Friday, 20 November 2015

Pengalaman cabut gigi bongsu - Q&A / Tips

Selamat tinggal 'Adik Bongsu'


Menjawab soalan Mummy Julia, berkenaan aku minum air berais selepas operation. Memang boleh, tapi janganlah cari pasal makan ais ketul pulak. Paling penting, elakkan makanan dan minuman panas. Antara arahan lain yang perlu dipatuhi selepas cabut gigi adalah :

1. Gigit kapas dengan kuat sampai darah berhenti
2. Jangan sentuh kawasan cabutan dengan jari atau lidah.
3. Jangan berkumur-kumur selama sehari selepas cabutan. Kalau dah berkumur pun tak boleh, gosok gigi jauh sekali ye.
4.Jangan ambil makanan panas selama sehari selepas cabutan.
5.Ambil ubat tahan sakit sebelum rasa kebas hilang.
6. Jangan minum menggunakan straw, sebab boleh create pressure dalam mulut, melambatkan darah beku.
7. Jangan buat kerja-kerja berat dan banyakkan berehat.


Sorry lah Anies, hari tu aku gi follow up cabut jahitan, aku tak nampak pulak ditampal di mana-mana. Boleh rujuk dekat website diorang, ataupun call 03-42800231/ 01231389667 (HP)


Mencabar soalan sis Nafira ni..rasanya hanya doktor gigi je yang boleh jawab. Huhuhu. Aku tahu aku ada masalah ni pun sewaktu check up lepas beberapa episod sakit gigi yang berulang-ulang. Dentist  belek-belek gigi kita je dah boleh tahu, tapi dia akan buat XRay untuk kepastian.

Contoh XRay, gigi geraham bertanda X adalah yang bermasalah dan perlu dicabut

Wajib cabut ke gigi bongsu ni? Boleh je tak nak kalau korang sanggup menahan sakit. Hahaha. Sakit tu disebabkan dia kacau gigi sebelah, so gigi sebelah tu akan berlubang. Lagipun, bila dia tumbuh senget, sisa makanan mudah terperangkap. Kalau tak sakit, then tak payah cabut. Masalah ni tak terjadi pada semua orang, tapi orang yang gigi perfect pun boleh kena.

Seandainya terbukti korang bersalah, eh bermasalah, ada dua pilihan.
1. Operate dua atau lebih gigi yang bermasalah tu. Nak cabut semua sekaligus pun boleh. Ni kena masuk wad. Time operation korang memang tak sedar langsung. Best le...tapi recovery lambat sikit, lagi banyak gigi yang dicabut lagi takes time. Sesuai kalau korang tak nak ulang-alik klinik gigi berulang kali. Sakit sekali je, habis cerita. Aku memula nak pilih option ni, tapi last minute kecut perut plak.
2. Minor surgery macam yang aku buat, cabut sebatang je. Korang sedar, tapi dia bius. Recovery cepat, tapi yang tak bestnya, kena ulang untuk cabut kalau ada lagi yang sakit.

Rasanya tu jelah aku nak berkongsi. Nasihat aku untuk korang yang berkira-kira nak buat operation ni, janganlah takut sangat. Tabahkan hati.  Insha Allah, dipermudahkan. Sakit gigi ni bukan ada ubat lain. Cabut jelah.

Terima kasih buat yang mendoakan kesihatan aku. Sayang korang. Thanks for reading!



42 comments:

  1. huwaaa serammm!!! tengok darah pun dah nyilu apatah lagi kalo nak cabut gigi tu >.< :O

    ReplyDelete
  2. Ckp laa last cabut gg thn 2008... x mo daaaaaaa

    ReplyDelete
  3. bagusnya kak sal wat entri.. semoga dapat jadi panduan kat orang lain... sekarang camna?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sekarang ok dah Syida..harap tak sakit lagi dah

      Delete
    2. Alhamdulillah, akak pun harap lepas ni Sal sembuh sepenuhnya. Tak de episod sakit gigi ngeri lagi :)

      Delete
  4. Masa sakit gigi, tak piki lain dah, nak cabut aja.. kalau dah hilang sakit, mampus xberani nak g cabut... cabut lariii boleh lah....tampal gigi pun dah rasa seram sejuk, hihihi

    ReplyDelete
  5. lepas dh operate gigi la ni dh rasa lega sgt kan sal...mcm cabut buang sakit tu...

    ReplyDelete
  6. time sakit tu...rasa nak cabut time tu jugak....hilang sakit, hilang juigak keinginan utk cabut.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha...tu betul.bila rasa sakit tu hilang, memang buat-buat lupa

      Delete
  7. Gud Info Sal.. bagus jugak wat Q&A ni..terjawab segala persoalan.. :D

    ReplyDelete
  8. Sal ..alamak sakit..apapun dah ok bila kena cabut..

    ReplyDelete
  9. Laaaa .....cabut gigi bongsu ek. Seramnyaaa
    Mak punya gigi bongsu entah dah kuar ke belum, tak taulah pulak weyh. Ko punya gigi pun dah kuo, takkan mak punya belum ek? Huh....

    Teringat gigit kapas masa kecik dulu dulu, cabut gigi susu....Huh sekarang dah kilauan rupanya

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah keluo la tu, tapi mungkin takde masalah...tu yang elok je mak oi

      Delete
  10. bagusnyer info nih., amat berguna., tp wak dh lama x cabut gigi sbb gigi semua dh tanggal sendiri adele., huhu2

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe...komen ni buat saya gelak guling-guling lah wak

      Delete
    2. hahaha...ok lah tu wak, tanggal sendiri, jimat masa jimat kos

      Delete
  11. omo kakak.. entry ini shooo cute.. siap Q&A eh.. ehhe.. adeh seram la..
    ni next week nak jumpa dentist tapi yearly check up.. sbb ada 1 gigi tipu hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. gigi tipu? ada2 aje kamu ni

      ala...tak payah pikir sangat
      tak penah memang rasa seram...tapi once dah kena
      next time suh buat lagi, ok dah kot...hehe

      Delete
    2. hahaha...boleh plak gigi tipu ye..aiyo, CT je rasa entry ni cute, orang lain semua rasa seram sejuk..hahaha

      Delete
  12. Saya tak tahu sama ada semua gigi bongsu saya dah tumbuh ke tak tapi entri ni boleh dijadikan panduan untuk adik saya.

    ReplyDelete
  13. baca tips sal lagi rasa ngilu gigi...adehhhh...mcm mn nihhh....aihhh....tertabah lah kalau nk cabut gigi nihhhh.....huhuhuuhuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe...usah dipikirkan sangat
      lain orang, lain azab dia...hehe

      Delete
    2. betul-betul...tak semua orang sama.entry ni sekadar panduan, sebab saya pun before operate dok baca entry dari blogger yang pernah ada pengalaman.tapi dh lalui sendiri baru tau, sekadar dugaan kecik je.ramai orang sakit lagi hebat dari ni.ewah!

      Delete
  14. Pengalaman menjaga anak yang 5 geraham bongsunya dicabut serentak sangat menakutkan saya. 5 jam di dewan bedah, 3 hari ditahan di wad, 2 minggu berpantang makanan keras, cuma makan bubur menyedarkan saya masalah geraham bongsu bukan isu kecil, ia si-bongsu yang sangat nakal!

    http://mycuteshoppe.blogspot.my/2013/08/pengalaman-bedah-gigisakitnya-mak.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul-betul...bak kata orang putih, wisdom tooth, not so wise anyway...huhu

      Delete
  15. memang bagus buat entry ni sal
    boleh jadi rujukan bagi sape yang belum penah kena
    akak punya gigi bongsu walau kedudukan dia cacat
    dia tak sakit...dulu yang cabut pun sebab berlubang
    cubanya proses recovery akak sehari aje
    akak tengok laki akak punya seksa sebab dia pun kena operate
    lagi teruk dia punya jahitan tetas...ee...ngeri bila teringat

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah, kalau jahitan tertetas memang siksa..tu sebab share kat sini,sekadar berkongsi panduan 'berpantang'..hehe

      Delete
  16. nampak nye kena rajin2 gi dating ngan dokter gigi lah lepas nih. setakat haini x pernah rasa sakit lagi. tapi nak gi cek jugak lah. nak kan kepastian. harap2 normal lah dak bongsu 4 batang tuh.

    ReplyDelete
  17. Macam2 jugak ye..kita cabut kat umah je pastu campak gigi tu ats bumbung

    ReplyDelete
  18. Satu hari tak boleh berkumur-kumur tu yang rasa macam semacam aje, Sal. Akak ni takda pulak masalah geraham bongsu ni. Nak kata tak tumbuh lagi macam kelakar pulak sebab umur pun bukan muda lagi. Harapnya takdalah kena buat minor surgery macam Sal ni. Kalau tak tumbuh langsung pun lagi bagus!

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin dah tumbuh tapi tumbuh dengan elok kot..benda ni tak jadi kat semua orang kak MD..so, akak ni kira untunglah..

      Delete
  19. Dengan penuh kesungguhan akak baca entri ni :)

    ReplyDelete
  20. Lama akk tak singgah sini, soriiiii..
    Akk pun ada geraham bongsu tumbuh senget ni, nak operate takuttt sgt.
    SAkit gigi, sakit ketiga tersakit selepas sakit mati dan sakit bersalin..

    ReplyDelete
  21. Pengalaman yg di kongsi untuk pengetahuan pembaca. Tq sis.

    ReplyDelete
  22. arahan ke 8. kurangkan bercakap, tengok TV dan blog walking x pe heeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..nak bercakap cmane, nak bukak mulut pun perit

      Delete
  23. gigi bongsu memang akan buat kita rasa sakit..kawan sis JM baru je operate gigi palsu..mmg x leh simpan

    ReplyDelete
  24. seriaunyaaa baca... terasa nyilu gigi

    ReplyDelete
  25. cari balik post kak sal tntnag cabut gigi.... sbbnya saya skrg tgh sakit gigi... 4 bulan lepas doc sruh operate.. time tu lama xsakit.. so xmu la..skrg dh 3 mgu dok nyut nyut...

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh ye ke? cabut jela ZF..sebab sakit dia tu kalau datang tak kira masa, mai tangkap je

      Delete

Thanks sudi baca. Komen je apa-apa korang suka. Lagi panjang lagi best

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Template by BloggerCandy.com