Thursday, 30 October 2014

Sydney Part 1 - Bye Gold Coast, Hello Sydney !

Pagi-pagi lagi kitorang dah check out dari Bay Lodge Apartment. Settle kemas barang semua, angkut beg dan tunggu kat luar office sementara Jah pulangkan kunci. Untuk ke Coolangatta airport, kitorang naik cab. Tuan rumah yang call cab, instead of kitorang gi tunggu tepi jalan. So, by the time dia sampai je meter dah dalam 5 AUD.

Bila tengok meter teksi kat Australia ni, kau akan rasa bersyukur sangat Malaysia masih aman. Eh tak, syukur tambang kat Malaysia masih relevan. Boleh dikatakan setiap 2 saat naik 0.10 sen! Kalau takat sorang dua mahu fikir 80 kali nak naik cab.

Bertabah jelah driver bawak dengan sangat bersopan, dekat setengah jam baru sampai airport. Huhu. Tambang nak dekat 70 AUD tak silap aku.

Coolangatta Airport

Sampai je airport, kitorang gi tengok dulu kaunter Tiger Airways untuk check in luggage. Since belum bukak, kitorang ke kaunter GoCard dulu untuk refund duit kad 10 AUD, plus baki yang ada dalam tu. So, takdelah rasa rugi kalau top up banyak mana pun.

Lepas check in luggage dan print boarding pass, we olls pun lepak tunggu gate bukak. Ingat nak solat Zohor dulu, tapi sayang tak ada surau pulop. Kul 11.30 pagi dah masuk Zohor. Calculate timing sempat solat kat Sydney, so kitorang plan nak solat kat airport Sydney je.

Lupa nak inform, kat Gold Coast ni ada satu airport je. Combine international dan domestic.

Dipendekkan cerita, sampai akhirnya kitorang ke Sydney. Penerbangan mengambil masa 1 jam setengah. Since flight kitorang dari dalam Australia jugak, so, kitorang mendarat di Domestic Terminal Sydney. Sydney ada dua airport, cam kita ada KLIA dan KLIA2. Tak dapat lah cop 'Sydney' kat passport. Keciwa diriku ini. Tapi on the bright side, tak banyak hassle. Dengar kata airport Sydney lagi strict dari airport Gold Coast. Alhamdulillah, lepas dengan jayanya tanpa sebarang bag-check dan mengadap soalan pegawai imigresen.  Feeling rakyat Australia sekejap. Hehehe.

Dah sampai! Tiger Air memang selesa. Highly recommended!

First thing first, kenalah beli kad MyMulti dulu. Tapi bila gi kat satu kedai ni, diorang cakap yang sekarang Sydney dah guna kad Opal. Pulak!!! Beli jelah, kan! Padahal dari KL dah buat research dan memang plan nak beli MyMulti. Biasalah, sistem public transport kan berubah-ubah.

Kat mana nak beli kad Opal?

Korang jalan terus ke hentian teksi dan beli dekat dengan Qantas Airway Longue. Yang ni tricky sikit, so better tanya orang.

Kad ni free, beli kredit dalam tu je

Kad Opal tak macam GoCArd, boleh refund. Kena pandai-pandai bajet berapa nak top up. For starters kitorang top up 20 AUD dulu.

Dari airport, kitorang naik cab. Aku lupa driver tu asal mana, tapi aku ingat yang dia beragama Islam. Siap tanya lagi we olls pernah sampai Mekah ke tidak. Huhuhu. So, borak-boraklah dengan dia. Dia suggest kitorang kalau nak ke mana-mana naiklah teksi, lagi murah sebab ramai. And dia nasihatkan kitorang berhati-hati kalau cari makanan halal. Saspen pulak dengar. Kebuloq la aku!

Kitorang menginap di sini - Malaysia Hall Sydney. Kalau korang nak ke Sydney dan plan nak menginap di sini, klik-klik di link aku bagi tu ye.

Warna langit kat Sydney! Geram tak tengok?

Sampai di MH, kitorang terus check in, dapat kunci bilik dan settlekan solat yang tertangguh sebab Sydney Domestic Terminal tak ada surau. Kitorang ambil dua bilik. Satu bilik tu kitorang tambah satu tilam. Oklah jugak, bilik dia selesa, macam asrama kat universiti. Dah kata tempat ni memang ramai student menginap kan. Tapi, kalau pelancong warganegara Malaysia nak datang menginap pun boleh, provided ada bilik kosong, dengan bayaran 20 AUD per night.

Kat MH tak dibenarkan memasak ye. Tapi, kat sana ada cafe'. Cam terkesima jap tengok asam pedas ikan pari u olls! Terus teringat ikan pari sama besar dengan aku kat Sea World. Hahaha, tapi tu tak menjejaskan appetite aku! Aku amik pakej, dinner + breakfast esok pagi, 15 AUD. Alhamdulillah..janji kenyang, sebab malam tu kitorang nak keluar, tengok Sydney di waktu malam. Meriah cam Gold Coast ke idok...

Before keluar tu sempat aku tanya student kat situ dengan Abang Sam, tuan punya cafe' MH, pukul berapa kitorang kena balik? Ada dengar yang Malaysian Hall ni undang-undang dia kena balik before kul 10 malam.Nangis! Cinderella pun balik kul 12! Tapi Abang Sam kata, sukati kitoranglah nak balik pukul berapa. Yay!!

Bas kat Sydney ni 24 jam, tapi lepas kul 12 tengah malam, bas sejam satu. Thanks kepada adik kat MH yang bagitau benda ni. Akak doakan awak graduate dengan jayanya, pastu jadi kaya boleh belanja akak. Tetibe!

Keluar je dari MH, terus kena hembusan angin musim bunga di Sydney! Tu dia, sejuk sampai ke tulang! Tapi aku gagahkan jugak, melintas jalan ke bus stop yang terletak bertentangan dengan MH. Dekat je bus stop, so tak payah la korang risau sesat ke apa ke.

Kalau travel ke tempat baru, better korang tangkap gambar bus stop tempat korang tunggu bas. Nanti nak balik senang, kotlah sesat ke mana-mana.

Erm..nak ke mana? Tunggu next entry jelah sebab aku gerenti next entry banyak gambar dari story.

Dey kici, mana mau pegi?

Kalau nak baca story kat Gold Coast jemputlah singgah sini:

Gold Coast Part 1- Intro
Part 2 - Currumbin Wildlife Sanctuary
Part 3 - Sea World
Part 4 - Movie World
Part 5 - Harbour Town
Part 6 - Last Night at Gold Coast
Part 7 - Budget & Summary

Till then, thanks sudi baca. Mmuah mmuah!

Monday, 27 October 2014

Gold Coast Part 7 - Entry Penutup - Spring Trip Australia

Assalamualaikum dan apa khabar semua..

Sebelum aku start membebel, pe kata korang usha dulu entry lama dalam siri ni supaya lebih faham apa yang aku nak cite :

Gold Coast Part 1- Intro
Part 2 - Currumbin Wildlife Sanctuary
Part 3 - Sea World
Part 4 - Movie World
Part 5 - Harbour Town
Part 6 - Last Night at Gold Coast

Apa yang diperlukan untuk masuk Australia?

1.Passport yang valid. Tarikh mati passport kena at least 6 bulan dari tarikh korang nak balik ke tanah air nanti.Sama macam nak masuk negara-negara lain jugak.
 
2. ETA. Yang ni korang boleh buat dengan travel agent. Bawak passport dan duit. Aku tak ingat berapa. Mungkin boleh survey harga dulu. ETA ni senang je nak buat. Biasa siap on the spot, dah boleh terus print dan staple kat passport. ETA valid dalam masa setahun dari tarikh korang buat. So, tak payah kalut nak buat awal-awal. Once dah ada ETA, u olls boleh keluar masuk Australia beberapa kali dengan syarat setiap visit tak lebih 3 bulan.

Gambar selingan #IWantToTouchAKoala

Collateral damage Gold Coast - anggaran kasar (sorang)

Flight ticket Air Asia  = RM 325
Apartment (4 hari, 3 malam) = 90 AUD
Tiket masuk Theme Park (Wet World + Movie World + Sea World) = 99 AUD
Tiket masuk Currumbin Wildlife Sanctuary= 33 AUD
Tambang teksi dari airport ke Surfers Paradise = 14 AUD (satu cab 5 orang)
GoCard =  10 AUD
Tambang (tram+bas) = 50 AUD
Makan + groceries = 80 AUD 
Tambang teksi dari Surfers Paradise ke airport = 16 AUD (satu cab 5 orang)

Budget atas ni anggaran je, tak campur souvenir + shopping sebab tu semua terpulang kepada individu. Depends pada kemampuan masing-masing dan rate duit jugak. Masa aku pergi ni
1 AUD = RM 2.98. Agak mahal. Huhuhuhu.

Kalau nak shopping souvenir, kena pandai pilih kedai dan compare harga. Peminat watak komik DC atau Looney Toons, mungkin akan spend banyak dekat Movie World. Penggemar barang branded bersiap sedia untuk spend dengan banyaknya di Harbour Town. Tapi kalau korang rasa alang-alang dah datang Australia, korang nak tangkap gambar dengan Koala dan berenang bersama Dolfin, allocate duit lebih. Maybe boleh check website theme park tu dulu bayaran untuk aktiviti ekstra macam ni sebab tak termasuk dalam bayaran tiket. 


Aku habis dalam 400 AUD dekat Gold Coast. Itu akulah, yang makan sekali sehari dan tak kuat shopping melainkan untuk souvenir dan kat DC Comic.

Harap info aku bagi ni memuaskan hati korang yang bertanya.

Lepas Gold Coast ke mana kita? Kalau nak tahu sila tunggu next entry. Thanks sudi membaca catatan perjalanan aku ni ye. Sekadar berkongsi, bukan aku terer sangat pun..

Sunday, 26 October 2014

Day 10 : Your favourite song ever *10 DAYS MUSIC CHALLENGE*

CREDIT

Wow, susah betul cabaran hari terakhir ni. Favourite song ever memang banyak, sebab aku ni suka semua genre muzik. Retro, rock, rnb, zapin, semua pun aku layan. But I kinda like this song sebab dia punya lirik yang touching dan muzik yang catchy. 


The Script - The Man Who Can't Be Moved

Going back to the corner where I first saw you
Gonna camp in my sleeping bag I'm not gonna move
Got some words on cardboard, got your picture in my hand
Saying, "If you see this girl can you tell her where I am?"

Some try to hand me money, they don't understand
I'm not broke – I'm just a broken-hearted man
I know it makes no sense but what else can I do?
How can I move on when I'm still in love with you?

[Chorus:]
'Cause if one day you wake up and find that you're missing me
And your heart starts to wonder where on this earth I could be
Thinking maybe you'll come back here to the place that we'd meet
And you'll see me waiting for you on the corner of the street

So I'm not moving, I'm not moving

Policeman says, "Son, you can't stay here."
I said, "There's someone I'm waiting for if it's a day, a month, a year.
Gotta stand my ground even if it rains or snows.
If she changes her mind this is the first place she will go."

[Chorus]

So I'm not moving, I'm not moving,
I'm not moving, I'm not moving

People talk about the guy that's waiting on a girl, oh ohh
There are no holes in his shoes but a big hole in his world, hmm

And maybe I'll get famous as the man who can't be moved
Maybe you won't mean to but you'll see me on the news
And you'll come running to the corner
'Cause you'll know it's just for you
I'm the man who can't be moved
I'm the man who can't be moved

[Chorus x2]

Going back to the corner where I first saw you
Gonna camp in my sleeping bag, I'm not gonna move

Saturday, 25 October 2014

Day 9 : A song that makes you think of your family *10 DAYS MUSIC CHALLENGE*

I Turn To You - Christina Aguilera

When I'm lost in the rain,
In your eyes I know I'll find the light
To light my way.
And when I'm scared,
And losing ground,
When my world is going crazy,
You can turn it all around.

And when I'm down you're there
- pushing me to the top.
You're always there,
giving me all you've got.

For a shield from the storm,
For a friend, for a love
to keep me safe and warm
I turn to you.
For the strength to be strong,
For the will to carry on
For everything you do,
for everything that's true
I turn to you.

When I lose the will to win,
I just reach for you and
I can reach the sky again.
I can do anything
'Cause your love is so amazing,
'Cause your love inspires me.

And when I need a friend,
You're always on my side
Giving me faith
taking me through the night

For a shield from the storm,
For a friend, for a love
to keep me safe and warm
I turn to you.
For the strength to be strong,
For the will to carry on
For everything you do,
for everything that's true
I turn to you.

For the arms to be my shelter
through all the rain,
For truth that will never change,
For someone to lean on,
For a heart I can rely on through anything,
For that one who I can run to...

For a shield from the storm,
For a friend, for a love
to keep me safe and warm
I turn to you
For the strength to be strong,
For the will to carry on
For everything you do,
for everything that's true
I turn to you.


Kenapa lagu ni? Well, lirik dia memang sangat bermakna kan. Sebab orang selalu cakap, in the end, keluarga kita jugak yang akan sentiasa ada untuk kita.

Friday, 24 October 2014

Gold Coast Part 6 - Malam Terakhir - Spring Trip Australia

Assalamualaikum dan apa khabar semua..

Macam yang aku janjikan, aku nak buat satu entry khas gambar-gambar suasana malam di Gold Coast. Suka tak? Suka tak? Dalam entry-entry yang lepas gambar semuanya di siang hari. Tak caya, cuba korang usha balik :

Gold Coast Part 1- Intro
Part 2 - Currumbin Wildlife Sanctuary
Part 3 - Sea World
Part 4 - Movie World
Part 5 - Harbour Town

Entry ni bersambung dari kitorang balik dari Harbour Town. Memandangkan ni malam terakhir kitorang di Gold Coast, so kenalah pulun merayap tengok night life kat sini. Ceh! Cakap macamlah malam-malam sebelumnya habis berjalan terus balik rumah tidur.

So, sambung cerita malam tu..pas solat Maghrib, kitorang terus bersiap-siap untuk explore Surfer's Paradise. Pergi on-foot je, tapi kalau nak naik tram pun boleh. Dekat negara yang sejuk ni, biasanya badan larat nak jalan jauh-jauh sebab tak berpeluh. Kalau kat Malaysia, jalan 50 meter je dah berlengas satu badan.

So, nak ke mana kita?

Of course lah nak ke pantai sebab aku dok merengek-rengek nak tengok Lautan Hindi depan mata. Mentang-mentanglah suka tengok citer Hindi, lautan Hindi pun si Sal ni kalut nak tengok. Entah apa-apa kan! 

Actually ni bukan first time kitorang ke pantai Surfer's Paradise. Hari pertama sampai Gold Coast lagi kitorang dah ke sini. Tapi, kali ni aku ada misi. Aku nak pegang air Laut Hindi!

On the way ke pantai tu tengok ramai orang dok berkumpul depan shopping mall Centro Surfer's Paradise. Sebagai seorang yang busy body, haruslah aku ajak diorang mencelah di kalangan orang putih yang ada untuk tengok apa yang depa dok kerumunkan.




Rupa-rupanya ada juggler dok buat freelance show. Apa entah nama dia, aku dah lupa. Dia cakap yang dia ni memang travel around the world untuk perform macam ni. Sekadar harapkan 'derma' dari penonton. Respect giler kot! Kalaulah aku boleh tinggalkan kerja makan gaji pastu buat something yang aku betul-betul passionate, mesti awesome kan! Tapi bukan sebarangan orang mampu. Aku harap mamat ni berjaya sebab dia memang ada talent sebagai performer. Esok-esok dah menang Australia's Top Talent (ada ke show nama tu?), janganlah lupa kat aku. Haha... what the what?

Habis tengok show mamat ni, kitorang pun teruskan perjalanan. Lalu pulak depan muzium Ripley's Believe It Or Not. Korang pernah tak tengok rancangan tu? Pengacara dia adalah abang Superman favourite aku di zaman remaja iaitu Dean Cain. Muzium ni tak termasuk dalam itinerary , so kitorang tak masuk. But just in case korang ke Gold Coast, pastu jenis yang suka benda-benda unik, ajaib dan mistik, mungkin boleh usha tempat ni. Nah, ni link official website dia : Ripley's Surfers Paradise Odditorium

Kita tangkap gambar jela sebagai kenangan

Senang je nak cari muzium Ripley's ni. Berdekatan dengan Cavill Mall. Susah-susah tanya je orang. Muzium ni merupakan antara tarikan di Surfer's Paradise.

Signboard ke Muzium Ripley, depan shoplot Adidas

Jalan lagi dan lagi, kitorang pun jumpa signboard ni.




Ha, tu dia, dah nampak laut depan mata tetibe aku cuak. Mana taknya, ombak menggulung tinggi! No wonderlah pantai ni jadi port terbaik untuk surf.

Tapi aku beranikan jugak diri untuk pegang air tu. Dahlah pakai kasut! Memula memang plan nak pakai selipar. Tapi sebab tak tahan sejuk aku sarung je kasut. Kau ada gi pantai pakai sweater tebal ngan kasut tutup penuh? Hahaha.

Yang penting, aku dah beranikan diri menyentuh air laut kat Gold Coast ni walaupun dok terbayang kalau tetibe disambar ombak, orang kena cari aku plak instead of MH370.

 Posing keras macam patung sebab kesejukan!

Ramai gak mat saleh lepak sini malam-malam. Nak je aku suggest diorang tengok pantai kat Malaysia pulak..You should see Redang and Manukan, people!


Siapa diorang ni? Dok lambai-lambai aku, nak ngorat le tewww. Ops, jangan perasan ye Sal! Orang-orang kat Gold Coast ni memang peramah dengan tourists. Lagi-lagi 'penarik beca' macam diorang ni. What? Beca? Well..kinda. Kalau kat Malaysia orang kayuh beca semua tua-tua, tapi kat sini pengayuh beca dia orang muda-muda. Cool kan? So, malam-malam bila tram dan bas dah tak beroperasi bolehla naik beca nak berjimba-jimbut kat Surfer's Paradise ni. Kitorang tak naik pun, usha dari jauh je.

Lajunya babe! Takat kamera biasa-biasa aku memang tak mampu nak capture gambar.

Settle jalan-jalan dan last minute shopping, kitorang pun balik ke apartment untuk packing barang sebab esoknya kitorang nak tinggalkan Gold Coast. Sedihnya, sebab seronok sangat kat sini. Tempat dia happening. Orang-orang dia pun friendly. 

Habis Gold Coast, kitorang ke mana pulak? Balik Malaysia? Sambung jalan-jalan kat Australia? Ke pergi negara lain pulak? Ha...nak tau, tunggu next entry lah. Saje buat korang saspen. Hihihihi.

Nota Penting: Balik Malaysia tetibe rasa nak google peta Australia. Rupa-rupanya laut yang aku kalut nak sentuh tu bukan Lautan Hindi, tapi Lautan Pasifik. Lautan Hindi tu laut antara benua Asia ngan Australia. Malunya makcik, salah bagi info kat geng travel. 

Tu jelah kot, kali  ni. Aku tengah kumpul info untuk budget Gold Coast. Harap sabar menanti.

Thanks for reading, guys!

Apa kena-mengena cuaca dengan update blog?

Assalamualaikum dan Salam Jumaat semua!

Akhirnya, dapat jugak aku mengadap blog kesayangan aku ni. Dekat seminggu aku sajikan korang dengan entry-entry autopublish je. Amacam, berjaya tak aku memperdayakan korang seolah-olah aku ni seorang yang istiqamah dalam berblog. Muahahaha!!

OK, cukup-cukup gelak tu. Sungguh tidak sopan kau ni. Follower dahla tak ramai, sampai hati pulak ko gelakkan diorang.

Nasib baik rakan-rakan alam maya ramai yang dah jumpa jalan balik ke sini. Tulah, tiba-tiba 'pindah rumah' manalah blog tak dimasukkan dalam kategori hilang tanpa dikesan. Padan muka aku. Huhuhu.


Tangan aku ni gatal je nak sambung cerita trip ke Australia. Tapi dalam seminggu ni, terpaksa batalkan hasrat nak online kerana faktor cuaca. Baru nak on pc, guruh dah berbunyi. Streamyx kat rumah tu sensitip ya amat! Sat lagi kena panahan arjuna terus apa pun tak boleh.

Nak curi-curi masa mengarang dan edit gambar kat opis payah sikit, ramai busy body. Lagipun kerja boleh tahan banyaknya. Tapi biasalah, hari Jumaat macam ni memanglah malas nak siapkan. Lagi-lagi bila opis kosong, ramai yang cuti. Bos pulak takde, hurm..lagi berganda-ganda lah tahap kemalasan aku.


Actually aku ngantuk tahap gaban ni. Tak, bukan sebab dok layan Champions League. Korang tahu tak aku terlepas Liverpool lawan Real Madrid gara-gara tidur lewat sebab layan cite Tamil ' Maatraan'? Sape tengok, angkat tangan!! Hensem kot hero dia, kalah hero Hindustan! Dah tidur lewat, memang cancel lah 'qiamulail'. Tak senonoh betul, bangun tengah malam sebab nak tengok bola. Kalau sebab nak solat hajat or solat taubat takpe jugak!

Malam tadi aku tidur lewat dok edit gambar Gold Coast. Nanti kalau cuaca OK, aku pun tak busy, ingat nak siapkan entry tu weekend ni.Busy apalah sangat Sal oi, macam ada anak lima! Sebenarnya, masa cuti Deepavali baru ni, Mak jatuh terseliuh masa turun tangga. Dah berbalut kaki.Doktor tak bagi dia lasak-lasak sangat selagi kaki belum baik. So, aku kenalah tingkatkan prestasi, kurangkan air liur basi, supaya rumah tak macam Titanic karam. Kalau ada Jake Dawson tak apalah jugak.

Doakan kaki Mak cepat sembuh ye.

Tu jelah kot nak merepek kali ni. Seminggu tak membebel, panjang aku merapu ye!

Lupa pulak, pesanan dari tuan tanah. Selamat Menyambut Tahun Baru 1436 Hijrah. Semoga tahun baru ni membawa seribu satu kebaikan buat kita semua dan semgoa kita dapat hijrahkan diri ke arah yang lebih baik, ikhlas demi Allah.

Petang ni kalau dapat, bacalah doa penutup akhir tahun.InshaAllah, moga Allah memberkati.

Till then, thanks for reading dearies!

Day 8 : A song you are secretly obsessed with *10 DAYS MUSIC CHALLENGE*


Lagu ni nak kata obsessed sangat taklah, tapi kalau dok sorang-sorang mesti humming lagu ni. Pastu bila gi karok mesti akan nyanyi lagu ni walaupun kawan-kawan aku kata lagu ni dah basi.


 Let  It Go

The snow glows white on the mountain tonight
Not a footprint to be seen
A kingdom of isolation,
And it looks like I'm the queen.

The wind is howling like this swirling storm inside
Couldn't keep it in, heaven knows I tried!

Don't let them in, don't let them see
Be the good girl you always have to be
Conceal, don't feel, don't let them know
Well, now they know!

Let it go, let it go
Can't hold it back anymore
Let it go, let it go
Turn away and slam the door!

I don't care
What they're going to say
Let the storm rage on,
The cold never bothered me anyway!

It's funny how some distance
Makes everything seem small
And the fears that once controlled me
Can't get to me at all!

It's time to see what I can do
To test the limits and break through
No right, no wrong, no rules for me I'm free!

Let it go, let it go
I am one with the wind and sky
Let it go, let it go
You'll never see me cry!

Here I stand
And here I'll stay
Let the storm rage on!

My power flurries through the air into the ground
My soul is spiraling in frozen fractals all around
And one thought crystallizes like an icy blast
I'm never going back,
The past is in the past!

Let it go, let it go
And I'll rise like the break of dawn
Let it go, let it go
That perfect girl is gone!

Here I stand
In the light of day
Let the storm rage on,
The cold never bothered me anyway!

Ini semua salah anak-anak sedara aku sebab obses dengan cerita Frozen. Dah terjangkit kat mak sedara diorang ni.  Oh why? Why???

Thursday, 23 October 2014

Day 7 : A song that you hate *10 DAYS MUSIC CHALLENGE*

Assalamualaikum semua

Lagu yang aku benci? Actually aku bukanlah benci lagu ni, tapi aku tak sanggup dengar. Kalau keluar kat radio aku akan terus tukar. Bukan sebab lirik, melodi, apatah lagi penyanyi. Lagu ni buat aku terkenang seseorang dari zaman silam. So, daripada dok tenggelam dalam kenangan baik kita move on ye dok?

Ungu - Tercipta Untukku

Menatap indahnya senyuman diwajahmu
Membuat ku terdiam dan terpaku
Mengerti akan hadirnya cinta terindah
Saat kau peluk mesra tubuhku
Banyak kata
Yang tak mampu kuungkapkan
Kepada dirimu

Aku ingin engkau slalu
Hadir dan temani aku
Disetiap langkah
Yang meyakiniku
Kau tercipta untukku
Sepanjang hidupku

Meski waktu akan mampu
Memanggil seluruh ragaku
Ku ingin kau tau
Kuslalu milikmu
Yang mencintaimu
Sepanjang hidupku


*autopublish*

Wednesday, 22 October 2014

10 on-screen Bollywood couple favourite aku

Assalamualaikum semua...

Sempena Deepavali, terdetik pulak hati nak buat entry ni. Sebab time Deepavali banyak cite Tamil dan Hindustan yang best ditayangkan kat TV. Harapnya lah kan! Kadang-kadang takde pun.

Memula aku ingat nak buat entry 10 filem Bollywood favourite aku, tapi rasa cam tak tau nak pilih mana satu sebab banyak sangat. So aku decide untuk go for 10 on-screen Bollywood couple favourite aku. Diorang ni bercinta dalam filem je tau. Luar filem aku tak tau ye, ni bukan blog gosip artis.

So, let's check it out...10 couple yang aku rasa chemistry diorang sangat kuat dalam filem. Pendek kata, gandingan diorang memang menjadi lah.

Preity Zinta & Saif Ali Khan
Comel sangat diorang dalam filem Kya Kehna (time ni Preity baru nak belajar berlakon) ngan Kal Ho Na Ho.

Rani Mukherjee & Salman Khan
Paling suka diorang dalam filem Kahin Pyaar Na Ho Jayee dan Hello Brother. Nampak serasi sangat.

Karisma Kapoor & Salman Khan
Satu lagi heroin yang aku suka tengok dengan Salman adalah Karisma. Favourite filem lakonan diorang adalah Dulhan Hum Le Jayange dan Chal Mere Bhai.

Aamir Khan & Juhi Chawla
Aku rasa diorang ni couple paling comel! Aamir Khan ngan Juhi memang banyak filem together, tapi aku paling suka diorang dalam filem Ishq dan Hum Hain Rahi Pyar Ke. Dalam dua-dua filem tu diorang memula gaduh tapi eventually fall in love. Sweet cam candy crush!

Kareena Kapoor & Hrithik Roshan
Maybe sebab dua-dua sama tinggi dan sama hot, so nampak cam pinang dibelah dua. Suka diorang dalam filem Kabhi Kushi Kabhi Gham dan Mujhse Dosti Karoge(walaupun dalam filem ni Kareena heroin kedua je). Depa ni pernah kena gosip.

Akshaye Khanna & Aishwarya Rai
Rasanya diorang ni ada dua je filem togeteher iaitu Aa Aab Laut Chalen ngan Taal.

Shah Rukh Khan & Juhi Chawla
Ha, mana boleh tinggal hero favourite aku ni kan. Filem dia dengan Juhi pun banyak tapi aku paling suka Yes Boss dan Duplicate.

Aamir Khan & Manisha Koirala
Manisha ni bukanlah pelakon yang aku minat sangat pun. Tapi siapa boleh lupa cerita Mann! Lagi satu aku suka filem Akele Hum Akele Tum. Cute sangat Aamir Khan dengan budak yang berlakon sebagai anak dia tu. Apalah khabar budak tu sekarang..

Saif Ali Khan & Karisma Kapoor
Kecomelan diorang terserlah dalam Hum Saath Saath Hain. Too bad tu je satu filem diorang berlakon sesama. Dah jadi kakak ipar sekarang ni memang tak lah kot. Awkward!!!

Save the best for last - Shah Rukh Khan & Kajol!
Mana-mana orang yang suka tengok hindustan akan setuju dengan aku. Chemistry diorang sangatlah menjadi. Macamana abang Ajay Devgan tak makan hati. Kan... Suka diorang dalam filem Kuch Kuch Ho Ta Hai, Dilwale Dulhaniya Le Jayange dan My Name Is Khan.

So..korang minat couple yang mana?

Semua image adalah hasil carian Google.

*autopublish*

Day 6 : A song you listen to on repeat *10 DAYS MUSIC CHALLENGE*

Hehe..lagu ni memang tengah famous sekarang. Aku suka bila Akim bawak lagu-lagu syahdu mendayu gini. Memang kena dengan suara dia.


Akim & The Magistrate- Mewangi

Selamanya
Hati ini akan selalu memujamu
Mencintaimu
Seumur hidupku hanyalah padamu
Waktu
Dengarkanlah
Selalu dekatkan ku dengannya
Indah
Ku menutup mata
Satukanlah hati

Jadikan malam ku lebih indah
Jadikan siang ku lebih terang
Biarkan bungaku mewangi
Selamanya

Selamanya
Hati ini akan selalu memujamu
Mencintaimu
Seumur hidupku hanyalah padamu
Waktu
Dengarkanlah
Selalu dekatkan ku dengannya
Indah
Ku menutup mata
Satukanlah hati

Jadikan malam ku lebih indah
Jadikan siang ku lebih terang
Biarkan bungaku mewangi
Selamanya

Tuesday, 21 October 2014

Day 5 : A song that makes you wants to dance *10 DAYS MUSIC CHALLENGE*


Justin Bieber - Baby

You know you love me, I know you care
Just shout whenever, and I'll be there
You are my love, you are my heart
And we will never ever ever be apart

Are we an item? Girl, quit playing
We're just friends, what are you saying?
Say there's another and look right in my eyes
My first love broke my heart for the first time
And I was like...

Baby, baby, baby oooh
Like baby, baby, baby nooo
Like baby, baby, baby oooh
I thought you'd always be mine (mine)

Baby, baby, baby oooh
Like baby, baby, baby nooo
Like baby, baby, baby oooh
I thought you'd always be mine (mine)

Oh, for you I would have done whatever
And I just can't believe we ain't together
And I wanna play it cool, but I'm losin' you
I'll buy you anything, I'll buy you any ring
And I'm in pieces, baby fix me
And just shake me 'til you wake me from this bad dream
I'm going down, down, down, down
And I just can't believe my first love won't be around

And I'm like
Baby, baby, baby oooh
Like baby, baby, baby nooo
Like baby, baby, baby oooh
I thought you'd always be mine (mine)

Baby, baby, baby oooh
Like baby, baby, baby nooo
Like baby, baby, baby oooh
I thought you'd always be mine (mine)

[Ludacris:]
Luda! When I was 13, I had my first love,
There was nobody that compared to my baby
And nobody came between us or could ever come above
She had me going crazy, oh, I was star-struck,
She woke me up daily, don’t need no Starbucks.
She made my heart pound, it skipped a beat when I see her in the street and
At school on the playground but I really wanna see her on the weekend.
She knows she got me dazing cause she was so amazing
And now my heart is breaking but I just keep on saying...

Baby, baby, baby oooh
Like baby, baby, baby nooo
Like baby, baby, baby oooh
I thought you'd always be mine (mine)

Baby, baby, baby oooh
Like baby, baby, baby nooo
Like baby, baby, baby oooh
I thought you'd always be mine (mine)

I'm gone (Yeah Yeah Yeah, Yeah Yeah Yeah)
Now I'm all gone (Yeah Yeah Yeah, Yeah Yeah Yeah)
Now I'm all gone (Yeah Yeah Yeah, Yeah Yeah Yeah)
Now I'm all gone (gone, gone, gone...)
I'm gone 

Yup, judge me if you want, tapi aku memang suka lagu ni dan suka dance moves dia. Kalau tak dapat joget pun at least kepala mesti nak goyang. Hahaha. For all Beliebers, this one for you *Jerit kuat-kuat cam budak pompuan 15 tahun!*


Makin hari makin banyak rahsia aku yang bocor gara-gara 10 Days Music Challenge ni. K bai.

Monday, 20 October 2014

Day 4 : A song you would sing to your crush *10 DAYS MUSIC CHALLENGE*


Crush? Ermmmmmm... susah gak ni sebab dah lama tak ada crush kat sesape. Tapi, kalaulah ada crush, aku rasa nak nyanyi lagu ni kat dia :

Irwansyah – Tentang Perasaanku

Aku takkan lelah menunggu
Hingga waktu ajal menjemputku
Takkan pernah ada sesalku untuk menunggumu
Aku harus tetap menunggu
Hingga nanti aku berbaring
Sampai mati aku akan tetap menunggumu

Ingin ku gapai bulan dan ku petik bintang
Ingin ku berikan semua hanya untukmu
Agar kau tahu besarnya cintaku kepada dirimu
Ku ingin kau tahu tentang perasaanku
Ku ingin kau tahu besar cinta padamu
Ingin ku berikan sisa waktuku
Dan sisa umurku sampai mati

Aku harus tetap menunggu
Hingga nanti aku berbaring
Sampai mati aku akan tetap akan tetap menunggumu

Ingin ku gapai bulan dan ku petik bintang
Ingin ku berikan semua hanya untukmu
Agar kau tahu besarnya cintaku kepada dirimu
Ku ingin kau tahu tentang perasaanku
Ku ingin kau tahu besar cinta padamu
Ingin ku berikan sisa waktuku
Dan sisa umurku sampai mati

Lagu dia cam scary, nak tunggu sampai mati pulak! Sampai esok belum tentu sanggup kan...Tapi video klip dia sweet cam nak kena diabetes!


Ohmaigosh aku pulak yang berangan ada lelaki sweet macam Irwansyah nyanyi gini kat aku! K bye.

Sunday, 19 October 2014

Day 3 : A song that makes you laugh *10 DAYS MUSIC CHALLENGE*



Assalamualaikum semua dan salam hujung minggu! Jom kita sambung 10 days Music Challenge. Lagu yang buat aku gelak adalah lagu ini :

Ylvis - What does the Fox Say

Dog goes woof
Cat goes meow
Bird goes tweet
and mouse goes squeek
Cow goes moo
Frog goes croak
and the elephant goes toot
Ducks say quack
and fish go blub
and the seal goes ow ow ow ow ow
But theres one sound
That no one knows
What does the fox say?

Ring-ding-ding-ding-dingeringeding!
Gering-ding-ding-ding-dingeringeding!
Gering-ding-ding-ding-dingeringeding!
What the fox say?
Wa-pa-pa-pa-pa-pa-pow!
Wa-pa-pa-pa-pa-pa-pow!
Wa-pa-pa-pa-pa-pa-pow!
What the fox say?
Hatee-hatee-hatee-ho!
Hatee-hatee-hatee-ho!
Hatee-hatee-hatee-ho!
What the fox say?
Joff-tchoff-tchoffo-tchoffo-tchoff!
Tchoff-tchoff-tchoffo-tchoffo-tchoff!
Joff-tchoff-tchoffo-tchoffo-tchoff!
What the fox say?

Big blue eyes
Pointy nose
Chasing mice
and digging holes
Tiny paws
Up the hill
Suddenly youre standing still
Your fur is red
So beautiful
Like an angel in disguise
But if you meet
a friendly horse
Will you communicate by
mo-o-o-o-orse?
mo-o-o-o-orse?
mo-o-o-o-orse?
How will you speak to that
ho-o-o-o-orse?
ho-o-o-o-orse?
ho-o-o-o-orse?
What does the fox say?

Jacha-chacha-chacha-chow!
Chacha-chacha-chacha-chow!
Chacha-chacha-chacha-chow!
What the fox say?
Fraka-kaka-kaka-kaka-kow!
Fraka-kaka-kaka-kaka-kow!
Fraka-kaka-kaka-kaka-kow!
What the fox say?
A-hee-ahee ha-hee!
A-hee-ahee ha-hee!
A-hee-ahee ha-hee!
What the fox say?
A-oo-oo-oo-ooo!
Woo-oo-oo-ooo!
What does the fox say?

The secret of the fox
Ancient mystery
Somewhere deep in the woods
I know youre hiding
What is your sound?
Will we ever know?
Will always be a mystery
What do you say?
Youre my guardian angel
Hiding in the woods
What is your sound?
(Fox Sings)
Wa-wa-way-do Wub-wid-bid-dum-way-do Wa-wa-way-do
Will we ever know?
(Fox Sings)
Bay-budabud-dum-bam
I want to
(Fox sings)
Mama-dum-day-do
I want to
I want to know!
(Fox sings)
Abay-ba-da bum-bum bay-do


First time dengar tajuk aku dah macam what the what? Lirik macam lagu kanak-kanak, tapi melodi  untuk orang dewasa. Bila tengok video klip dia lagi rasa nak gelak sebab penyanyi dia buat muka feeling cam tengah putus cinta padahal lagu pasal binatang. Oh apakah?

Saturday, 18 October 2014

Gold Coast Part 5 - Harbour Town - Spring Trip Australia

Assalamualaikum and hola semua!!!

Amacam 'rumah baru' I olls? Rumah je baru, tapi perabot lama. Content dulu-dulu aku tak buang, cuma url dan nama blog aje yang ditukar. Tak payah la nak ungkit cerita nape aku buat renovation  tu semua, life goes on kan? Hari ni nak sambung entry Australia yang dah a few days tertunggak.

Untuk yang terlepas previous entry boleh jenguk sini:

Part 1 - Tetiba aku ada kat Australia
Part 2 - Currumbin Wildlife Sanctuary
Part 3 - Sea World
Part 4 - Warner Bros Movie World

Hari ke empat di Gold Coast kami ke Harbour Town plak. Harbour Town ni merupakan kawasan membeli-belah. Ni official website dia : Harbour Town . Tak macam shopping complex kat Malaysia, Harbour Town ni dibuka dari pukul 9 sampai 5 petang je setiap hari. Bestnya kerja salesgirl kat sini, tak payah nak mengadap customer sampai lewat-lewat malam!


Untuk ke Harbour town, we olls naik tram dari stesen Cypress Avenue ke stesen Griffiths University. Pastu, kitorang naik bas nombor 709 yang akan berhenti betul-betul depan shopping complex Harbour Town ni. Bas nombor 719 pun boleh.

Jauh jugak nak ke Harbour Town, makan masa dalam sejam. Enjoy je scenery sepanjang jalan sebab kebetulan hari tu cerah. Langit pun biru. Memang jamu mata lah!


Bas akan berhenti betul-betul kat depan shopping mall Harbour Town. Sampai saja, we olls terus cari Harbour Town Tourism Lounge. Kat sini diorang akan bagi layanan special untuk tourist macam bagi kad diskaun, refreshment (coffee and tea!) dan kemudahan simpan barang.



Nak ikutkan, Kak Sal korang ni bukanlah kaki shopping. Jenis yang tak kisah pakai brand apa. Asalkan cantik dan selesa aku sapu je. Tapi, kalau u olls nak tahu, kat sini barangan branded memang murah! Sampaikan aku yang bukan kaki shopping ni tak pasal-pasal terbeli seluar jeans Levi's dan Esprit. Alang-alang dah sampai, takkan nak buat tak nampak kan? Kalau kat Malaysia, aku beli seluar kat Jusco ngan Giant je. Hihihi.

Lagi satu, kat sini perfume sangat murah. Apa lagi, aku boronglah. Tapi sebenarnya kalau takat nak beli perfume, tak payah ke Harbour Town pun, boleh singgah mana-mana farmasi sepanjang jalan kat Surfer's Paradise. By the way, di Australia, farmasi dipanggil 'Chemist'.

Disebabkan dah tak tau nak beli apa, aku pun merayau cari satu kedai buku yang aku jumpa masa mula-mula sampai. Tapi tulah puas pusing tak jumpa jugak. Besar doh Harbour Town nih! Sementara mencari tu haruslah buat gaya tourist, snap gambar sana-sini.

Harbour Town ni bukanlah shopping mall dalam building, tapi open air macam bazaar.

Nasib baik bebudak ramai, kalau tak memang aku yang bergambar ngan Ninja Turtle ni!

Kedai NIKE yang memang besar! Tapi tak jual jersey kat sini. Pelik jugak orang Australia tak gila bola padahal team diorang masuk World Cup kot! Mungkin bolasepak bukan sukan utama, tak macam renang, ragbi dan tennis. Takpelah, takat jersey kita beli kat downtown n Jalan TAR jelah. Macam tak biasa!

Before balik, we olls lunch+dinner kat Nando's. Oh ye, kat Harbour Town ni surau disediakan tapi kena mintak kunci kat Tourism Lounge. Surau terletak di sebelah kedai Cotton On.

Nak balik ke Surfer's Paradise, kitorang naik bas yang sama, cuma tunggu di arah berlawanan. Nah, belanja gambar scenery lagi



Gold Coast  akan menjadi tuan rumah Sukan Komanwel 2018, so memang nampak la diorang dah start buat persiapan. Ni tapak untuk buat tempat penginapan atlit kot.

Kitorang balik ke apartment dulu untuk solat sebab kuota 3 hari musafir dah tamat. No more solat jamak ye. So, lepas Maghrib, kitorang decide untuk tengok nightlife di Gold Coast since ni malam terakhir kat sini.

Malam-malam orang buat apa ek kat Gold Coast? Jeng jeng jeng..kita share on the next entry lah! So far gambar aku semua gambar siang kan? Hahaha, saje je nak buat special entry sebab memang banyak aku nak share. Panjang-panjang nanti orang jemu plak!

Till then, nanti sambung lagi ye...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Template by BloggerCandy.com