Saturday, 7 February 2015

Ku tunggu kau di hari Sabtu

Assalamualaikum semua...dok buat apa tu? Tak berjalan ke? Kononnya hari ni aku nak gi tengok wayang, citer 'Jupiter Ascending'. Tak tau best ke tidak (belum tengok mestilah tak tau, apa-apa entah aku ni). Nak tengok sebab ada hero pooojaan hatiku, Channing Tatum. Lagipun aku suka filem-filem Sains Fiksyen ni, aku kan nerd. Hahaha.

Tapi semalam tetibe dapat whatsapp dari seseorang, katanya nak datang. Bawak satu family sekali. So, terpaksalah korbankan impian nak tengok abang Channing demi dia. Yelah, depan dia je aku tak mengaku, tapi sebenarnya rindu. Last jumpa dia masa Raya Haji hari tu. Lama giler kan... Dia ni kerja memang tak jejak Malaysia, memanjang naik kapal terbang je.

Atas permintaan dia; aku, Mak dan Kak Ngah pun masakkan Paru Masak Cili Hijau favourite dia ni.

Dalam gambar tak berapa nak hijau. Aku terlebih taruk air masa blend cili kot.

Pastu, tambah ngan Kari Kambing ngan Sayur Campur.



Dah siap masak, lepak-lepak depan PC layan blog. Nak tengok TV tak dapat, sebab dah kena conquer ngan anak-anak saudara. Kartun jelah dari pagi sampai malam. Takpe, takpe, mak sedara korang ni bagi chance. Janji pukul 11 malam ke atas, giliran aku. Malam ni ada 'Madrid Derby', Atletico Madrid vs Real Madrid! Tak sabar nak tengok Antoine Griezmann dan Diego Godin beraksi. And of course, my all time favourite, Fernando Torres!


Pastu ada 'Merseyside Derby', pukul 1.30 pagi, Liverpool vs Everton plak! Harap malam ni Sturridge akan menari-nari lagi! Pergh, ni memang Super Saturday! Ketahuilah korang sekarang ni memang musim bola, walaupun tak ketara macam World Cup atau Euro. Tak caya, korang gi Jalan TAR atau Uptown, jersey kelab-kelab Eropah dan pasukan-pasukan Liga Malaysia sedang rancak dijual.

Tulah sebab lately aku asyik tak cukup tidur. Bukan sebab rindu dia...

Eh, sape 'dia' ni? Jeng jeng jeng.. 'Dia' yang aku maksudkan adalah abang aku, my dearest Alang yang memang dah lama giler tak jumpa. Wife dia duduk di Mersing, sedang menunggu hari nak bersalin. Kakak ipar aku akan berpantang kat sini nanti. Tak sabar rasanya, yelah, anak saudara paling kecik pun dah 2 tahun setengah. Dah lama tak ada baby dalam rumah. Rindu nak cium bau baby yang wangi. Tapi, aku memang takut nak dukung baby, lagi-lagi yang kecik dan lembik. Aku takut terlepas or terpeleot anak orang. Ish, ngan apa nak digantikan.. anak kucing banyaklah!

Sekarang ni tengah dok tunggu dia sampai dengan kakak ipar dan family kakak ipar. Rumah dah kemas, kain dah lipat, jangan aku tertidur sudah. Mana entah tak sampai, jalan jam kot? Biasalah KL+ Sabtu = jalan jam. Apa-apahal pun, yang ada kat rumah ni bagi makan dulu.

Till then, happy weekend guys!

121 comments:

  1. Mesti sedap paru masak cili hijau tu, terliur tgk.
    Anyway saya tag awak utk liebster award, sudilah kiranya untuk menjawab
    http://thenamyblog.blogspot.com/2015/02/liebster-award.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks tag saya Namy..In sha Allah nanti saya jawab. ;)

      Delete
    2. paru masak cili hijau tu apa?

      Delete
    3. paru-paru..masak ngan cili hijau.bukan water kaler hijau

      Delete
    4. Paru untuk bernafas... Hi Hi Hi..

      Delete
    5. apa beza paru, peparu dan katak puru :-)

      Delete
  2. saya pun suka paru,,, lagi2 kalau paru masak sambal,, memang berselero je rasa,,, kalau kita dahulukan tetamu yang datang, insha Allah rezeki kita melimpah ruah,,kata2 orang tua dulu,,

    ReplyDelete
  3. Kena latih2kan diri dukung baby selalu, bila beranak pinak nanti senang..hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. JM yg ramai adik2 ni..pegang baby dh biasa tapi bila perlu still kekok

      Delete
    2. anak sendiri nanti rasanya pandai lah kot..ni anak orang, kita takut 'patah', mungkin boleh ganti ada jual kat kedai...hehe

      Delete
    3. nak taip 'mana boleh', tertaip 'mungkin boleh' plak...hehe

      Delete
    4. anak orang saya memang kekok. tapi anak sedara sendiri dan anak sendiri ok ja

      Delete
    5. anak sedara biasanya saya Ok je.tapi anak kakak ipar saya ni kecik sangat.

      Delete
    6. kena bag keras kepala dulu baru brani dukung

      Delete
  4. alohh...Sal ni..ingatkan tetamu istimewa mana..nak datang merisik Sal ke ..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha...takdelah kak.kalau ada orang nak merisik mau saya tak tenteram hidup. takdenya nak update blog...hehehe

      Delete
    2. semoga lepas ini entri itulah yer

      Delete
    3. hahaha..Insha Allah.doakan ye.

      Delete
  5. kari kambing tu menggoda..tpi syg sy xmakan kambing..huhuhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rugi tak makan kambing... Kambing paling bagus...

      Delete
    2. ishhh rugi rugi.... sedap kambing taw.

      Delete
    3. isk kambing sedap tau.. rugi rugi hakhak..

      Delete
    4. kalau time raya or majlis kenduri kalau buat kambing salai..itulah menu yg paling cepat habis..tapi ada yg x mkn takut darah tinggi katanya

      Delete
    5. Deanna tak boleh makan ke, takut nak makan?

      Delete
    6. kambing memang marvelouscious.....rugi tak cuba. lepas saya cuba daging lembu pandang sebelah mata.

      Delete
    7. Dulu SS pon tak pandai makan daging kambing... Tapi sekali test... Perghhhhh! Asik nak mengembekkk aje... Kah Kah Kah....

      Delete
    8. samalah kita SS..moh kita ngembek sama...kambing bakar!!!! sedap tu

      Delete
    9. tapi orang cakap kambing lagi kurang kolestrol dari daging lembu.. macam mana tu ? hehehe
      pape pun ambil dengan kadar moderate.. Nabi kata makan daging sminggu skali saja..
      kita shari 7x hahahaa

      Delete
    10. kalau makan ikut style Nabi, Insha Allah tak sakit..masalahnya kita makan ikut nafsu..huhu (samalah yang cakap ni)

      Delete
    11. pernah try makan...tapi still xleh nk telah...xtahan dengan bau...terus kuar balik...xsanggup...pernah sekali tuh...sy xtau tu kambing...tp bila masuk mulut...terus leh detect rasa yg meloyakan......seksa weiiii.....tengok org mkn mcm best....teringin tp bila dh cuba mmg xleh masuk langsung....huhuhuhuhu

      Delete
    12. oh ye ke...ingat sebab sakit ke apa ke..cam saya tak leh makan sushi kot.cakaplah cmane pun, memang tak boleh masuk.

      Delete
  6. Nampak.menarik masakan tu. Tapi serius syur campur je cik akak makan...hihi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. la, cik akak pun tak makan kambing ke?rugi...rugi.kambing sedap!

      Delete
  7. buat saspen je kak sal ni. ahhaha. akak, nak dtg umah akak. nak makan! ahhahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cik Sal memang suke buat saspen...

      Delete
    2. huhu jom kita serbu rumah Kak Sal.. boleh request nak makan ape lagi..

      Delete
    3. sis JM nk serbu hari ni nampak nya tinggal pinggan kosong je lah

      Delete
    4. kalau serbu sekarang, periuk pun dah terlungkup..haha, datanglah. Insha Allah, kalau mampu akak masakkan.Akak bukan pandai sangat pun...Ni pun Mak yang lead

      Delete
    5. Untung laa pinggan kosong je JM... Bukannya cuci pinggan... He He He....

      Delete
    6. haha..kesian giler, dahla tak dapat makan kena cuci pinggan plak

      Delete
    7. part makan lajulah weols nak pi.. time cuci pinggan hilang berdesup lari..
      bila nak wat open house ni nak terjah.. menu pilihan dah ada..

      Delete
  8. Tak lama lagi Cik Sal dah boleh jadi baby sitter... Jangan lupa belajar cara nak cebok... Ha Ha Ha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha selamat pening kepala =P

      Delete
    2. x yah nk cebok..cucur je ngan air paip tu

      Delete
    3. haha, baby kecik berak sikit. kan diorang minum susu je kan?huhuhu, tak jadi berpantang kat rumah kak Sal, tapi kat rumah Abang. Bila cuti n bila weekend je kitorang gi menjengah sana. Mak kakak ipar yang jaga, bukan Mak akak.

      Delete
    4. Selamat berjaga malam.... Hi Hi Hi...

      Delete
    5. takpe, boleh ajak Cinta teman tengok bola...hahaha

      Delete
  9. dpt baby baru... saya pon xreti nk pegang baby kecik ni.. kena keras kepala dulu xpa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. CT pun kalau baru2 sangat tak pegang gak..
      tengok ajelah main tekan2 pipi miahaha..

      Delete
    2. ZF : keras kepala? itu bukan degil namanya

      Delete
    3. keras kepala? kepala keras lah...hehe.

      Delete
    4. tengkuk kerasla huhu. sok ada anak sendiri semua jadi mudah

      Delete
    5. anak sendiri nanti pandailah..oh tengkuk keras ekk..haha, betul gak.pegang baby kena pegang kat tengkuk kan..

      Delete
    6. Nasib baik laa Cik Zarul Farhana kata 'kepala' bukan 'kelapa'.. He He He...

      Delete
  10. sedapnya lauk-pauk tu..

    weee... selamat membelai anak sedarmu.. best tau ada baby kat rumah.. happy je.. :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak ipar tak jadi berpantang kat sini, Mak dia nak jaga.biasalah kan, anak sulung...

      Delete
  11. sedapnya Sal, menu-menu kat atas tu...nak jugak lah datang rumah Sal kalau camni gaya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. datang...datang..jangan tak datang..hehe

      Delete
  12. paru chili hijo tu paling best pada selera orang yg tk muda macam kaknoor ni haha walaupun kurang hijo rasa nya pasti menawan kalbu

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya suka kalau pedas...orang muda pun ada gak yang suka.macam Abang saya

      Delete
  13. sedap semuanya tu sis..kari kambing..terliur seyh..

    ReplyDelete
  14. kalo CT pergi rumah akak.. CT nak ikan bawal sweet sour.. daging masak kicap..
    sayur campur dengan scamble egg.. boleeeeh dak ?

    hihi ingat rombongan meminang =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh...boleh...no problem.

      haha, siapalah yang nak datang meminang diriku ini..

      Delete
    2. Amboi.... Request macam order kat restoran.... He He He....

      Delete
    3. SS nak join skaki le tu cakap ajelah hehe..

      Delete
  15. Bsgus makcik. Bagi muka dulu waktu siang nye.
    Malam jgn berani kacau ye :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha, malam sampai ke pagi makcik punya...hehe

      Delete
  16. mula2 ingat ada org nk datang masuk meminang tetapi bila Sal cakap masak makanan feveret..sah..ini bukan org asing mesti ahli keluarga jauh nak balik..so tak lah saspen :-)

    sis JM pernah masak paru kicap so lepas ni leh try paru masak cili hijau lak

    ReplyDelete
    Replies
    1. ala...kak JM i pandailah, boleh jadi detektif! kan, biasa ahli keluarga memang kita tau makanan kegemaran dia.

      Delete
    2. Agak2 bila JM nak masak untuk SS? He He He...

      Delete
  17. dalam entri ini ada banyak cerita. komen pertama. pasal movie sains fiksyen saya kurang sikit. lebih suka cartoon terjebak dengan cik puteri.

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya suka semua jenis movie..except yang ala-ala vampire atau citer jiwang yang slow sangat.other than that, OK je

      Delete
    2. SS ske sains fiksyen... kecik2 selalu layan back to the future...

      Delete
  18. bab gulai kari kambing....pergh pantang dengar kambing meleleh air liur. kambing memang sedap dan lain rasa dari daging lembu

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul...betul!lain kan rasa dia..tapi kalau banyak sangat boleh pening..hehe

      Delete
  19. ok bab bola. kurang minat bola sepak tengok bila negeri sendiri masuk final, malaysia ke final dan masa world cup intupun game germany saja. dalam real minat siapa lagi CR la kelincahan tak terkata

    ReplyDelete
    Replies
    1. CR memang hebat...tapi game last night dia tak menyerlah lah..huhu

      Delete
  20. Sedapnyaaaaaa...minggu depan k wa datang makan hehehe

    ReplyDelete
  21. Sedapnya kak Sal. Saya pula sekarang ni memanag teringin nak makan lauk masak cili hijau ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamak...kena pos ke Canada ni...hehe

      Delete
  22. adik beradik bila lama x jumpa , mmg rindu n byk benda nak cerita kan ... paru masak hijau tublm pernah cuba . sis mmg suka dgn paru goreng . selalunya mkn gitu jer ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. rindu nak menyakat dan bahan-membahan...hehe.paru masak hijau sdap gak...taruk cili hijau banyak-banyak, pastu tambah cili padi kasi pedas.

      Delete
  23. ehem kak sal..ingatkan si dia yang tersayang...ehehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. tersayang lah tu, abang tersayang.geng gaduh, tapi bila jauh tercari-cari..haha

      Delete
  24. Sedapnya paru masak hijau..paru goreng sampai gareng dulu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah, kena garing..tapi saya akan biar basah-basah sikit, baru dia serap rempah nanti

      Delete
  25. ingatkan tgk bola ngan sii die tu si kekasih hati .. hehehe
    wahhh seronok la klu dah ade baby kat rumah nanti mmg puas la dok ulik anak buah tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..akak ipar tak jadi berpantang kat rumah saya, dia pantang kat rumah sendiri.Mak dia jaga...tapi dalam KL jugak, so boleh selalu gi tngok...

      Delete
  26. Sal ni kan, kalau akak ada masalah tak boleh katup mulut sebab terlebih gelak, memang akak cari Sal dulu :)

    Beria-ia Dik Sal tolong mak masak yek sebab keluarga abang nak datang. Akhirnya pukul berapa mereka sampai? Habis dah lauk orang rumah kerjakan?

    Takpalah, Sal. Kalau minggu ni tak dapat tengok Channing Tatum, minggu depan boleh. Buat je date baru. Dia bukan lari ke mana pun. Ada je kat skrin dalam panggung wayang tu!

    Eh, apa ke hensemnya mamat badan besar muka kecik ni, Sal? Cuba citer sikit, dalam 2 patah perkataan jerk cukup akak nak tau!

    ReplyDelete
    Replies
    1. huwa...sampai hati akak mengutuk Channing Tatum kesayanganku.saya suka tengok mata dia yang redup tu.cam boleh cair je kalau tengok lama-lama...hahaha

      Delete
    2. Masalahnya cair ke tidak lepas renung lama-lama? Tak cair-cair jugakan... Hahaha!
      Akak ingat Sal suka bibirnya tu, manalah tau kalau dia senyum kambing sikit jerk, Sal mesti dah cair hati terus nak minta mak tolong pinangkan. Tapi si Channing ni tak kenal nyamuk aedes, Sal. Sia-sia bagi hantaran 7 dulang. Cer pikir hantaran lain pulak untuk dia. Kalau jadi, nanti akak jadi pengapit tau. Kah3x.

      Delete
    3. hahaha..mana layak saya nak meminang dia.pandang pun tidak.Hahaha, awal-awal dulu dia takdelah besar macam sekarang ni.cute-cute je.walaupun dia makin sado, cintaku tak berubah arah pun. Hehehe.

      selangor sekarang kan asyik top kes demam denggi.memang waktu yang sesuai untuk menuai hati nyamuk untuk meminang anak akak awet muda tu.hahaha

      Delete
  27. Seseorang tu kakak ipar ngan family dia ke Sal?....
    Eh.....kenapa lak kakak ipar ubah fikiran nak berpantang kat rumah mertua pulak tu? Mimpi ke hape ....hihi....Tak pelah ada adik ipar dia tolong balut bengkung hihi.

    Tak pelah wayang tu bila bila boleh tengok ...susah sgt beli VCD jer nanti.

    Pergh....paru tu mmg tak menahan hokay!! Kecur ayaq liuq mak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. seseorang tu adalah abang saya.tak jadi berpantang rumah Mak saya, dia akan berpantang kat rumah diorang sendiri.tapi Mak kakak ipar saya turun dari Mersing untuk jaga.bila free kitorang gi lah menjengah..hehe

      Delete
  28. oo kakak ipar.. Ros dok ingat si dia. hihihi.. faham kan maksud Ros :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe...bukanlah Ros. 'si Dia' belum ada lagi..

      Delete
  29. wahh terrer ek masak gulai kambing?.. Husband Ros suka makan kambing, tapi Ros pulak jenis tak makan. hihi.. so, bil abalik rumah mak mertua je lah, dia dapat merasa dagiing kambing :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..tak lah pandai sangat. Mak yang masak, kita tolong aje.anak mesti nak merasa air tangan Mak sendiri.dia boleh tau kalau adik or akak dia yang masak...hehe

      Delete
  30. sempat selitkan citer bola lagi tu ... mmg kaki bola ni . sis kadang2 je layan . nama pmain , memang x tau ...

    ReplyDelete
  31. Paru masak cili hijau... lama dah saya pekena tu.. fuhh sedappp... menyelerakan tu Sal huhu..
    Tahun ni belum sempat nak mengikuti ttg bola lah pulak.. mungkin hujung2 bulan baru ok kot layan bola... Liverpool eh.. :) :)

    ReplyDelete
  32. Replies
    1. wah..abe MKL..kiranya time tidur pun mesti teringat2 kan hihihi

      Delete
  33. Paru masak cili hijau tu sungguh menggoda selera :)

    ReplyDelete
  34. Antara Atletico dan Real, saya more prefer Atletico lagi dari Real sebab Atletico ni lebih bersifat marhaen berbanding Real. Real ni maksud dia Royal dalam Spanish. So, kelab kerabat-kerabat raja Spain la ni. Hehe.

    Kat EPL pulak, saya suka jugak kat Liverpool sebab sejarah kelabnya yang banyak bersangkut paut dengan working class sekitar Liverpool. Tapi, saya juga sokong Arsenal sebab... Sebab Arsenal main bola ada 'seni'. Hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup, Real memang power, tapi nampak sangat 'kelab kaya'..too much star. baru lagi minat
      Atletico ni, dalam 3,4 tahun tapi memang nampak potensi diorang.dapat plak coach power cam Diego Simeone.

      dalam EPL, other than Liverpool, minat gak kat Chelsea..walaupun orang kata diorang suka taktik 'parking bas'. haha.sebab suka tengok kelincahan Eden Hazard kot.

      Delete
  35. kari kambing... mna nk cari ni..
    lma tk mkn..
    superrr semua

    ReplyDelete
  36. alang2 hang dok tempek logo liv tu...so amacam? kalu jadi liv mai kl nnt...trn BJ x? ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. turun! jom! jom!last time diorang datang nangis-nangis tak dapat gi.kali ni confirm.gi sesama nak?

      baru komen pasal ni tadi..

      Delete
  37. amboi untung alang awk dpt mkn sedap2..wayang tu bila2 pun bley tgok kan..org yg kita syg dh lama tak jmp tu lg penting..

    peminat bola rupanya mmg tak kenal la sbb buta bola.haha

    ReplyDelete

Thanks sudi baca. Komen je apa-apa korang suka. Lagi panjang lagi best

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Template by BloggerCandy.com