Monday, 2 June 2014

Mari belajar bahasa Johor



Sape sini orang Johor, angkat tangan!!!Aku ni nak mengaku orang Johor macam menipu pulak sebab I/C Kolumpo, tapi mak ayah asal orang sana, so kira aci lah nak feeling Johorean kan. Anyway, kalau korang perasan orang Johor ni ada slang diorang sendiri walaupun tak obvious macam dialek Pantai Timur, Negeri Sembilan atau Utara Semenanjung. Susah nak explain cmane, tapi biasanya orang Johor boleh detect each other walaupun kali pertama jumpa. Haha..special kan??

Aku ni baru balik dari Mersing. First time ke sana, biasa Johor aku habis jauh pun JB. Alhamdulillah majlis perkahwinan abang aku berjalan lancar. Letih tak hilang lagi, tapi since esok aku masih cuti, tu yang lepas rindu blogging sampai tengah malam ni!

So,manalah tau kot korang dapat bakal suami/isteri orang Johor, boleh try impress family dia dengan beberapa perkataan di bawah. Conform diorang kagum giler lah!!

1. Gobok - almari

2. Gebor - selimut

3. Sapan - rosak (ni biasa orang Muar guna, daerah lain tak sure)

4. Berterombe - main kejar-kejar. Perkataan yang famous di bibir para nenek sewaktu cuti sekolah dan hari raya.
Contoh ayat :" Cuba berenti berterombe, runtuh jugak rumah aku ni kang!"

5. Melak - agaknya.
Contoh ayat : "Dia dah balik, melak". Jangan guna kalau tak confident.

6. Bebak - tak dapat menampung sampai terkoyak (untuk kain)
Contoh ayat : "Besar dah anak aku ni, sampai bebak buaian "

7. Ek... - biasa digunakan orang Johor di hujung ayat. Jangan terlebih guna, takut dituduh menghanjing pula..

8. "Jangan serik yek".. -ayat famous orang Johor bila send off tetamu. Maksudnya, datanglah lagi.

9. Tak mematut - tak patut.

10. Belanja - beli barang dapur atau keperluan kenduri.
Contoh ayat : " Maksuklah dulu, abang kau pergi belanja".

Sebenarnya banyak lagi, tapi praktikkan lah 10 ni dulu ek sambil makan goreng pisang cicah cili kicap dengan kopi O 434. Oh Muar I Miss You..

Assalamualaikum..Jangan serik yek!

35 comments:

  1. yg hujung ada 'ek' tu mmg prasan..suma org jhor msti ada bnda 2 klau pot pet..haha!

    ReplyDelete
  2. hehe..dah memang gitu la cara orang Johor bercakap. :p

    ReplyDelete
  3. akak penah dok Johor dengan mak sedara masa sekolah dulu, memang dialek Johor ni 'standard' la, tapi ygtak tahan ye, kalau jumpa org Jawa, tak faham..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..saya pun tak faham bahasa Jawa. tak sempat belajar.

      Delete
  4. Wpun daku bkn org johor. Tp keinginan nk blajar bhse negeri tu kuat. Ecehh~ semangat gitu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe...seronok apa belajar dialek negeri lain.feeling cam belajar bahasa asing gitu..hehe

      Delete
  5. Sound a bit funny Sal..he..he (sorry orang Johor)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe...kelakar jugak, tapi comel je dengar orang tua-tua cakap terutama orang Muar dan Bukit Kepong. Berlagu-lagu. :p

      Delete
  6. haah..boleh cam org johor cakap..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah..orang Johor ada tone diorang sendiri. Tapi kalau dah duduk jauh dari Johor, lekang jugak la slang tu.

      Delete
  7. baru berkesempatan menyinggah blog sal..hihi..dah follow balik dah..tq yer..:)

    adik dan kakak2 saya sume kawen ngan orang johor dan menetap di johor...perkataan ekk tu memang diaorg selalu guna..hahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks follow..saya pun baru follow, selama ni silent reader je :p

      hehe..ek tu memang trademark.

      Delete
  8. ok..ok...nanti akak JM datang singgah kat blog ni lagi ek...boleh ke ayat tu hahaah...rosak..rosak...

    ReplyDelete
  9. belajar bahasa baru ni..hehe tapi gebor tu kat kedah kami sebut gebaq..maksud sama gak..hehe:P

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh ye ke...boleh la masukkan gebor dalam kamus dewan sebab dah ramai orang guna..hehe

      Delete
  10. Hehe... Gebor orang pahang pun cakap macam tu jugak..

    ReplyDelete
  11. member2 ramai org johor, plus ada family angkat gak kt johor.. selalu lah dgr perkataan2 yg kat atas tu. hehe. mula2 dulu duduk rumah family angkat mcm byk jugak perkataan yg tak pernah didengar, bila dah selalu balik lama2 tu paham dah sikit2. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..tulah.orang Johor pun sebenarnya ada dialek diorang sendiri, tapi tak ramai tahu :p

      Delete
  12. "Belanja" tu macam bahasa indon pulak... :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..kita kan serumpun. akak pernah tengok 'Laskar Pelangi' tak? slang diorang macam orang Malaysia.

      Delete
  13. hehe.. dok study dgn en.somi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. en. somi orang mana?bagus tul study sama-sama.leh ajak anak-anak sekali

      Delete
  14. tingat 'org muar' tu bla bc entry ni ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehem ehem.. orang Muar mana tu? :p

      Delete
  15. sis asal batu pahat tapi ada beberapa perkataan mcm x pernah dgr ker itu perkataan org banjar or bugis guna ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. orang bugis agaknya kot...perkataan-perkataan kat atas tu biasa orang Muar yang guna.dari kecik saya dah dengar tapi tak tau asal dari mana.

      Delete
  16. akak penah guna 'ek' tu
    saja ikut2
    tak sangka ada yg igt akak johorian
    pdhal i is kelantanese, huhu

    ReplyDelete
  17. Perkataan ek tue farah kerap guna..rupanya dari johar yer.. hehehe

    ReplyDelete
  18. Mak Arol orang Johor! 8 dan 10 tue mak ayah memang selalu guna. Arol pulak selalu ek, ek, ek. Cakap atau sms mesti ada 'ek'. Yang lain tue tak pernah dengar pulak mak sebut sebab mak selalu cakap Jawa jek. Hehehe! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang lain-lain tu biasa orang Muar atau Bukit Kepong yang selalu guna..hehe

      Delete
  19. Replies
    1. iye? ok nanti saya buat part ke-2 plak..hehe

      Delete
  20. Banyak sebenornya...1)anu- mak tengok ni abg anu kita dengan gebor..2)torek-telinga dah torek ker orang panggil banyak kali tak dengor..3)terpeleot-bengkang bengkok..4) terpeleset-tergelincir.5)terbosey-perut buncit.atau perutnya ngowoh..6)sangap-menguap..7)saing-pergi sama sama..8)pakkal-pakkal je aku dah beli gerobok ni..kalau tak aku beli gerobok yg tu..9)no-jauh no rumah dia tu...atau tawor no air ni...10)tawor melesir-tawar habis..11)jotos-ei budak ni aku jotos kang baru tau..12)karang-nanti atau kejap lagi..13)ekk-baju yg biru ni aku punya ekk..14)bontrot-berkat..15)bigau-mamai atau buang tebiat..16)jajan-makanan cemil cemilan..17)protol-tertanggal atau tercabut..18)cuil-usik sikit..19)bongok-bodoh..29)badek/bacin-busuk yg teramat..30)sekel-lutu/jotos/ketuk kepala

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan..bahasa Johor memang kaya dengan vocab.banyak jugak yang saya tak biasa dengar. sebab membesar banyak kat KL kot...huhu. thanks share :)

      Delete

Thanks sudi baca. Komen je apa-apa korang suka. Lagi panjang lagi best

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Template by BloggerCandy.com