Thursday, 31 December 2015

Dilwale - Review jujur dari hati

Assalamualaikum semua! Yay, dapat jugak aku tengok filem Dilwale minggu lepas! Satu je sebab aku nak tengok filem ni, iaitu gandingan Kajol dan Shah Rukh Khan, antara pasangan pelakon hindustan yang paling aku minat atas muka bumi ni!

Personal review? Boleh tahan..Nak kata best giler tu taklah, banyak lagi filem lakonan diorang yang lagi bagus dari ni. Pengarah, Rohit Shetty, nampak sangat recycle plot filem-filem lakonan Kajol dan SRK yang lepas-lepas. Banyak movie reference yang jelas macam Main Hoon Naa, Josh dan of course, Kabhi Kushi Kabhi Gham. Kena menuntut dengan Karan Johar lagi. Cara KJ recycle dialog Kuch Kuch Ho Ta Hai dalam Kabhi Kushi Kabhi Gham memang kemas dan spot on! Rohit Shetty pernah cuba dalam Chennai Express. Boleh dianggap berjaya, tapi untuk Dilwale dah macam terlebih dos.

On the bright side, Dilwale bukanlah filem hindustan pertama yang menggunakan kemerduan lagu dan kecantikan sinematografi untuk mengumpan peminat ke pawagam. Filem yang dilakonkan di Goa, Bulgaria dan Iceland ni memang memukau mata. Lagu Janam Janam dan Gerua tu pulak memang addictive. Bab ni memang aku puji. Penerbit filem di India memang sanggup berhabis untuk hasilkan sebuah filem yang cantik dan berwarna-warni.

Sanggup diorang berdua ni tahan sejuk demi nak shooting lagu. Lokasi : Iceland

Tolak tepi soal cliche', sebab filem Hindustan memang terkenal dengan cliche'. Takde apa yang boleh buat korang terkejut pun. Plot twist? Well...tak tau lah korang, aku rasa biasa je. Tapi, itulah Hindustan. Tengok pangkal dah tau ending! Hahaha. Cuma, tulah, kalau nak bersaing dengan filem-filem Hindi yang baru kena lebih kreatif . Formula macam ni dengan peminat-peminat dah lama, laku lah. Nak dibanding filem Hindi sekarang, banyak action, daring dan jalan cerita yang lebih fresh.

Tapi...entahlah, sebagai fans yang dah biasa dengan lakonan SRK, Aamir Khan, Anil Kapoor dan pelakon-pelakon sezaman diorang, aku kurang minat dengan pelakon-pelakon baru. Diorang memang jauh lagi hensem, jauh lagi sado, dan jauh lagi putih (erk...) Tapi, tulah, aura diorang tak sama. Shah Rukh senyum simpul je kita semua dah cair. Aamir Khan kenyit mata sikit je semua dah lentok. Pelakon-pelakon baru takde pun yang buat aku teringat-ingat lakonan diorang. In fact, aku tak bother pun nak tau nama pelakon-pelakon Dilwale dua orang yang muda tu. Tak macam aktress dulu-dulu. Karisma Kapoor gelak terkekeh-kekeh pun orang rasa dia gorgeous nak arwah. Manisha menangis dalam Mann, korang pun nangis sekali kan? Jangan tipu! Penghayatan tu yang penting! Filem lama bercinta, tak payah sampai atas katil, tapi dia punya feel tu, masuk hati, beb!

Pergh, panjang aku membebel. Aku suka borak pasal filem Hindustan ni. Lantaklah orang kata aku kuat berangan pun. Borak filem Hindi ngan borak pasal bola, bab filem Hindi aku lagi expert sebenarnya. Tapi tulah dah jarang tengok filem-filem baru. Kalau ada pun aku tengok, yang pelakon dia pelakon lama.

Bajrangi Bhaijaan - Ramai peminat filem Hindi mengatakan ni filem terbaik 2015. Masuk wishlist.

Berbalik soal Dilwale, kepada yang belum tengok, jangan risau, filem ni berbaloi ditonton. Sedih, kelakar, action, semuanya diadun lengkap. Time kelakar tu memang orang gelak non-stop. Lagu-lagu pun sedap. Tak rugi lah, kalau takat nak tengok 2,3 kali.. Lagi-lagi kalau korang peminat SRK-Kajol. Best..tapi takdelah best giler.

Oh, by the way, aku bersimpati kepada mereka-mereka yang menyangka filem ni ada kaitan dengan Dilwale Dulhania Le Jayange. Takde kena-mengena langsung! Bijak produksi filem ni (tapi agak keji) memulakan promosi besar-besaran pada sambutan DDLJ ke 20 tahun.

Akhir kata dari aku, thanks for reading. Apna khayal rakhna mere dost (Take care, my friends!)


Tuesday, 29 December 2015

Melbourne Part 9 - Lavender dan Tulip!

Assalamualaikum semua! Jom, kita sambung entry Melbourne. Masih di hari ketiga. Selepas memetik buah di Rayner's Orchard, kami ke Warratina Lavender Farm pulak. Dekat je, kalau drive lebih kurang 20 minit. Warratina ni buka setiap hari, kecuali hari Selasa, Good Friday dan Hari Krismas. Aku pun tak sure Good Friday ni bila, tapi boleh check kat kalendar kuda. Kita ni kalau nak travel, kena plan betul-betul. Memang rugi kalau perabih duit nak sampai sana, tapi tempat yang kita nak pergi tu tutup. Ewah, bagi nasihat macam kau tu traveller tegar pulak ye Sal. Pffft!

Dah nama pun Lavender Farm, top product dia of course lah lavender, tak kan lah bunga raya pulak. Selain dari ladang bunga lavender, ada jugak kedai menjual barang-barang berasaskan lavender dan Tea Room kalau nak lepak-lepak minum teh. Tapi kitorang tak singgah, tengok dari jauh je.

Nampak rumah kat hujung ladang tu, tulah giftshop dan tearoom yang aku maksudkan

Rupa Lavender dari dekat. Cantik, bau pun wangi, memang menenangkan.

Sayangnya, masa kitorang ke Melbourne, musim bunga baru saja bermula. So, agak sendu lah ladang Lavender ni, takdelah sampai ungu mata hitamku.

Sendu tak sendu pun, wajib bergo-pro

Kitorang kat sini sekejap je, sebab memang tak plan nak lama-lama. Oh ye, masuk Warratina ni free . Lepaklah sesuka hati dan amik gambar, tapi since tak nampak plak sesape meredah antara rimbunan lavender tu, so kitorang pun diri tepi-tepi je. 

Settle Lavender, tibalah masa untuk misi wajib aku ke Melbourne ni. Masa Siti buat itinerary, aku pesan kat dia, "taruk lah apa Siti nak taruk, yang penting akak nak gi Tesselaar Tulip Festival! Lain tu lantaklah, ni wajib". Bersungguh pompuan sorang ni nak tengok bunga tulip. Apa boleh buat, minah bunga macam tu lah. Sabar jelah ye, Siti...hehehe.

Tulip Festival ni hanya ada di musim Spring sahaja. Kebiasaanya bulan September-Oktober. Perjalanan ke Tesselaar Tulip Farm dari Warratina Lavender Farm hanya mengambil masa dalam 10 minit. Parking pun banyak.

 Beli tiket dulu. Harga 24AUD, umur bawah 16 percuma! Tak ramai orang time ni. Aku, Siti, Acik Y dan RZ saja yang masuk.

Tak boleh petik ye kawan-kawan!

Dapat tengok Tulip depan mata..bermimpikah aku?

Pegang untuk make sure bukan bunga plastik

Tak dapat tengok Tulip Belanda, Tulip Aussie pun OK jugak.
 
 Nak naik tram pun boleh, tapi aku rasa kena bayar. Hiasan je macam tram, padahal traktor.

Tulip kuning pun cantik

Ayu? Ke kayu? Hehehehe.Ajet-ajet je ni..Kamera kat leher tu pun Siti punya

Boot scraper, untuk buang tanah yang melekat kat tapak kasut.

Aku tak pasti jenis tanah yang digunakan untuk menanam tulip ni, tapi ianya agak berlumpur dan basah, lagi-lagi lepas kena hujan. Nasihat aku, janganlah pakai but mahal korang tu ke Tulip Festival. Sayang wei..aku pakai sneakers beli kat Giant je. Memang kotor kasut. Silap tempat untuk feeling ayu pastu mai sini datang pakai skirt labuh ngan heels.

Bertabah la explore satu-satu batas bunga, sebab tempat ni besar.

Selain dari Tulip Farm ni, you olls boleh jugak tengok gerai-gerai jualan berkonsepkan Holland kat luar tu. Souvenir macam mini terompah pun ada dijual, kira kalau korang beli bagi member sumpah dia percaya korang baru balik dari sana. Padahal, akak gi Melbourne je dik. Tapi, tulah, aku dah perabih bateri kamera kat area farm ni (Tuhan je tahu betapa banyak gambar aku ambil), aku terpaksa tangkap gambar kat area gerai tu dengan handphone. Dan aku ada bagitau before this yang memory card handphone aku crashed! Habis hilang semua gambar dalam tu.

Semua gambar ni dari Siti.


Occasionally ada show kat pentas ni

 Langit mendung

Actually, suasana kat festival ni sangat meriah. Serius! Ada banyak gerai makanan, dan pilihan halal pun senang dicari. Menariknya, pekerja-pekerja kat kedai-kedai ni memakai kostum bertema Holland. Perempuan pakai baju milkmaid, lelaki pakai apa nama entah. Aku beli banyak jugak souvenir kat sini, sebab kat sini je yang ada souvenir bertulis 'Tesselaar Tulip Festival'. Antaranya adalah beg shopping 2AUD dan fridge magnet. Maaflah takde gambar nak tunjuk. Semua dalam memory card yang dah crash tu. Korang tunggu partner travel aku update entry lah.

Thanks for reading!!!


Saturday, 26 December 2015

Apa best sangat Star Wars tu?

Assalamualaikum dan apa khabar semua! Lama betul tak menaip kat sini. Masa tu ada kalau nak dicuri, cuma mood blogging saja yang turun naik macam prestasi Liverpool. Sudahkah kalian menonton Star Wars Episode VII- The Force Awakens? Kalau sudah, harap dapat menahan diri dari membuli rakan-rakan yang belum menonton dengan membocorkan spoiler. Punyalah hebat penangan 'takut spoiler' sampaikan aku scroll Twitter laju-laju sebab ada pengalaman ngeri member up status ending filem Amazing Spiderman 2 dalam Facebook. Berbakul-bakul dia kena maki. Padan muka!

Tapi, kalau belum menonton..kenapa? Aku rasa ada dua sebab. Sebab yang pertama, belum, atau memang tak ada kesempatan. Kedua, sebab tak minat. Aku pernah baca teori : the only people who don't like Star Wars, have never seen it. Aku pulak, nak kata fanatik tu tidaklah, cuma aku ni memang kaki filem. So, macam tipu je kalau aku tak curi masa sikit dan pergi tengok walaupun sibuk. Sibuk kerja dah satu hal, cuti sekolah ni, biasalah musim kenduri. Kenduri kahwin, bertunang, bersunat, akikah, macam-macam lah.

Actually, korang perasan tak, kebanyakan fanatik Star Wars ni adalah mereka yang agak, ehem, berumur. Mereka yang berumur 30-an ke atas lebih excited nak menonton filem terbaru ni berbanding remaja, apatah lagi kanak - kanak. Tapi kenapa, apa best sangat Star Wars tu?

Star Wars Family Tree
Panduan untuk mereka yang tak follow Star Wars sangat, tapi teringin nak menonton.

Uniknya Star Wars ni, berbanding francais filem lain, adalah ia tidak ditayangkan mengikut turutan. Berikut adalah senarai filem-filem Star Wars yang terdahulu :

1. 1977 - Episode IV - A New Hope

2. 1980 - Episode V - The Empire Strikes Back

3.1983 - Episode VI - Return of the Jedi

4. 1999 - Episode I - The Phantom Menace

5. 2002 - Episode II - Attack of the Clones

6. 2005- Episode III -Revenge of the Sith

7. 2015 - Episode IV - The Force Awakens

Source : Google and 9Gag

Kalau korang perati tahun filem-filem Star Wars ni dikeluarkan, mesti korang dah boleh agak kenapa ia lebih appealing kepada generasi yang lebih berumur. Sebab most of them, membesar dengan filem ni. Masa aku kecik-kecik dulu, TV memang suka ulang-ulang filem Star Wars time cuti sekolah, atau Krismas, atau  Hari Raya. So, walaupun trilogi pertama semuanya keluar sebelum aku lahir, tapi memang dah biasa main pedang kayu ngan cousin dan pretend tu light saber. Bagi aku, Star Wars ni lebih dari sekadar filem Sains Fiksyen. Ianya tentang kekeluargaan, tentang politik, perebutan kuasa, friendship dan kesetiaan.

So, see you later guys..May the Force be with you.

Nota kaki : Pasni nak tengok Dilwale pulak!

Sunday, 20 December 2015

Review - Krampus

Krampus doesn't rewards, he punishes
He doesn't gives, he takes

Kali pertama menonton trailer filem ni, I was like, Kram-who? Walaupun biasa membaca western folklore (dongeng rakyat dari Barat), tapi Krampus bukanlah watak yang famous macam Santa Claus atau Tooth Fairy.

Apa itu Krampus? Krampus merupakan watak cerita dongeng dari Bavarian countries (German, Austria, Czech Republic etc) yang merupakan antithesis kepada Santa Claus. Kalau Santa Claus tu dikatakan bagi hadiah dekat budak-budak yang berkelakuan baik sepanjang tahun, Krampus pulak spesis monster yang akan memberi hukuman dekat bukan setakat budak-budak je, tapi semua orang dalam kampung tersebut yang dah takde semangat Krismas.

Untuk senarai penuh pelakon, boleh klik SINI .

Filem ini mengisahkan sebuah keluarga yang berkumpul beberapa hari sebelum Krismas setiap tahun. Setiap kali pun, diorang memang tak ngam. Kali ini, disebabkan tak tahan, anak lelaki keluarga tersebut bernama Max telah 'memberitahu' Santa Claus yang dia membenci keluarga dia dan membenci Krismas. Permintaan Max rupanya didengar oleh Krampus dan ia pun muncul di kawasan perumahan keluarga Max bersama para pembantunya. Krampus mula menziarah satu-persatu rumah-rumah di situ dan....



Nak tahu kena tengok sendiri. Lalalalala



My review? Nak kata best giler tu takdelah, tapi boleh la jugak layan. Krampus ni cerita seram ye, cerita hantu. Banyak jugak part terkejut, tapi takdelah sampai tahap terjerit-jerit histeria. Kalau korang enjoy filem Chucky, It,  Annabelle dan Dead Silence, this is definitely the movie for you!

Sanggup? Kalau sanggup, meh la datang wayang, I tunggu u olls.

Nota kaki : Semalam tengok Star Wars, tertengok trailer filem The Boy, ni macam lagi seram nokharom! Sape berani teman aku tengok? Hehehehe.

Wednesday, 16 December 2015

Bukan senang nak jadi bos

Disclaimer : Entry ni sepatutnya publish on the 15th ,tapi gagal dihabiskan by the end of the day. Kusangka rileks sampai ke petang, rupanya busy di tengahari.

Ye, aku kerja dengan suratkhabar. 
Tak, aku bukan reporter

Assalamualaikum semua! Hari ni 15 Disember 2015, genap 4 tahun aku bekerja kat sini. Pangkat takdelah besar, tapi belum genap setahun bekerja aku dah diberi tanggungjawab supervise seorang staf. Seorang je pun, bukannya 40! Cuma, dia staf yang jauh lebih senior dari segi pengalaman dan umur. Dia dah kerja kat library ni sebelum aku lahir, OK! So, most of the time dia lagi banyak tunjuk ajar aku walaupun aku bos dia. Hahaha. Plus point untuk aku sebab dia tak banyak kerenah dan rajin, cuma ada ego 'orang lama' sikit. Pening jugak nak cari adunan 'bersopan tapi tegas' dengan sempurna.

Bila department reshuffle, aku dapat staf lain pulak. Dia ni baya-baya aku. Lelaki jugak (memang office aku ni ramai lelaki dari perempuan). Dia ni OK, cuma satu je aku kurang kenan. Amik cuti selalu tak inform aku. Aku hanya supervisor, takde kuasa nak approve cuti, so aku selalunya tahu dari manager aku. Aku malas nak bising, sebab dia ada ke, takde ke, keje aku jalan je. Tapi adalah juga aku membebel sekali dua.

Just that last week ada event seminggu dan masuk office semalam, banyak nak kena settlekan . Bila aku penat, aku cranky dan bitch mode on. Aku tengok dia tak masuk. Aku tak pasti dia cuti ke, MC ke. Manager aku pun tak tahu. Bila aku wasap, dah petang baru reply. Tu pun sepatah je.

Pagi tadi aku tengok dia ada, tengah borak dengan manager aku. Macam ada yang tak kena je... Muka dia pun nampak sembap.

Rupanya ada cerita yang kami semua tak tahu. Anak dalam kandungan isteri dia meninggal sebab lemas dalam perut! Serius, terkejut sangat dapat berita ni sebab wife dia supposedly due dalam minggu ni. Isteri dia terpaksa dibedah. Anak dia kembar, tapi both of them fail to make it through. Nasib baik isteri dia tak apa-apa, tapi still kena pantang macam orang bersalin biasa. Kesian...dahlah anak sulung. Sedih sangat aku rasa bila dengar. Rasa bersalah, sebab semalam aku membebel sorang-sorang gara-gara dia tak masuk office. Anak-anak dia dah selamat dikebumikan Jumaat lepas, tapi dia tak cerita kat sesiapa. Aku suruh dia ambil cuti sebab wife dia sangat-sangat perlukan dia time ni.

Syukur, aku tak call dia dan bising-bising atau hantar whatsapp membebel panjang lebar.

Syukur, Allah pelihara aku dari terlanjur kata yang hanya akan memalukan diri aku sendiri.

See...bukan senang nak jadi bos. Kena belajar tahan marah. Siasat dulu, jangan nak terjah je.

Aku doa anak-anak staf aku ni tunggu ibu bapa mereka di syurga nanti. Semoga dia tabah dan digantikan rezeki lain. Berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul.

OKlah you olls, aku nak sambung keje ni. Nanti dah tak busy, aku blogwalking ye.

 Terlibat dalam shooting MHI baru-baru ni. Korang tengok tak aku keluar TV?

Thanks for reading!

Sunday, 13 December 2015

Melbourne Part 8 - Rayner's Orchard

Assalamualaikum semua! Standby OK, aku nak sambung cerita percutian aku ke Melbourne. Ni kisah hari ketiga. Hari ketiga ni we olls nak ke Yarra Valley pulak.

Untuk trip hari ketiga ni, kitorang decide nak bawak bekal sendiri, sebab tak sure nak singgah makan kat mana. So, pagi-pagi buta Acik Y dah bangun untuk masak. Segan pulak aku, sebab aku bangun-bangun pagi je, semuanya dah siap. Aku just tolong kemas dapur dan tolong packing sahaja. Hari ni pun trip kitorang berlima. Aku, Siti, RZ, Acik Y (mak RZ) dan AK. Kontrak AK sebagai driver merangkap tour guide masih berbaki sehari lagi.

Destinasi pertama kitorang : Rayner's Orchard. Waktu perjalanan adalah kira-kira 1 jam setengah. Kalau nak sampai cepat, korang ikutlah highway yang ada tol. Hahaha. OK je ikut jalan biasa, traffic tak jam, plus view kiri kanan yang cantik.

Agak senang nak cari tempat ni, ada signoard. Kitorang sampai awal, pukul 9 lebih. Parking pun lengang. Dah namanya hari Rabu. Turun dari parking, nampak sebuah cafe' comel. Tapi, aku tak snap gambar entrance dia, aku sibuk mengelak dari anjing. Yes..anjing! Bukan manusia suka menghanjing, tapi memang anjing ye. Huhuhuhu..tuan punya Orchard ni ada banyak anak anjing, so diorang excited tengok kitorang pagi-pagi buta dah sampai. Comel-comel semuanya, tapi entahlah, sebab kita dah membesar kat Malaysia, memang tak biasa. Mujurlah diorang tak ikut masuk cafe'.

Dalam cafe' turut dijual jam, dried fruits dan refreshment macam coffee dan muffin. 

Ada dua orang je staff. Aku rasa ni perniagaan family. Makcik baju merah tu mak, yang dok masak tu anak lelaki dia.

 Comel, muka iras Karim Benzema. Tak kenal Karim Benzema, sila google.

Memula kita beli tiket dulu. Bayaran masuk $18 seorang untuk orchard tour and fruit picking ni. Tour selama satu jam. Untuk tour dalam dusun buah dia ni, kitorang naik traktor. Cuaca masih macam semalam. Tak panas, tapi tak hujan. Sejuk? Of course! Tapi tak sesejuk di Philip Island.

 Sebesar-besar traktor, tapi kitorang berempat je yang ada pagi tu. AK tak nak masuk.

  Apa ntah nama dia, aku lupa lah.. Tulah, sape suruh tunggu lama sangat baru update cerita!


Memandangkan ni musim bunga, mestilah bunga-bunga berkembangan. Aku ni sememangnya suka bunga. Oh mai gad #girlconfession. Kalau pompuan lain suka cakap, daripada bunga baik coklat atau teddybear, aku honestly mengaku aku pilih bunga walaupun tahu bunga tu akan layu akhirnya...

Cherry blossom!

Gegadis dan bunga

Memandangkan kita datang nak memetik buah, bukannya bunga, so marilah kita memetik rambutan ..Eh, ado pulak rambutan!

 Apa entah nama buah ni. Sejenis limau, tak pernah jumpa kat Malaysia. Rasanya manis. 

Tamarillo-sejenis tomato. Rasa macam tomato sikit, ceri sikit.

Erk...masam!

Lemon

Buah kiwi agak unik, sebab dekat dalam 'kelambu'. Tour guide tu kata, takut kena patuk dengan burung.

Apa lah mat ni tengah goreng...

Memula aku ingat, fruit picking ni kau boleh petik buah sesuka hati dan makan kat situ, tapi rupanya tidak... Semuanya tour guide tu yang petikkan. Tapi, kalau nak bawak balik, boleh petik sendiri. Not what I expect..huhuhu. Aku ingat boleh petik, makan, petik, makan, macam kat dusun langsat pakcik aku kat Muor tu.

 Ada gaya peladang berjaya tak? Hahahaha

So, do I recommend this place? OK lah, kalau korang nak rasa pengalaman dalam dusun buah kat Australia, sebab mana sama dengan dusun deghoyan kome kat Kuale Kangsor tuh.. Lagipun, bila lagi nak merasa makan buah kiwi petik direct dari pokok. Cuma, kena bertabah sebab tour guide ni bawak anak-anak anjing dia ikut tour sekali. Aku perati je...nasib baik tak kacau kitorang.

Settle  memetik buah, kami pun masuk ke dalam Peach Cafe' untuk timbang buah yang telah dipetik. Kena beli lah you olls...mana ada free!. Pastu, kitorang tumpang makan kat situ, tapi duduk luar lah. Kitorang bawak bekal nasi putih lauk ikan mayong asam pedas dengan kailan ikan masin. Percaya tak? Tolonglah jangan...kat mana plak nak cari ikan mayong ngan ikan masin kat Melbourne tu kak oi!

Acik Y masak spaghetti! Sorry, gambar takde. Segan lah, asal ada makanan je nak snap gambar Nampak sangat blogger! Yang penting, sedap woi...Untung bawak Acik Y ni, tengah travel pun masih lagi dapat rasa kasih sayang seorang ibu. Kah kah kah..AK pun kitorang paksa dia makan sekali walaupun mula-mula dia agak malu-malu.

Dah kenyang, ke mana kita?

Nanti aku sambung entry lain na..Best tak entry ni banyak gambar? Kalau best, kasi komen seround..hahaha. Thanks for reading!


Friday, 11 December 2015

Bawang oh bawang

Assalamualaikum semua! Apa ni tetiba kak Sal kau buat entry pasal bawang. Adakah dia nak share resepi? Macam pelik jer.. Atau dia nak share cara menanam pokok bawang? Itu lagilah pelik.

Sebenarnya, nak cerita hari tu aku gi tengok teater 'Bawang Merah Bawang Putih' kat Istana Budaya. Ke 'Bawang Putih Bawang Merah'? Tak kisah la yang mana disebut dulu..yang aku tau ada Syarul Ridzwan! Wohoooooo!

Ni semua gara-gara Teater Van Der Widjk, aku terus tercrush berguling-guling kat dia. Yang peliknya, kalau drama kat TV takdelah pulak aku heran nak tengok. Nampak depan-depan baru best. Dekat di mata, dekat di hati. Gitewwwwww.

Bawang Kecik diapit Bawang Merah (Fathia) dan Bawang Putih (Juliana Evans)

Kali ni kita duduk depan..like really depan OK! Seat nombor dua dari pentas. Tengok teater ni depan sangat pun tak best jugak. Tapi aku tak kisah, lagi dekat ngan Syarul Ridzwan yang bawak watak putera raja tu, lagi bagus. Hahaha.

Tu kepala kawan aku, so abaikan


Teater ni diinspirasikan dari dongeng rakyat Bawang Putih Bawang Merah. Pelakon lain adalah Ogy Ahmad Daud sebagai Mak Kundur (mak Bawang Putih), Fazlina Ahmad Daud sebagai Mak Labu (mak Bawang Merah), Nabila Huda sebagai nenek kebayan dan Beto Kusyairi sebagai si Bongkok. Watak Bongkok dan nenek kebayan tu tambahan, versi filem hitam putih lakonan Latifah Omar, takde watak-watak ni. OKlah, bagi nafas baru kaedahnya. Tapi, masa aku gi tengok ni, watak Bawang Merah bukan dilakonkan oleh Fathia, tapi digantikan oleh pelakon lain. Aku lupa nama dia. 

Korang kenal ke, si gadis berkurung merah jambu? Kawan aku kata menantu Datuk Siti Nurhaliza, yang orang Indonesia tu. Cantik giler wei! Sekali imbas, aku ingat Ayu Raudhah.

So, best ke idok..? Nak kata best giler tu takdelah, nak kata tak best tu tipu. Lagu semuanya dari filem Bawang Putih Bawang Merah , cuma dinyanyikan semula secara miming. Kalau miming ni aku potong markah sikit lah. Tapi, bab lakonan memang best! Takut  pulak aku tengok Mak Kundur menyiksa si Merah, dah macam wrestling! Jue Evans pulak memang menjadi watak gedik dia. Part paling best masa dia nyanyi 'buai laju-laju, laju laju laju' nak impress Putera Raja kat buaian bawah pokok beringin tu.

Selain dari lakonan, aku puji props diorang sebab cantik! Backdrop graphic pun realistic. Memang world class! Kostum pun lawa, cuma kurang sesuai pakai selipar Jepun. Hehehe.

 Duhai bondaku, bondaku si ikan kaloi...Pergh, kak Sal kau kalau nyanyi, layu semua bawang-bawang yang ada kat pasar tau!

Watak nenek kebayan tu kononnya macam 'fairy godmother' dalam cerita Cinderella. Dia ada tongkat sakti, tu yang tanam tulang mak Kaloi terus tumbuh pohon beringin siap dengan buaian sekali. Watak Bongkok tu pulak, kawan baik si Merah yang dalam diam ada hati kat si Merah ni. Ending teater ni agak sedih, bila Bongkok ditinggalkan sorang-sorang dan semua pergi meraikan perkahwinan Bawang Merah dan Putera Raja. Mungkin ada mesej tersembunyi yang cuba disampaikan? Korang rasa?

Kali ni gi ramai-ramai..

Aku pernah gak terfikir, katakanlah si Bawang Merah tu tak cantik, adakah ending hikayat ni still sama?


***autopublish - busy sampai minggu depan***

Saturday, 5 December 2015

Dari Liverpool ke Kota Baru

Aku nak tanya sikit, walaupun tahu korang tak boleh jawab : Apasal lately Liverpool power sangat ni? Gol skit-sikit dahla, yang sampai 6 bijik tu dah kenapa?


Mampu ke kehebatan tu diteruskan menentang musuh tradisi, Kota Baru United (baca : Newcastle United) di stadium St.James' Park. Lately Liverpool asal gi stadium orang je buat perangai sampai tuan rumah terduduk diam. Stamford Bridge, Etihad dan St. Mary's semua dah dapat 'kenangan terindah'.


Fan rival yang dengki pun berkata, "poyo je fan Liverpool ni, baru sekali-sekala menang, nak berlagak, hari tu semua senyap!". Eleh...biasalah tu, time menang kita berlagak bagai nak rak, bila kalah, kita gi menyorok dalam gua. Non-football fans harap faham yang menyorok dalam gua hanyalah perumpamaan.

Cakap jelah korang dengki sebab kitorang dapat Jurgen Klopp, antara manager paling cemerlang, kelakor, sempoi dan humble.

Once a Red, always a Red..YNWA

***autopublish***

Friday, 4 December 2015

Melbourne Part 7 - Philip Island Wrap Up

Assalamualaikum dan hai gais! Percayakah kalian, walaupun siri Melbourne ni dah sampai Part 7, tapi hari kedua pun tak habis lagi. Hahahaha, bertabah lah korang membaca.

Ramai yang tanya dalam entry Nobbies Centre dan Pyramid Rock, kenapa aku dan Siti tak pergi berposing di atas batu-batuan pulau atau bergolek-golek ala Rahul dan Anjali kat rerumput. Oh, ikutkan hati memang nak terdampar je macam ikan kering kena jemur kat atas tu! Kalau korang perati, tempat-tempat ni berpagar. Faktor keselamatan agaknya. Pengunjung hanya boleh jalan di laluan yang disediakan. Nampak je macam dekat, tapi sebenarnya jauh nun ke bawah dan mungkin kena berenang kalau nak sampai ke pulau-pulau batu hitam tu.  Hahaha.

The Nobbies

Lepas tu, aku nak ucap terima kasih kat blogger Huda sebab menegur kesilapan dalam entry Pyramid Rock. Hahaha, jangan tak tau, Melbourne tu belakang tangan dia je tau! Nak buat cmane, tempat-tempat nampak lebih kurang sama, lagipun bukan gambar aku, memang aku tak berapa nak cam dekat area mana. Aku dah remove gambar yang aku silap tu. Dahla masa kena tegur tu aku insist dengan penuh confident gambar tu snap kat Pyramid Rock. Malunya I...*sorok muka belakang Siti*

OKlah, nak sambung lagi, pas Nobbies Centre, kitorang ke mana? Oh, sejujurnya aku dah lupa susunan! Kan aku cerita bateri kamera aku habis dekat Pyramid Rock. Aku snap pakai henpon cap ayam aku tu sementara cas kamera pakai powerbank. Lepas tu kan, memory card handphone aku corrupt! So, certain tempat, terpaksa amik gambar dari FB Siti. So, aku dah tak tau yang mana dulu. Harap kalian jangan pening lah kalau susunan cerita aku ngan Siti kat Philip Island ni bercanggah. Tapi, info dan panduan kitorang bagi boleh dipercayai. Kami sedia memberi pencerahan. Gitewww.

We olls singgah di Amaze n Things sebelum balik. Tak masuk pun, bergambar kat luar sahaja. Tinggal jejak katanya. Nampak macam best je tempat ni. Kalau aku kaya, memang aku dah belanja diorang semua bersuka-ria dalam tu buat macam kat negara sendiri. Kat sini ada maze, boleh tangkap gambar macam kat trick art museum dan tempat main untuk budak-budak macam kat Skytrex Shah Alam tu. Jangan tanya aku recommend ke tidak tempat ni.


Nak lagi info klik SINI

Sebelum balik, singgah Cowes Jetty.




Kitorang pun balik ke Melbourne, tapi kali ni tak lalu jalan yang sama masa datang. So, dapat explore lebih. Masa perjalanan, sama je 2 jam lebih. Bab ni kau orang tanya lah Siti dan AK ye, pemandu pelancong kitorang. Aku ikut je. Yang aku tau, aku dah lapar!!! Lagipun, biasalah aku, asal masuk kereta je memang zzzzzzzzzzzz. Orang kurus macam aku ni memang senang letih ( Ayat mintak kesian..Hahaha)

Singgah Restoran Bali Bagus kat bandar Melbourne. Direction? Aduhai...tak tau la sayang, aku ikut je diorang bawak. Tapi, kalau korang nak ke sini, jangan lewat sangat. Melbourne ni bukan macam Kolumpo..kul 9 je banyak kedai dan restoran dah tutup. Disebabkan dah lewat kitorang tapau je, balik rumah baru makan. Sedap lah jugak, cuma ayam penyet dia macam ayam panggang. Rasa memang jauh beza. Bolehla, kau kat negara orang jangan banyak songeh da!




Dah nama pun Bali Bagus, mestilah makanan Indonesia, takkan makanan Korea pulak u olls...

Bab makan korang jangan risau kat bandar Melbourne ni. Restoran makanan halal banyak kalau banding ngan Sydney.


Berakhirnya hari kedua. Finally! Panjang tak entry ni? Hahaha, ada yang tegur entry-entry lepas aku cam malas je nak menaip. Biasalah kan, menaip blog ni kena ada mood dia. Ni memang mood tengah merasuk macam jin busut, haruslah menaip panjang lebar.

Kalau tak puas jugak, baca ni pulak

Part 6
Part 2

Thanks for reading gais!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Template by BloggerCandy.com