Monday, 16 September 2019

Kembara Aceh Part 5

Seperti yang dinyatakan dalam entry INI, destinasi seterusnya adalah kami ke Pulau Rubiah. Kebanyakan yang datang ke Sabang ni adalah ubtuk snorkeliing dan berkelah di tepi pantai. Harus diingat ye, Aceh ni daerah yang sangat strict bab agama. So berhati-hatilah bila berpakaian. Ada minah saleh tu pakai bikini, kesian dia orang dok pandang-pandang dia pelik.

Boleh sewa snorkelling set. Siap kaki itik diorang bagi. Harga dah lupa. Maafin guwei

 Pepehal pun posing dulu


Dan sejujurnya seketul Salbiah tu hanya mampu posing je sebab period pain yang melampau. Huhuhu. Nasiblah dah memang badan macam ni. So tengok jelah dari tepi. Layan angin pantai, menenangkan emosi yang bercelaru.

Dah puas mandi manda, Herman bawak kitorang ke Monumen Nol Kilometer Indonesia yang terletak di Desa Iboih, Sabang. Nak tahu fakta menarik tentang monumen ni boleh baca kat SINI



Dekat area Kilometer Nol ni banyak gerai-gerai yang jual souvenir. Harga murah jugak dan banyak pilihan. Makanan minuman pun ada.

Petang tu, kitorang terus balik ke resort. Tak larat dah la nak berjalan. Herman ajak makan kat luar tapi kitorang decide nak stay kat resort je untuk packing dan berehat.

Makan di restoran resort sahaja sambil menikmati angin pantai dan bunyi ombak kecebar kecebur


Jumpa next entries gais! Thanks for reading!

p/s : ha amik kau sekali update blog sampai 2 entry dalam sehari.

15 comments:

  1. Suka mendengar bunyi ombak kecebar kecebur....sungguh menenangkan jiwa melihat ombak menghempas pantai tanpa jemu.

    ReplyDelete
  2. salam.
    sal.
    nnt txt kita. phone rosak. no awak n ramai2 geng blogger dah hilang. huhuhu

    ReplyDelete
  3. Lamny x singgah blog sak.. pekabo sal?? Bestnya ke acheh pula ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. ini cerita tahun lepas kak. sebelum malaysia baharu lagi. haha

      Delete
  4. Wish list nak ke Aceh ni.. TQ for sharing info cik sal..

    ReplyDelete
  5. wak pon penah smpi nol khatulistiwa ni.. kat pontianak tapii ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak berani la wak nak gi pontianak. nama pun seremmm. Haha

      Delete
  6. cantik sangat view tepi pantai tu. Seronok dapat jejak sini kan

    ReplyDelete
  7. kacau kan kalau pegi time period pain.. tu kdg mood ke laut

    ReplyDelete
    Replies
    1. konon nak gi laut, last2 mood yang ke laut. nasiblah jadi perempuan macam ni. Haha

      Delete
  8. air laut diaa pergh jernih.. tapi tengok terik cemtu adoiyai.
    i is takot sunburn..

    ReplyDelete

Thanks sudi baca. Komen je apa-apa korang suka. Lagi panjang lagi best

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Template by BloggerCandy.com