Sunday, 14 February 2021

Run on, run on, with hope in your heart

Lari dan terus berlari. Ingin lari jauh dari masa silam. Tapi mana mungkin ia terjadi. Andai benar masa silam adalah benda paling jauh dari kita bak kata Imam Al-Ghazali; kenapa ia masih mengekori?


Cerita pagi Ahad. Mood tak baik sebab mimpi buruk. Berlari untuk tenangkan diri, tenangkan hati. Must be one hell of a dream eh kalau boleh rosakkan pagi. 

Or maybe salah sendiri sebelum tidur tak baca Ayat Kursi.

Menaip entry sambil tengok filem 'The Vow'.  Bestnya kalau hilang ingatan. 


Note to self: Baca apa yang patut lain kali sebelum tidur



49 comments:

  1. Ada kalanya hidup kita terperangkap dengan kenangan masa silam. Perlu usaha untuk keluar dari 'masa' itu.

    ReplyDelete
  2. Aha baru sahaja dapat 'berdamai' dengan kenangan silam.

    Mimpi apalah itu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Susah nak diceritakan. Ntahla bila baru dapat berdamai tu.

      Delete
  3. kenangan silam?? jomm move on....

    ReplyDelete
  4. suka sangat movie tu, Chnning Tatum aumm sangat heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan. Banyak kali tengok pun layan lagi. Dahla hensem, sweet plak. Alolo

      Delete
  5. MENYUSAHKAN DIRI SAJA MEMIKIRKAN MIMPI SEMALAM

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe. Baik kak PI. Tak nak pikir dah. Tu yang pergi berlari tenangkan fikiran

      Delete
  6. mana boleh hilang ingatan kalo ko kawen dgn anak raja., hehehe wak gurau2 je

    ReplyDelete
    Replies
    1. okay je tuh., ramai je awek2 sekarang kawen dgn bangla., hahaha tu yg ramai lupa daratan ., ;p

      Delete
  7. Moga mood tak baik tu akan dapat diusir segera. Sal, tolong lari bagi pihak akak, please. Setakat ni hanya mampu running horizontally je hukhuk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mood tak baik tu bila gi lari je dia hilang. Hehe. Kak Farrah lari horizontal cmane tu. Panjat dinding ke

      Delete
    2. Idok. Itu dah jadi spiderman namanya! Lari horizontal tu lari (dalam fikiran je kita bayang kita lari) sambil baring2 atas tilam hahaha

      Delete
    3. Haha. Ok gak tu. Kuasa minda namanya

      Delete
  8. dan dan nk invisible... musim lps x de pun ckp mcm tu...
    eee baju pak ali lah... patut laa dia morning sickness...
    dah abis ubat nyamuk or mana tau ko bakar kelambu marahkan nyamuk, roger2 laa k!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan baju pak ali la, tu baju season bila ntah. Rasanya dr zaman Sturridge. Dah tak dapat pakai gi tengok game kat Anfield, pakaila gi jogging. Dah boleh dine in,marilah kita lepak setable mengumpat Pak Ali

      Delete
  9. p/s https://aniesandyou.blogspot.com/2021/02/terima-kasih-daun-keladi-blogger_15.html lenguh tau taip!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe. Ok nanti aku g baca jap lagi. Nak sapu daun kering depan gua jap

      Delete
  10. i selalu fikir, bestnya klu hilang igtan... i want to forget all the sadness :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan. Tapi yang tak bestnya benda happy pun kita lupa jugak

      Delete
  11. Selalunya mimpi ni terjadi jika sebelum tidur dok ingat sesuatu....sampaikan terbawa-bawa dalam mimpi. Pikiran ngak enak tu kadang kita mau lupakan tapi kok ngak bisa keluar dari ingatan...waduh kok cakap indon lah pulak...aiyakkk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. Terhibur baca komen kak notie. Ngapain sih. Eh tercakap Indon jugak.

      Tapi betul la. Benda kalau selalu fikir akan muncul dalam mimpi. Lagi-lagi kalau fikir sampai tertido

      Delete
  12. Takpun buat sesuatu yang sal suka dan boleh mengembirakan hati. Semuga ianya dapat menghilangkan kenangan buruk itu. Pergilah kau dari hidup ku.....lalalala jom karok jom

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pusat karok tutup la kak pkp ni. Tunggu Ismail Sabri bagi kebenaran. Karok kat bilik air jela buat masa ni

      Delete
    2. Akak kalau karok huh habis semua keluar kodok kodok mengiringi nyanyian sambil tu panggil hujan....huwaaaa sampai nya hati mu prince kodok

      Delete
    3. Okla tu cuaca panas sekarang.hehe

      Delete
  13. Kenangan silam susah nk lupa tapi Kita kena move on

    ReplyDelete
  14. Usah berpaling ke masa silam,berlari lah ke masa depan...bertabahlah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Inshaallah kak. Tulah kan. Berlari kena ke depan.asyik toleh belakang nanti jatuh plak

      Delete
  15. Kisah silam kalau dapat diputarkan semula, rasa nak ubah. Tapi tak boleh. Jadi kena fikir positif, ada hikmahnya. kenapa berlaku, pasti ada sebabnya yang Allah berikan ujian tu untuk kita. Bagus Sal dapat beriadah, lupa sekejap mimpi buruk tu. At least badan sihat :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah. Ada hikmahnya. Dapat riadah untuk kesihatan mental jugak

      Delete
  16. Yang tak indah tu lupakan aje Sal.
    Ingatkan yang indah-indah jer...
    Huwaaa.... bila la Mrs. A nak lari-lari nih!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haih tulah. Dulu Mrs. A yang rajin lari-lari ni.

      Delete
  17. Mimpi ngeri memang boleh mengganggu tidur.. Ada pakar kata mimpi terhasil dari emosi kita sebelum tidur.. Apa pun semoga Sal tak diganggu lagi mimpi ngeri.. Bab hilang ingatan tu memang best kalau hilang ingatan yang buruk2 je.. hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah, tapi selalunya hilang ingatan benda-benda penting je. Hehe.

      Delete
  18. Tak apa, ambik masa nak lupakan tu. Dont push too hard. Sebelum tido basuh kaki dan baca doa tido, ayat kursi dan surah 3 Qul. InsyaAllah, tak mimpi buruk-buruk lagi. Eza doakan Sal baik-baik sahaja hendaknya. Amiin YRA.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Inshaallah. Thanks for the doa. Really appreciate it. Bila terlupa baca pendinding, tu yang syaitan datang dalam bentuk mimpi

      Delete
  19. Semoga baik2 saja untuk anda Sal 🙂
    Pernah jgk jd macam tu terbawa mimpi sampai mood sedih hukhuk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha kan. Kadang-kadang mimpi terlampau real. Dahla HD, 4k pula. Mana tak sedih

      Delete
  20. kenang yang indah2 saja ckup..kisah silam mmg xleh buang tp kita boleh tampung dgn kebahgiaan mndatang :) Inshaa Allah <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Inshaallah. Harap cepat habis pkp supaya kembali bahagia. Hehe

      Delete
  21. sedih the vow tp channing tatum hensem sangat!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tengok dia kena reject tu yang bertambah sedih. Sob sob

      Delete

Thanks sudi baca. Komen je apa-apa korang suka. Lagi panjang lagi best

 

Template by BloggerCandy.com