Wednesday, 16 December 2015

Bukan senang nak jadi bos

Disclaimer : Entry ni sepatutnya publish on the 15th ,tapi gagal dihabiskan by the end of the day. Kusangka rileks sampai ke petang, rupanya busy di tengahari.

Ye, aku kerja dengan suratkhabar. 
Tak, aku bukan reporter

Assalamualaikum semua! Hari ni 15 Disember 2015, genap 4 tahun aku bekerja kat sini. Pangkat takdelah besar, tapi belum genap setahun bekerja aku dah diberi tanggungjawab supervise seorang staf. Seorang je pun, bukannya 40! Cuma, dia staf yang jauh lebih senior dari segi pengalaman dan umur. Dia dah kerja kat library ni sebelum aku lahir, OK! So, most of the time dia lagi banyak tunjuk ajar aku walaupun aku bos dia. Hahaha. Plus point untuk aku sebab dia tak banyak kerenah dan rajin, cuma ada ego 'orang lama' sikit. Pening jugak nak cari adunan 'bersopan tapi tegas' dengan sempurna.

Bila department reshuffle, aku dapat staf lain pulak. Dia ni baya-baya aku. Lelaki jugak (memang office aku ni ramai lelaki dari perempuan). Dia ni OK, cuma satu je aku kurang kenan. Amik cuti selalu tak inform aku. Aku hanya supervisor, takde kuasa nak approve cuti, so aku selalunya tahu dari manager aku. Aku malas nak bising, sebab dia ada ke, takde ke, keje aku jalan je. Tapi adalah juga aku membebel sekali dua.

Just that last week ada event seminggu dan masuk office semalam, banyak nak kena settlekan . Bila aku penat, aku cranky dan bitch mode on. Aku tengok dia tak masuk. Aku tak pasti dia cuti ke, MC ke. Manager aku pun tak tahu. Bila aku wasap, dah petang baru reply. Tu pun sepatah je.

Pagi tadi aku tengok dia ada, tengah borak dengan manager aku. Macam ada yang tak kena je... Muka dia pun nampak sembap.

Rupanya ada cerita yang kami semua tak tahu. Anak dalam kandungan isteri dia meninggal sebab lemas dalam perut! Serius, terkejut sangat dapat berita ni sebab wife dia supposedly due dalam minggu ni. Isteri dia terpaksa dibedah. Anak dia kembar, tapi both of them fail to make it through. Nasib baik isteri dia tak apa-apa, tapi still kena pantang macam orang bersalin biasa. Kesian...dahlah anak sulung. Sedih sangat aku rasa bila dengar. Rasa bersalah, sebab semalam aku membebel sorang-sorang gara-gara dia tak masuk office. Anak-anak dia dah selamat dikebumikan Jumaat lepas, tapi dia tak cerita kat sesiapa. Aku suruh dia ambil cuti sebab wife dia sangat-sangat perlukan dia time ni.

Syukur, aku tak call dia dan bising-bising atau hantar whatsapp membebel panjang lebar.

Syukur, Allah pelihara aku dari terlanjur kata yang hanya akan memalukan diri aku sendiri.

See...bukan senang nak jadi bos. Kena belajar tahan marah. Siasat dulu, jangan nak terjah je.

Aku doa anak-anak staf aku ni tunggu ibu bapa mereka di syurga nanti. Semoga dia tabah dan digantikan rezeki lain. Berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul.

OKlah you olls, aku nak sambung keje ni. Nanti dah tak busy, aku blogwalking ye.

 Terlibat dalam shooting MHI baru-baru ni. Korang tengok tak aku keluar TV?

Thanks for reading!

51 comments:

  1. ammvoii org suratkabar pon masuk tv gakk., retiss tuuh ;) kipidap boss

    ReplyDelete
    Replies
    1. Muat ke masuk tv tu wak? masuk ke keluar? he he he...

      Delete
  2. sedihnya..kembar pulak tu..semoga dia tabah..dan Sal tabah jadi bos..kipidap..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu Cik Sal jadi boss SS.. Tah2 Cik Sal dah kena buli dgn SS... Sebab Cik Sal comel sangat.. he he he....

      Delete
    2. hahaha..nanti tetibe jadi bff cam SS ngan HH

      Delete
  3. sedih dgr cerita sal,jd seorang 'bos' jgn cepat melatah,be cool dulu.but u do is good job dear.not easy to handle org bawh kita.mungkin ada yg suka dan bersedia utk dibenci..hihii

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe..kan,kadang2 fikir gak 2,3 kali nak menegur..takut salah cakap, lagi staff degil

      Delete
  4. Pengalaman saya bos perempuan suka melatah perkara biasa. Yang luar biasa ialah bila bos perempuan rasional. Isteri saya yang perempuan itu pun tak suka berboss kan perempuan, katanya lelaki lebih mudah berurusan dan memahami. Tapi kita tak boleh salahkan perempuan jika terlebih emo, sebab itu Allah jadikan lelaki dan perempuan untuk saling lengkap melengkapi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. honestly, saya pun lagi suka bos lelaki...huhuhu.bos lelaki lebih rileks dan tak layan masalah2 kecik.yang penting, keje jalan

      Delete
  5. Sal....sesunggugnya sy amat memahami...kerana semua itu pernah di lalui....hihhihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. ce cita..nak juga tahu'
      * dasar kepohci..haha

      Delete
    2. Aaaahhhh ceciterrr.. keh keh keh....

      Delete
    3. Saya tambah lagi,..cer citer...cer citer :)

      Delete
  6. wahhhh....dh jd retis ehhhh....dh lama xtgk MHI...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..belakang tabir je DM..nampak tangan je.

      Delete
  7. Alamak,..glamourlah Cik Sal lepas ni.
    Happy 4 tahun kerja kat situ, Sal :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..takdelah glamour.happy ke tak tu, sama macam kerja lain.kadang2 happy, kadang2 stress

      Delete
  8. Simpati dengan nasib yang menimpa staff Sal tu. Moga dia dan isteri kuat.

    ReplyDelete
  9. ye la cik sal bukan senang nak jadi boss.jadi kuli pun tak senang juga.hehe..sedihnya bila demgar berita camni..rmbh pulak tgh pregnant ni memang emosi la sebut pasal ni..semoga dia dan isteri tabah..ujian Allah..mujur juga Allah pelihara cik sal dr perbuatan yg mungkin menambahkan beban dia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mujur jugak masa marah tu membebel sorang-sorang je.. huhu

      Delete
  10. xtengok MHI, camna nak 'terserempak".. keh.keh.keh

    ReplyDelete
  11. itu bos, yg kuli ni serabut nak ikut arahan ketua.. dah la bos ramai dari staf..guana tu? HAHA

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha... sama je.

      Yg penting respect each other

      Delete
    2. Haha... sama je.

      Yg penting respect each other

      Delete
  12. Allahu. Sedihnya bila baca. Moga orang tu kuat.

    ReplyDelete
  13. hati mau kental bkn hati tisu cm puak2 selatan eh eh... silap...igt page sukanstar td ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. anis : haip, tuan punya blog pun puak selatan ye..

      Delete
    2. huda: hehe..it's a football-related joke.susah nak explain..

      Delete
  14. lps ni kena extra caring la ya... ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku akan lebih caring seperti Rodgers caring ngan Allen..hahahaha

      Delete
  15. kena rational kan.. tahu bertindak ikut keadaan..

    ReplyDelete
  16. ya saya kerja dengan surat khabar.. tak saya bukan reporter =P

    ReplyDelete
  17. Betul tu...

    Bukan senang nk tahan marah juga.

    Asyik kita je kna sabar dan faham kn orang... penat lah...

    Hwaaaa....

    ReplyDelete
  18. memang bukan senang jadi bos..nak2 staff bawah kita tu terlebih phdnya..

    ReplyDelete
  19. Orang lama biasanya sensitif... Nak2 bila orang lebih muda jadi boss dia.. Tapi kalu dia nak ajar tu... Alhamdulilah laa... Biasanya susah nak dpt ilmu dari orang lama ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena pandai susun ayat..ayat mesti power..hahahah

      Delete
  20. Alaaa rugi tak tgk MHI... Ada siaran ulangan? He He He...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..dia siaran hari ini je, hari esok takde dah

      Delete
  21. Betul laa Cik Sal.. Kite ni kena jaga mulut.. Jangan melaser sgt... Tetiba rasa nak Insaf seminit... He he he....

    ReplyDelete
  22. Kalu ingat MHI teringat Aziz Desa... meninggal bebaru ni..

    ReplyDelete
  23. Alfatihah untuk anak kembar kawan pejabat Sal tu. Kasihannya... kalaulah salah seorang anak boleh survive, terubat juga luka di hati tukan. Ini sama dengan kes abang akak. Anaknya pun kembar tapi lepas lahir, seorang meninggal dunia. Tinggallah seorang. Memang jadi penawar jantung, penglipur laralah yang seorang tu ^_^

    Betul tu, Sal. Bukan senang menggalas tugas sebagai bos. Tak boleh ikut perasaan aje, nanti kredibiliti diri sendiri yang binasa. Anak buah tak respect sebab bos cakap tak guna akal, ikut nafsu amarah jerk. Tak bertegas langsung pun tak boleh, nanti kena pijak-pijak pulak sampai lunyai ...

    ReplyDelete
  24. faham situasi sal
    akak pun gitu...jadi bos pada orang ni memang susah
    terlebih empati tak boleh, terlebih tegas pun tak boleh
    tapi sangat sedihlah cite staff sal tu...kalau staff akak
    confirm sama2 nangis. nak buat camne. sampai situ aje allah bagi diorang merasa
    hopefully dia dan isteri baik2 saje

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah! orang tu masuk TV lah!
      jadi retis dah lah ni kiranya ye
      nak sign!!!

      Delete
    2. jadi pak pacak..hang kebun je bak kata ayah saya..hahaha

      Delete
    3. masuk TV juga wei!
      akak cuba juga masuk TV...tapi badan beso
      tak muat masuk TV flat screen tu...wahahaha

      Delete

Thanks sudi baca. Komen je apa-apa korang suka. Lagi panjang lagi best

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Template by BloggerCandy.com