Wednesday, 28 May 2014

Review : Gel gamat Luxor

Hari ni aku nak cerita tentang gel gamat. Well, semua orang dah tahu pasal khasiat gamat ni dari zaman dahulu kala lagi terutama orang Melayu.  Tiap-tiap rumah at least ada sebotol minyak gamat. Tapi aku rasa selain dari minyak, gel gamat ni pun kena ada.  Pilihan aku brand Luxor ni.


Hari tu jari aku melecur kena periuk panas. Mula2 nampak cam dah nak elok tapi emang dasar tak reti dok diam, dah tersagat, kulit koyak dan kena infection. Sakit berdenyut-denyut .

Dipendekkan cerita...lepas sapu krim doktor bagi dan makan antibiotik, luka tu jadi kudis hitam yang besar dan huduh. Obvious kot sebab jari manis tangan kanan wei..jari sarung cincin tunang nanti. Huhuhuhu. .menggelupur aku cari penawar. Then aku teringat abang aku pernah accident dulu ,sapu losyen ni supaya luka cepat sembuh dan tak berparut. Aku pun carila kat kedai jamu. Alhamdulillah ada.

Kelebihan gel berbanding minyak adalah ia tak berbau dan tak meleleh. Takdela risau satu pejabat bau gamat! Yang penting kenala rajin sapu.

2, 3 hari kemudian kudis hitam tu pun tertanggal tapi aku still sapu kat bekas luka supaya tak berparut. Hasilnya, lapisan kulit baru dah start terbentuk. Dengan izin Allah, memang mujarab gel ni. Kalau tak, takkan beria aku promote secara percuma!

Bagus untuk jerawat gak! Tak kisah la jerawat remaja atau si kertu.

OKlah. .I olls nak gerak gi Mersing ni ada wedding.  Doakan urusan kitorang berjalan lancar ye. Kalau ada apa2 yang best nanti aku story mory kat sini.

Till then...Assalamualaikum

Saturday, 24 May 2014

Memori Piala Thomas 1992



Bagi yang tak sempat tengok di zaman tersebut, boleh layan video di atas.(Sumber dari youtube )

Sewaku entry ini ditaip,Piala Thomas edisi ke-28 sedang berlangsung di New Delhi, India. Piala Thomas ni bolehlah nak kata macam World Cup bagi badminton. Ada 3 negara je pernah menang Piala Thomas iaitu Indonesia, China dan of course, Malaysia. Last time Malaysia menang Piala Thomas, aku baru darjah satu. Tau tengok kartun je time tu. Tapi aku still boleh ingat kemeriahannya sebab masa tu aku kat rumah mak cik aku, ada kenduri. Takde sape pun pedulikan kenduri tapi dok bertumpu depan TV tengok live match! Hampeh!!! Kalau dah orang tua dan tuan rumah pun terlibat sama kau nak cakap apa kan! Riuh-rendah dan meriahnya rumah tu macam nak runtuh.

Aku ingat-ingat lupa siapa main time tu. Ada Razif, Jalani, Rashid Sidek, Soo Beng Kiang dan Soon Kit tak silap aku. Lama dah, tu 22 tahun dulu. Manalah tau kot ada rezeki, 22 tahun berselang, kita boleh menang lagi..kan? Amin..Tak sabar nak tengok game final Malaysia vs Jepun. Aku pun tak tahu sejak bila orang Jepun pandai main badminton! Boleh pulak makan China! So, kita memang tak boleh pandang rendah kat diorang ni. Lagi-lagi si Kenichi Tago tu.

Erm..lompat balik ke mesin masa dan kembali ke tahun 1992 ye.Lepas Malaysia menang tu, tagline 'Malaysia Boleh' dan lagu 'Kau Boleh' nyanyian kumpulan Metropolitan mencanak-canak popularnya. Sampai kan jadi fenomena lah,asal buka TV je keluar lagu tu. Sampai boleh hafal lirik sebab cikgu-cikgu edarkan lirik kat semua murid-murid, buat motivasi lah kononnya tu. Mesti gigih cikgu-cikgu zaman dahulu menyalin lirik kat sarung kaset sebab mana ada Google. Hehe.

Selain tu,  kat sekolah,  kelab Badminton akan jadi kelab paling cepat penuh. Petang-petang pulak semua orang pakat kuar bawak racket.

Bersambung dari situlah munculnya komik 'Anak-Anak Sidek' atas usaha Raja Azmi, isteri (masa dulu lah) Jalani Sidek . Komik aku jarang baca, tapi kalau kartun kat TV aku tak pernah miss. Walaupun tak sehebat Upin Ipin tapi kemas lah sikit dari Usop Sontorian dan Keluang Man. Haha..bebudak sekarang tak tau kot apa aku merepek ni tapi generasi kanak-kanak 90-an mesti tau kan?

Itulah secebis fragmen memori kanak-kanak aku yang aku still ingat sampai sekarang. Haha..rindu zaman di mana channel TV ada tiga sahaja dan semua orang tengok sama-sama. Nantilah buat entry khas mengenang zaman 90-an.

Apa-apa pun, tidakkah anda rasa Chong Wei Feng sangat comel?

Ambillah raket dan smash tepat ke hatiku..

Ok,cukup-cukup merepek! Bye...

Aku vs Drebar Bas

Al-kisah di petang Jumaat yang mulia, aku macam biasa tunggu bas untuk balik  ke rumah. Dalam 15 minit tunggu, bas yang dinanti pun tiba. Bas tu takdelah penuh sangat, tapi driver tu tak bagi kitorang naik. Tapi aku kan degil.Aku ikut gak bas tu (trafik slow macam kura-kura) dan sambil buat muka bengang aku ketuk-ketuk pintu bas. Abang tu pun mengalah. Once aku naik dia membebel, nape tak boleh tunggu, the next bus dah nak sampai la, bas dah penuh la. Aku si hati kering, buat tak dengar je. Lagipun aku takut termaki pulak dia.

A few minuts drag by, tetibe dia tanya aku..

"lama dah ke tunggu?"

"lama lah jugak"

"berejam?"

"taklah sampai berejam"

Dalam banyak-banyak bas yang lalu stesen tu, bas ke area rumah aku la paling rare. Setakat tunggu sampai 45 minit tiap-tiap petang tu biasa dah

"Bukan apa bang, bahaya balik lewat-lewat. Orang jahat banyak..tu yang saya nak cepat-cepat balik."

Dia diam...tapi tetiba sambung

"Saya tadi bukan tak nak bagi awak naik. Tapi kalau bagi awak naik nanti, semua yang ada kat situ nak naik. Bas ni dah nak penuh"

Aku terdiam. Mata aku meliar sampai ke belakang pas yang daah 75% penuh. Betul gak cakap dia. Lepas tu dia cerita yang dia pernah bawak bas penuh sampai tayar pancit. Tak pasal-pasal kenA marah.Sejak tu dia trauma nak bawak ramai-ramai macam tin sardin. Tetiba aku rasa bersalah sebab pentingkan diri. Kesian pulak..dia bawak bas seharian, conform lagi penat dari aku yang duduk depan PC all day.

Tapi brother tu memang cool, malu plak aku sebab dia tanya aku samada marah ke tidak dengan dia. Sambil sengih-sengih macam kerang busuk aku jawab aku no hal je padahal malu dah kot sebab sangka buruk kat dia tadi. Patut dia yang marah ngan aku naik bas ngan muka mencuka, takde cakap terima kasih pun sebab dia bagi aku naik.

In the end, sepanjang perjalanan 30 minit tu (lama sebab jalan jam!) aku dok borak dengan dia. Macam-macam benda lah yang kitorang cakap. Nasib baik Kak Sal ko memang kaki borak. Tak pasal-pasal tadi aku yang macam nak carut dia tetiba jadi kawan pulak.

Dalam hidup ni..setiap perkara ada penjelasan dia. Dan manusia biasanya stress dengan benda yang diorang tak faham.

Wallahu'alam

Friday, 23 May 2014

NSTP RC Get Together 2014

Recently, department aku buat dinner kat Cititel Hotel, Mid Valley bertemakan 'RC Get Together'. Bos kitorang usahakan gak dinner ni sebab nak rapatkan ukhuwah sesama staff. Orang kuat event ni adalah Hasni. Dia yang paling rajin call sana-sini, booking hotel, cari penaja, cari hadiah dan kutip duit. Aku ni takat tolong-tolong mana yang patut di samping buat-buat sibuk. Kot harapkan aku jadi organizer memang alamatnya tak bergerak lah...haha

Warna tema dinner ni bos yang pilih iaitu Hitam dan Putih.

Mula-mula plan nak cari dress putih, ala-ala Greek gitu, pakai ngan shawl hitam, tapi malas plak nak cari dress yang betul-betul ngam dengan ketinggian aku. Last-last pakai maxi sleeveless hitam dengan kebaya Jalan TAR ni. Lilit shawl hitam cotton. Kebiasaan aku pakai bawal je.

Sila telengkan kepala anda..hehe

Di hari kejadian, setelah hantar separuh barang-barang macam hadiah dan hamper di waktu pagi, we olls ahli mini committee ni pun bergerak ke Cititel lepas sembahyang Jumaat. Dinner start pas Maghrib, tapi kenalah tolong vakum karpet dan pasang alas meja dulu. Haha..takdelah, tu semua orang hotel dah siapkan. Kitorang just buat deko, susun hadiah, prepare goodie bag dan check PA system. Ni gambar pre event.. p/s Hasni yang kat belakang aku tu.




Ahli committee posing sementara tunggu tetamu sampai

Sebelum makan, bos kitorang Encik Ramlan berucap dulu. Korang jangan tak tahu, Encik Ramlan dah kerja kat Resource Centre(orang-orang NST panggil library), since 1980. Sebab tu beliau pilih tema hitam putih sebab warna-warna tu sinonim dengan suratkhabar dan negatif filem. Dulu-dulu suratkhabar mana ada colourful cam sekarang dik oi..Pemilihan warna tak ada kena-mengena dengan panda ye..

Khusyuk dengar Encik Bos berucap(pix by Ash)

Acara yang dinantikan - makan time. Menu macam-macam sebab kitorang ambil menu international. Sesuai untuk semua bangsa dan agama.

pix by Ash

pix by Ash
Lepas makan, ada game dan kuiz

Pertandingan sambung straw terpanjang. Abaikan mat interframe

pix by Ash

pix by Ash
Next, lucky draw. Kak Sal korang bertuah la jugak 2 kali. Hehe.

all pix by Ash
 OKlah, kita layan gambar lagi sampai muntah..






















pix by Ash

keji they all amik gambar time aku sibuk kat goodie bag counter. cis.. (pix by Ash)

pix by Ash


 Nak tangkap gambar semenggah memang la susah..(pix by Ash)

Most of the pics aku tangkap sendiri, tapi some of it adalah hasil kerja photographer professional, Ash Nordin. Boleh contact dia kat ash.nordin@yahoo.com atau call 011-12809765 for his service.

And if korang nak buat apa-apa function kat Hotel Cititel, bolehla contact Yati kat talian 03-22962218. Kitorang liaise dengan dia lah untuk event ni.

Thanks for reading peeps!!

Monday, 19 May 2014

Perkara-perkara yang perempuan kaki bola saja faham

U olls ada kenal golongan perempuan yang suka bola sepak? Bukanlah suka gila-gila sampaikan tiap-tiap malam melepak kat Mamak tengok bola, tapi diorang tau apa itu 'offside' , 'setpiece' dan boleh bezakan Manchester United dengan Manchester City. Ada? Ke korang sendiri yang masuk kategori ni? Kalau ye, marilah berdamping dengan aku, boleh kita jadi geng!

Sebenarnya menjadi golongan minoriti ni bukan senang. Antara 'cabaran-cabaran' yang sering dihadapi adalah:

1. Dianggap hanya kenal pemain hensem .
Mana-mana pompuan pun tau David Beckham. Cristiano Ronaldo pulak semakin femes sejak jadi Duta KFC ni. Ramai yang kalau nampak billboard KFC sekarang dah tak kecur liur tengok ayam tapi terpana dengan kemachoan abam Ronaldo. Tapi kalau gadis tu betul-betul ambil port pasal bola sepak, dia tau sape Ronaldinho, Wayne Rooney, Peter Crouch dan Ronaldo lagi sorang yang dah bersara tu..Kitorang tengok bola bukan sebab nak tengok player hensem OK! Tapi kalau diorang hensem, bukan salah kitorang la ye.

Korang nak peha ke dada? Oit, aku cakap pasal ayam KFC lah!

2. Selamanya lalang!
Orang lelaki yang gila bola, biasanya ada satu sifat setia yang melampau-lampau. Walaupun dia Romeo first class sekali pun, tapi bab pasukan bola sepak kegemaran, diorang pilih satu je. Kalau kata peminat Manchester United tu, ko kutuk la kata nombor 7 ke, masuk gua ke, pendirian tetap tak berubah. Orang perempuan biasanya rileks sikit. Bukan dosa pun sokong lebih dari satu team. Pasukan favourite memanglah ada tapi tak lah sampai tak mau tengok game dah kalau team favourite kalah. Sokong je mana-mana yang ada potensi. Tengok cam aku, Liverpool kalah pun aku chill je minat Atletico Madrid. * takde kena-mengena.

3.Kawan-kawan perempuan kau tak faham lawak kau.
Ini sedih. Banyak kali aku buat lawak 'dalam terowong', 'Arsenal is number four' dan 'parking bas', tapi kawan-kawan pompuan aku tak gelak. Sob sob..

4.Kawan-kawan lelaki kau tak terima pendapat kau
Nasihat aku buat para gadis yang hanya menonton game bola sepak apabila ada kelapangan dan hanya sesekali melayari blog dan page sukan selepas bosan online shopping, sila jangan menyibuk nak beri pendapat bila lelaki sedang berdiskusi pasal bola. Terutama bab taktikal. Kalau tak cukup ilmu, sila jangan bertempur. Takut malu, ataupun jadi macam point nombor 5.


5.Dituduh cuba tarik perhatian lelaki
Lelaki boleh bezakan perempuan tu betul-betul minat atau pura-pura nak tarik perhatian. Ingat senang ke nak tumpu perhatian tengok perlawanan 90 minit. Separuh cerita Kuch Kuch Ho Ta Hai tau! Perempuan tengok bola kadang-kadang lagi semangat, dok jerit-jerit macam nak tercabut anak tekak. Tapi, kalau tengok game apa sekalipun orang menjerit kut. Lainlah kalau tengok catur! Bukan kitorang saja nak tarik perhatian.  Plus point, mengaku jelah kitorang nampak lagi kiut bila pakai jersi berbanding korang. Hahahaha

So, apa pendapat u olls? Personally, aku rasa lelaki yang gila bola dapat awek yang minat bola, memang bertuah. Memahami katanya... Untunglah sape jadi pakwe aku..haha, ayat angkat bakul. Tu pun kalau dapat yang gila bola. Kalau tak, aku takut dia yang gila..

Anyway, bersedialah wahai gadis-gadis seangkatan kerana demam Piala Dunia akan membuatkan golongan kita bertambah walau untuk seketika cuma..

p/s : kami para gadis tak suka provokasi dan gaduh-gaduh kat stadium. Tak cool okey!!

Haha..jangan marah penyokong JDT, aku pun orang Johor gak! Luaskan Kuasamu!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Template by BloggerCandy.com