Wednesday, 18 September 2013

Lemak berkrim Kampung Santan

Money talks, bullshit walks - Rizuan Amri

Last aku tengok filem lakonan Hans Isaac adalah 'Misteri Jalan Lama', tu pun sebab Que Haidar pelakon utama. Filem tu agak mengecewakan aku sebab alam bunian yang cuba ditampilkan terlampau berlebihan dari segi kostum dan effect CGI. Tapi aku bukan nak cakap pasal 'Misteri Jalan Lama' tapi filem 'Lemak Kampung Santan' (LKS). Expectation aku tak tinggi, sebab sambutan kat panggung tak berapa menggalakkan sampai merajuk abang hensem kita tu nak buat filem lagi. Susah la semua nak merajuk. Syamsul Yusuf pun merajuk gak..asal David Teo tak nak merajuk dari buat filem entah apa-apa???Ah..dunia memang tak adil.


Hans Isaac merupakan pengarah LKS merangkap hero bernama Rizuan. Heroin filem ni Neelofa, sebagai Tiqa. Aku ni memang selalu skeptical dengan pelakon-pelakon 'ada rupa' ni sebab aku bajet diorang ni harap muka je tapi berlakon hampeh. Macam aku malas nak tengok lakonan Lisa Surihani suatu masa dulu. Tapi lepas tengok Muzikal Tun Siti Hasmah terus jadi peminat..huhu.

Al-kisah, ada sebuah kampung bernama Kampung Santan yang femes dengan Nasi Lemak Tiqa, gerai milik Tiqa dan ayah dia, Pak Wan (Harun Salim Bachik). Pak Wan ni suka sangat bercerita dekat semua orang yang datang beli nasi lemak kat situ tentang Hikayat Puteri Balinan. Macam nyanyuk pun ada jugaklah Pak Wan ni tapi maybe sebab dia ada anak dara cun, semua orang layan jelah dia. Tetiba company awek Hans, Sofia (lakonan Natasha Hudson) claim dia dah beli tanah kampung tersebut dan semua orang kena kosongkan tempat tu untuk pembangunan. Of course la orang kampung tak nak sebab diorang kata ada perjanjian tanah tu memang diorang punya. Rizuan rahsiakan identiti dia sebagai arkitek GHI sebab takut kena belasah masa first time sampai Kampung Santan, tapi lama-lama jatuh cinta pulak dengan si Tiqa. Erm...macam cerita tipikal orang kampung vs pemaju je..

Kalau u olls fikir macam tu, u olls silap !!! *tanda seru untuk bagi effect terkejut* Kampung Santan macam kampung biasa tapi orang kampung kat situ ada misteri yang diorang sembunyikan. Nak tahu rahsia apa, kenalah tengok sendiri filem ni. Conform puas hati sebab ini bukan takat cerita kampung bunian whatsoever mets kisah cinta tipikal.


Hans tetap nampak hot bagi someone berumur 40 something so boleh nampak chemistry dia dengan Neelofa. Dan aku dengan ini mengakui yang Neelofa ada bakat berlakon dan boleh pergi jauh. Pelakon-pelakon lain macam Natasha Hudson, Awie, Harun Salim Bachik dan Khir Rahman memang conform la mantap. Siapa sangka Khir yang nampak keras boleh bawak watak lelaki lembut. Tapi aku paling suka tengok lakonan budak yang bawak watak Amin tu. Ada sesapa tau nama dia??


Dari segi sinematografi, LKS cantik dan plot disusun mengikut kronologi, takde flashback ke, flash forward ke. Dari segi special effect, terhadam jugak lah. Aku bukan pembuat filem so tak layak nak cakap pasal ni. Tapi personally, aku rasa untuk part-part yang memerlukan special effect, nampaklah menjadi dan tak fake. Cuma ending filem ni rasanya boleh diperbaiki. 15 minit terakhir makin menarik tapi hujung-hujung filem macam nak cepat habis je.

Yang pasti lepas habis tengok aku craving nasi lemak.

No comments:

Post a Comment

Thanks sudi baca. Komen je apa-apa korang suka. Lagi panjang lagi best

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Template by BloggerCandy.com