Sunday, 26 June 2016

Menjemput Rezeki

Assalamualaikum dan hola semua! Lama rasanya aku tak share benda ilmiah kat blog. Baru-baru ni aku attend satu talk kat office. Masa first aku bagi nama, aku just nak isi masa, considering bulan puasa biasanya office aku tak sibuk. Tajuk talk tu 'Mencari Kedamaian Hati'. So, aku tak bother lah nak amik tau nama penceramah whatsoever. Aku ingatkan ceramah agama.

Mula-mula aku ingatkan talk akan disampaikan seorang ustaz/ustazah. Kemudia, penceramah tu pun kenalkan diri. Beliau ialah  Puan Areena A. Rahman, seorang coach dan councellor dalam bidang terapi minda.

At first aku blur, ingat ni talk pasal apalah. Aku ingat pasal MLM, tapi tak mungkinlah company aku invite orang bagi talk pasal MLM. Tak logik lah pulak.

Korang pernah dengar pasal buku 'Mudahnya Menjemput Rezeki', tulisan Fathuri Salehuddin? Talk yang disampaikan Puan Areena berasaskan modul dari buku tersebut. Ada tujuh step nak menjemput rezeki. Tapi, at first kita kena faham konsep rezeki tu dulu. Rezeki bukan setakat duit, tapi kesihatan, kasih sayang, bebas dari hutang..tu semua rezeki.

7 Cara Menjemput Rezeki

1. Solat fardhu - Tak tinggal solat, solat awal waktu dan berjemaah.

2. Dhuha

3. Tahajud

4. Sedekah - sedekah yang terbaik adalah memberi sewaktu tiada. Nak kaya, kena keluarkan duit, Allah akan ganti dengan yang lagi baik. Sedekah termasuk mampu untuk redha kalau kita tolong orang, or bagi orang pinjam duit dan orang tu tak bayar balik.

5. Al-quran - At least sebaris ayat setiap pagi. Nampak senang, tapi memang liat orang nak buat

6. Istighfar dan zikir. Amalkan 'Ya Wahab' bermaksud 'Yang Memberi'.

7.Sentiasa dalam keadaan berwudhu'.

The Power of Doa dan Redha

Setiap kali lepas solat, doa. Doa biar spesifik. Instead of cakap "Ya Allah, bantulah aku lunaskan hutang", why not doa "Ya Allah, Kau lunaskanlah hutang aku". Berserah pada Allah untuk settlekan masalah kita Tapi kena yakin dan firm. Tahu apa kita nak.

Redha - easier said than done. Kena baik sangka dengan Allah. Apa pun dugaan, tenang aje, sebab ada hikmah di sebaliknya.

 ***** 

Bukan senang nak dapatkan kedamaian hati. Bukan senang nak redha dan memaafkan orang. Sungguh, banyak aku belajar dari sesi 4 jam ni.

Semoga Allah murahkan rezeki kita. Thanks for reading!

p/s : Semoga kita dapat menjemput Lailatul Qadar tahun ini..

55 comments:

  1. Talk yg bagus..lagi bagus dikingsi bersama tips menjemput rezeki ni. Byk juga belajar dr entry cik sal..best

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah..semoga dapat memberi manfaat kepada semua

      Delete
  2. dah masuk 10mlm ramadhan yang terakhir,semoga berkesempatan bertemu mlm Lailatul Qadar

    ReplyDelete
  3. Bagusnya talk ni. Bermanfaat! :)

    ReplyDelete
  4. Betul,...nak redha nak jadi seorang yang pemaaf memang susah. Kena lentur dan didik diri :)

    ReplyDelete
  5. Terima kasih. Perkongsian yang bermanfaat...

    ReplyDelete
  6. Kalo refund tu x dpt... eden pun terpakso redha ...

    Tak tau nk respon "huhuhu" or hihihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Redha - easier said than done. Kena baik sangka dengan Allah. Apa pun dugaan, tenang aje, sebab ada hikmah di sebaliknya.


      I pegang kata2 ni sal :-)

      Delete
  7. Cik Sal... amalkan baca Ya Allah Ta Razzak... pun insya Allah zikir yg baik utk invite rezeki...

    ReplyDelete
  8. alhamdulillah..terima kasih perkongsian bermanfaat ni sal

    ReplyDelete
  9. memula ingat salah blog ni.. hehehe selalu share citer lain =P

    ReplyDelete
    Replies
    1. blog kak sal ni kan random sangat..haha

      Delete
  10. baguslah kak.. sesekali share ilmu gini =)

    ReplyDelete
  11. kadang2 nak je pujuk jadi pemaaf.. tapi yang dimaafkan tu x sedar2 pun diri tu.. huurm tapi untuk memudahkan urusan kita baik maafkan jela..

    ReplyDelete
  12. no 6 tu senang nk buat.. selamat berpuasa k.sal
    lama xsinggah sini

    ReplyDelete
  13. Replies
    1. huhu, blog tak berupdate..malunya

      Delete
  14. yuhuuu..cik Sal munger..selamat berpuasa..lama x singgah sini

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat berpuasa kak JM! saya pun lama tak ke sana

      Delete
  15. sedih bila tgk nama dah x masuk dalam list huhuh

    ReplyDelete
  16. sorry tau...bulan puasa ni kurang blog walking dan juga kurang update entri

    ReplyDelete
  17. tgk tajuk talk tu un ah menarik.,..kalau sis JM pun akan bg nama tuk attend

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah, Alhamdulillah terbuka hati nak pergi.biasa saya ni pemalas

      Delete
  18. pernah baca buku 'mudahnya menjemput rezeki' tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. pernah gak..tapi baca tak habis.hehe.

      Delete
  19. ye betul sgt...biasa org faham rezeki is duit, naik angkat, dapat keje bagus tapi dpt kenal rakan blogger yg baik juga rezeki, anak yg soleh juga rezeki

    ReplyDelete
    Replies
    1. dapat travel selalu pun rezeki..

      Delete
    2. Orang nak dengar kata pon rezeki... He He He...

      Delete
    3. takde drama 2,3 babak dengan travel partner pun rezeki..

      Delete
  20. ye betul..solat awal waktu tu mmg rezeki mudah masuk tetapi susah betul nk buat huhuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. benda baik memang susah nak buat, kan..

      Delete
  21. istiqfar tu..sis JM biasa amalkan Ya Allah Ya Rahman Ya Rozaq Ya Wahab...alhamdulillah...murah rezeki

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah, Huda pun cakap yang sama..thanks for sharing

      Delete
  22. REZEKI sis JM juga daat baca entri ni..terima kasih Sal kongsi ilmu ni sgt bermanfaat

    ReplyDelete
  23. alhamdulillah . ada perkara baru yg sis belajar ...

    ReplyDelete
  24. thank you for the sharing.. semoga kita istiqomah dalam melakukannya...

    ReplyDelete
  25. Maafkan dn hati akaan lebih tenang

    ReplyDelete
  26. Terima kasih atas perkongsian ini. Memang kadang-kadang kita suka nak redha dengan sesuatu perkara. Semoga Allah s.w.t sentiasa permudahkan segala urusan kita semua. Insha-Allah.

    ReplyDelete
  27. Pakai keta lebih 10 tahun tak rosak2 pon rezeki... Tak kena marah dengan boss pon rezeki... Senang citer... Rezeki yang berkat tu... Macam air hujan yang turun dgn rahmat... Bukan makan air laut yang makin diminum makin haus... Buat lah apa amalan pon kalu tak usaha tak doa dan tak tawakal pon tak guna...

    ReplyDelete
  28. Betul tu Sal kadang kita lupa, kita rasa duit itu sajalah rezeki tp kita tak pernah bersyukur nafas yg dpt kita hirup tu juga satu bentuk rezeki Malunya kita dengan Allah. NikmatNya pun tak mampu kita hitung.

    ReplyDelete
  29. Thank you so much for sharing this, kak Sal :)

    ReplyDelete
  30. Bagus akak jumpa entri Sal ni. Akak pun tengah mencuba-cuba untuk lebih redha dengan apa sekali pun dan kalau boleh, nak juga amalkan segala yang tersenarai di atas tu. Tengah berdikit-dikit mencuba, manalah tahu rezeki akan bertambah murah :)

    ReplyDelete
  31. memang zaman skrg ni , kat mana2 pun orang try carik cara dapatkan duit tambahan . Tak kisah la dah ada keja tetap ke atau memang takde duit langsung, semua orang gila mencari rezeki. kalau yang pompuan , katanya nak tolong sang suami...jadi siang malam la kerja ...apa2 pun aku rasa semuanya kena ada work life balance ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yelah kan, tak boleh dunia je.kena fikir akhirat gak

      Delete

Thanks sudi baca. Komen je apa-apa korang suka. Lagi panjang lagi best

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Template by BloggerCandy.com