reading!

46 comments:

  1. hahahaha sbb cerita ni tak best, qila bc full review kak haha.
    kalau tak skip je :p nak tgk sendiri kihkih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak best bagi akak, tak tau la orang lain kan..

      Delete
  2. arini dua kali mummy baca pasal review The Boy.. satu kata best satu kata tak best.. ehhh nak tgk ke tak nak ni..hehheehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. taste orang tak sama la mummy..orang tu suka kot cite deep mystery macam ni..kalau expect hantu memang akan hampa la

      Delete
  3. setakat nak tengok suka-suka boleh la layan kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak tengok suka-suka baik tengok cite katun je kak...haha

      Delete
  4. wow yeke? ermm tenkiu for the review. gambar yang rooney tu serius lawak kahkahh.
    btw saya tag akak kat sini http://www.sayidahnapisah.com/2016/01/pencarian-mega-bloglist-aisyhah-nyais.html :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks for the tag, dear..kalau free nanti akak join ye

      Delete
  5. saya baru cadang nak review filem ni, tapi rasanya saya pikirlah dulu sebab opinion saya sama je dengan akak ;D cerita ni tak seram pun, banyak jumpscare, tapi malangnya tak dapat menaikkan bulu roma.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup..buat naik darah je..haha.mimpi rupanya!

      Delete
  6. cerita2 seram ni bikin copot2 jantungku...

    ReplyDelete
  7. Saya yg dah berangan2 dgn anak2 nak tengok citer ni di cinema jumaat nanti terpaksa tukar plan lah nampaknya, hahaha.. Lepas ni nak tengok The Forest kat rumah, tak dapat ke cinema tengok video di rumah pun jadilah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..saya rasa the forest lagi best, tapi ada member saya prefer the boy.

      Delete
  8. Tak best ke movie ni? Anak buah akak ajak berjemaah tengok movie ni tapi akak 'tolak dengan baik'. Bukan sebab akak takut tapi macamana nak masuk panggung dengan si Adik Cute tengok cerita seram. Akak okey jerk. Takut si kecil ni baru 5 minit dah kata 'Eleh, tak seram pun Mommy! Jom kita balik!'

    Dah baca review Sal ni, malaslah akak nak menonton movie ni tapi ketandusan sangat-sangat movie seram yang best tau!

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak tengok movie seram tengoklah movie thai..tu mau menjerit dalam panggung

      Delete
  9. Review pun kena payung ya...:D

    Kalo tengok gambar tu mmg mcm seram je..mcm tertarik. Mujur la Sal bgtau.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..jangan tertipu dengan poster dan trailer

      Delete
  10. Dah baca panjang-panjang dekat blog Namee. Rasa macam tak berbaloi pula nak pergi tengok. Bila baca ulasan kak Sal ni, lagilah rasa tak nak tengok. haha!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tengok free takpe, kalau wayang tu rasa macam rugi je

      Delete
  11. mula nak kome pasal movie
    sekali panas hati pula tengok gambo last tu
    ni ada yang kena lesing sat lagi ni kang...
    ish...bertabah lah hati
    puak the reds memang pendengki sejak dulu..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha...dengki acah-acah je.sekarang kan trend liv ngan men yu masuk gua bergilir-gilir

      Delete
  12. spoiler the boy apa sal...bisik meh
    budak tu hantu ke greta tu hantu..
    jeng...jeng...jeng

    ReplyDelete
    Replies
    1. dua-dua pun bukan hantu...haha.parents Brahms tu je gila

      Delete
  13. Kalau tak seram macam tak thrill kan..

    ReplyDelete
  14. seram dan thrill ek, lama lagilah saya tengok ni. memang takut sikitlah

    ReplyDelete
  15. citer thriller camni saya takut sikit nak tengok. huhuh

    ReplyDelete
  16. Hai sal.... Tak seram rupanya cerita ni. Ingat macam movie Chucky atau macam cerita Mr freddy

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah..ingat macam tu jugak..tertipu!

      Delete
    2. kekadang terfikir napa chucky dan mr freddy kejam sangat....hehe masa kat hostel dlu sampai seram rasa

      Delete
  17. ingatkan citer seram...rupanyer tak ek? hehe

    ReplyDelete
  18. Tang edit gambar bawak sekali tu kelakar,...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..menghibur hati sendiri.

      Delete
    2. Ha ha ha... tu lah pasal... saya pu n tergelak sekali... ha ha ha

      Delete
    3. Ha ha ha... tu lah pasal... saya pu n tergelak sekali... ha ha ha

      Delete
  19. Hampa,...baru plan nak melayan citer serammmm,...

    ReplyDelete
    Replies
    1. cari citer lain la kak..the forest tu macam lagi seram

      Delete
    2. The forest tu glerzzz seram

      Delete
    3. tengok dah ke huda?menyesal tak?

      Delete
  20. Ha ha ha... untong ada kawan mcm sal...

    X yh susah pyh g tgk wayang...

    Cik sal tolong payungkan...

    Ha ha ha...

    ReplyDelete
  21. Errrr... knapa nama sy appear 2 kali kt ruang komen? Huhuhu... phone sy or emel sy kna hacked ke?
    Sy guna 1 ID je ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. perasan jugak kat blog lain nama huda appear dua kali..masalah blogspot kot?as long as both komen awak taip sendiri takpelah tu

      Delete
  22. dh lama xtgk movie....masa jadi penghalang...tp kalau citer sepatutnya seram jadi xseram mcm xsmpai lak feel nyer kan....hihihi

    ReplyDelete

Thanks sudi baca. Komen je apa-apa korang suka. Lagi panjang lagi best

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Template by BloggerCandy.com