Saturday, 13 December 2014

Dear Facebook, I want to break up with you..

Ikutkan aku memang dah fed up dengan facebook. Serius meluat, rasa nak tutup je. Jemu kot, dah dekat 5 tahun aku ada FB. Jemu dengan manusia-manusia berlagak suka cari perhatian. Jemu dengan orang kaki complain, ada je benda yang tak kena. Menyampah dengan orang yang dok complain dia dapat invite games. Kau block jelah apps games tu,  nak up status maki-maki orang bukan dapat apa pun! Yang pasti, aku jemu mengutuk orang yang entah apa-apa sebab aku pun terpalit dosa sekali. Padan muka aku!

Tapi bila kenangkan 7 sebab ni, aku terpaksa fikir masak-masak untuk break up dengan Facebook.

1. Game
Main game FB yang bestnya boleh 'mintak nyawa' dan 'pass'. Sesape main 'Criminal Case' dan 'Pet Rescue' bolehlah add aku. Tapi jangan mengharapkan interaksi lebih dari itu. Hahaha.


2. Updatebola sepak
Memang taklah setiap kali ada game team favourite,  aku nak bangun kan? Baik aku bangun solat sunat, tapi tu pun cakap je dari dulu buatnya tidak. Kalau ada pun setakat dua rakaat satu salam, tangan terus capai remote. Game tak habis half time, mata aku dah half-closed. Bangun-bangun je, eh dah habis? Sape menang? Check FB jelah!

3.Wedding invites
Akuilah, ni zaman moden semua orang nak go green. Aku pun suka cara ni. Kad banyak-banyak pun nanti kena buang jugak.

4.Update orang-orang yang rapat dengan aku
Pernah sekali, aku dengan senang hatinya whatsapp member aku ajak keluar. Rupa-rupanya dia on the way balik kampung, ayah saudara dia meninggal. OK, awkward! Sape suruh lama tak bukak FB! Apa jadi kat kawan-kawan pun tak tau.

5.Share gambar
Kalau tangkap pakai camera phone bolehla whatsapp, tapi kalau pakai camera? Gambar dalam PC? Aku ni buta IT, mana tau dropbox ke Google Plus ke apa..so share kat FB lah solusinya.


6.Stalk
OK, kadang-kadang aku masuk mode stalker. But not in a creepy way OK! Saja, nak tengok cinta hati lama apa khabar. Sihat ke? Anak dah berapa? Tengok update tempat kerja lama gak. Rindunya...tapi pendam jelah perasaan. Siapa jelah aku, bukan diorang ingat pun. Eh, nape tetibe emo.

7.Berita semasa
Aku ni nama je kerja syarikat suratkhabar, tapi sumpah malas nak baca walaupun dapat free hari-hari! Kat FB kan portal news online sentiasa update berita baru. So, aku takdelah ketinggalan keretapi.

Orang kata, kita ni kalau rasa menyampah tengok orang lain share cerita-cerita happy tentang diri dia, kita ni ada masalah hati. Betul ke?

*autopublish*

35 comments:

  1. hihi, ada jugk tergerak hati nk delete fb..tpi pyah la kak..
    bermcm bnda dlm tuh..

    ReplyDelete
  2. tak terfikir pulak nak delete FB..jarang berupdet..letak iklan jer...hehe

    ReplyDelete
  3. Salam hujung minggu....
    buat masa ni bunda pun tak terfikir nak delete fb...bunda pun jarang update fb...bila takder idea update blog baru bukak fb...

    ReplyDelete
  4. Samalah kak. Saya pun kalau boleh tak nak dah ada facebook ni tapi banyak sangat group projects sekolah yang guna facebook. Terpaksalah juga guna.

    ReplyDelete
  5. tergerak juga nak delete FB ni..biarkan je lah..

    ReplyDelete
  6. idah tak terfikir nak delete akaun FB... tapi memang lately kurang sangat dah guna FB... kadang tu berhari2 tak bukak pun... bukan FB saja... blog sendiri pun kadang dah sampai bersawang ... kuang3x... ermm berkenaan dengan msalah hati tu... kalau2 rasa tak suka tu buat2 tak nampak jer... selagi dia tak buat status yg memaki hamun dan kata2 negatif its ok to me... :)

    ReplyDelete
  7. fb tu mmg berkurun tak berjenguk. nak delete nanti time penting berguna lah tu.. so biarkan. hikhik

    ReplyDelete
  8. Sal..akak pun dok pikir nak deaktif ja fb..tp dok main CC..macam mana..??

    ReplyDelete
  9. Fb adalah tempat paling best utk P to the O to the Y to the O... Ha Ha Ha....

    ReplyDelete
  10. hebat blog ini..akan selalu terjah blog ni ya..

    ReplyDelete
  11. i tua setahun je dari u kat FB ni.. now just sesekali update status.. tapi bukan pasal hari sendiri.. just letak or share.. tu je..

    ReplyDelete
  12. official fb sis jenguk seminggu sekali jer sbb boring dah dgn ' kerenah' mrk . setiap hari on fb khas utk blogger dan google + utk layan blog ... layan blog dpt rm . buka fb page utk tgk paper online utk perkembangan semasa ... lagi best !

    ReplyDelete
  13. Akak pun memang tak aktif berFB sekarang ni. Betul cakap Sal. Kadang2 jenuh juga tengok status yang bukan2 penuhkan feed kita. Kadang2 free je kita terpalit dosa sama :)

    ReplyDelete
  14. Memang jemu dgn fb kadang2 smpai ignore wedding kwn, kwn dh kawen, dh ad anak semua xtahu. So sebulan 2x kena la buka tgk

    ReplyDelete
  15. Saya klu ada mood nak berfb, barulah aktif.. klu tak, biarkan je lah bisu.. :D

    ReplyDelete
  16. sekali-sekala jenguk FB, nak tahu apa cerita kawan2..

    ReplyDelete
  17. kakak ni kalau tak kerana fb ...tak kan berjumpa kembali kawan2 karib kakak masa sekolah dulu.kalau kakak delete fb alamat kembali terpisah lah dengan kawan2 sebab kakak tak pernah bagi no telefon kat dorang.

    ReplyDelete
  18. betol tu Sal.. Sis pon pikir byk kali gak.
    kadang2 memang rasa nak tutup gak FB nih. tapi bila pikirkan FB nih salah satu cara nak berhubung.
    kena jugak on FB. sama ada aktif ngan tak jer lah.

    ReplyDelete
  19. betul kekadang bosan FB nih. mamamyja pon pernah terpikir nak tutup, tapi x tutup2 pon. hehe

    ReplyDelete
  20. Hehe..tak sure lah pulak pasal tu..
    Akak pun kekadang tu..bosan gak tgk orang tak abih2 update status...kalau boleh nak semua orang tau dia buat apa pada pukul berapa and pakai baju apa...(**nampak tak ada nada dengki di situ..hehehe)

    ReplyDelete
  21. kekdahnya skrg akak mmg xleh nak break up dgn FB kan? hahahaha

    ReplyDelete
  22. krn intro yg sal ckp tu laa...buat sy quit FB 5 thn yg lps... pd hal kalu nk kenang sejarah, sy antara org yg mula2 guna FB...x pe la x de fb pun sy bleh jg hidup ;-)

    ReplyDelete
  23. sis JM ni nama je ada FB tapi x aktif sgt...sekadar baca apa yg di kongsi je

    ReplyDelete
  24. Kathy suka fb sebab boleh chat dgn rakan blogger.. Sebagai sponsor atau owner segmen,fb mmg medium berguna utk kathy.

    ReplyDelete
  25. mcm saya ni fb penting skrg ni... asal ada asgment ka.. ok buat group fb binçang dlm tue.. semuanya dlm group fb...pas2 sem ni canggih gak bincg dlm whatsup laj

    ReplyDelete
  26. samelah kite kak sal...kite pon gini jugak...sebab tuh kite stay je dengan facebook, tpi jarang2 bukak home page...kite suka facebook sebab ramai kawan sekolah semua kt fcbk, kalau nk meseg carik je dekat facebook...kadang tuh xde no wassap kan... :D

    ReplyDelete
  27. kat fb ni, kena jaga hati. hihi.. kadang-kadang rasa macam-macam kan bila scroll down home kat fb tu.

    ReplyDelete
  28. Haha ...statement bawah tak menahan tu....
    Dah namanya manusia, biasalah kalau kadangkala timbul kejelesan yg melampau.....cuma belajar belajarlah bersangka baik hikhikhik....pandai tak ahkak menasihatkan ko dik! Hihi

    ReplyDelete
  29. Ni I nak tell you... *modengumpat*

    Akak ni baru je buka FB dua tahun lepas itu pun terbiar 'berlalang' gitu. Mula-mula dulu excited lebih sempat ngumpat dengan rakan sepejabat dalam FB. Sekarang ni bila tengok je FB rasa semacam je. Boring gila. Nak tutup berbelah bahagi, tak nak tutup rasa macam menyemak mata jer bila tengok.

    ReplyDelete
  30. Saya pun rasa nak close FB.
    Tapi, sayang kalau terlepas update dari kawan-kawan lama.
    Especially tentang berapa anak dorang ada sekarang? Dorang sambung study ke tak? Dll.

    ReplyDelete
  31. hahahhaa. no 6 tu paling best! saya suka stalk orang. ops~

    dulu kalau bosan, main lah juga game. kadang2 layan movie je banyak. tapi betul, nak deactivate fb xley, nnti ada je keje nak share kat group. tu yg susah -.-

    ReplyDelete
  32. saya tak boleh tinggal fb. haha. fb tu pernah jadi tmpat group discusiion. bincang sana sini. pasal blog. haha.

    i kennot live wthout fb. wiwiwi

    ReplyDelete
  33. hehehe fesbuk kalau digunakan dengan cara yang betul okay saja. CT baca sajalah drama drama kehidupan mereka semua. kekadang tu ada yang menghiburkan..

    ReplyDelete
  34. akak pun sama thinking pasal fb ni
    cuma tak main games ajelah...hehe
    tapi kita dapat tahu banyak cite juga sebenarnya secara ringkas berbanding blog

    ReplyDelete

Thanks sudi baca. Komen je apa-apa korang suka. Lagi panjang lagi best

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Template by BloggerCandy.com