Tuesday, 25 February 2014

Lelaki di sebalik Boboiboy

Hari tu aku attend satu training kat office. Actually lebih kepada 'talk' for staff yang nak join. Truth be told aku berminat nak attend sebab nama penuh training ni adalah 'Lunch n Learn by co founder of Boboiboy, Nizam Razak'. 2 words...lunch dan Boboiboy. I would never say no to them!! Hahaha!!!

Selain dari lunch, another best part adalah 50 peserta awal akan dapat goodie bag!



Once dah settle down, Nizam Razak pun start story pasal diri dia. Alkisahnya, dia dulu student MMU. Untuk final year project,dia dan a group of friends buat 7 minutes animation bertajuk 'Misi Mustahak'. Turn out one of MMU students yang tengok video tu adalah anak sedara (tak silap aku la) Hajah Ainon, tuan punya Les' Copaque Production. Hajah Ainon dan Hj Burhanuddin ni entrepreneurs,  so company diorang ni memang buat macam-macam la bisnes. Diorang pun tengok video tu dan rasa cam tertarik je ngan talent Nizam dan kawan-kawan.

Dipendekkan cerita, diorang pun meeting untuk buat 3d movie animation. Nizam cerita masa mula-mula diorang nak buat 3d movie, ramai yang kurang menyokong idea tu. Kata takde market la, susah la, risky la... Aku respek giler kat diorang punya determination nak terbitkan juga animation tu, sehingga muncul idea untuk filem ' Geng Pengembaraan Bermula'.


Ramai orang tak tau, termasuk aku, idea untuk terbitkan Upin Ipin tu datang dari filem Geng, bukan the other way around! Lepas 3 tahun Upin Ipin bersiaran, barulah filem Geng siap sepenuhnya. Surprise kan? Bangga aku orang Melayu ada idea marketing yang sangat brilliant! Hasilnya filem Geng dapat kutipan almost RM 6 juta, big number untuk industri filem Malaysia.

In 2009, Nizam n the gang decide untuk keluar dari Les' Copaque untuk tubuhkan Animonsta Studios tanpa ada sebarang hard feeling seperti yang digosip mosip rakyat jelata sekalian. Business kan.. Bagus betul takde dengki-dengki walaupun diorang ni jadi pesaing..This company diorang build sendiri from scratch. Hasilnya...Animonsta Studios ni la yang produce Boboiboy yang korang suka tengok tu!! Orang Indonesia dan Filipina pun layan tau, kalau tak takkan la boleh dapat rating ke2 kat Disney Channel saluran 615.



The rest of the talk dia share pasal cara-cara nak jadi kreatif dan bekerja dengan creative people ni. So memang dapat tips berguna la seperti selalu bangun awal dan lakukan perkara di luar rutin.  Paling penting adalah be honest to yourself and do what you love most!

Before balik aku kena la tangkap gambar sebab aku memang honest orangnya , suka tangkap gambar. Haha.


Terbaik....comel gak si Nizam ni..

k bye!

Wednesday, 19 February 2014

Tak nak cakap pasal kahwin boleh?


Umur aku sikit je lagi nak masuk 30. Aku tak malu mengaku.

Aku belum kahwin. Dan aku hidup di dalam society yang mengukur value seorang gadis itu dari betapa 'lakunya' dia.

"Erm...dah tua pun tak kahwin lagi. Tak ada orang nak la tu."

"Ko ni ada tak kena ni...Dah try mandi bunga? Dah try berubat? Ko ada sakitkan hati mana-mana lelaki tak sampai ada yang berdendam?"

"Tak kesian ke kat Mak Ayah. Diorang pun teringin nak timang cucu".

One word...BOooooooooooooSAN!!!

"Yup, mungkin tak ada orang nak kat aku. Aku tak salahkan orang. Aku salahkan diri aku sebab tak cantik."

"Dah cuba dah berubat. Ustaz-ustaz aku pergi tu tak power kot? Ko ada suggestion lain?"

"Mak Ayah? Peduli apa. Hidup aku, sukahati aku!"

Kalau aku keji aku nak jawab macam kat atas ni. Tapi aku tak pernah rasa tak puas hati dengan ciptaan Allah. Walaupun aku tak la cantik giler sampai tahap lelaki toleh dua kali, tapi ada pancaindera yang cukup fungsi. Aku ada berubat..there, my confession! Still aku percaya doa dan ikhtiar kena seiringan. Takat sekali panjat Jabal Rahmah, haruskah aku salahkan Allah sebab jodoh belum sampai? Well, yeah, kalau kenangkan Mak Ayah memang aku sayu. Aku ada intai muka Abah masa dia tengok pak sedara aku nikahkan cousin aku hari tu. Aku tau dia teringin nak ucap "Aku nikahkan kau.. (nama bakal suami) bla bla bla..." . Terus aku blah sebab aku rasa nak nangis! Kau gila tetiba air mata berlinang kat wedding orang!

By the way, aku tak pernah sakitkan hati mana-mana lelaki. Lelaki sakitkan hati aku, tu ye, berlambak!

Aku ada adik, sedara-mara dan kawan-kawan yang berusia dalam lingkungan 22-25. Umur macam ni kalau ajak cakap pasal kahwin laju je! Kalau yang konon feeling cinta islamik tu suka la kalau pak Ustaz buka topik 'baitul muslim'. Pendek kata kalau kau tanya diorang pas habis belajar/ dapat keje nak buat apa, jawapannya KAHWIN!

Dulu aku macam diorang gak. Time tu senang jatuh cinta. Kat USM dulu punyalah ramai yang aku minat. Tapi yang aku suka betul-betul sorang tu jelah.

Usia meningkat. Soal kahwin menjadi topik sensitif lewat usia 26 tahun. Bukan aku je, ramai kawan-kawan dan sepupu-sepapat aku macam ni. What happen?

Mungkin, lagi berusia, lagi banyak pengalaman yang dikutip bila tiba soal kaum berlawanan. Diorang jadi lebih berhati-hati dalam menilai dan memilih.

Mungkin, lelaki berkualiti yang bujang makin berkurangan. Kalau ada pun, mungkin lagi muda. Option jadi isteri nombor dua. Erm...yang tu banyak.

Mungkin diorang dah putus asa. Dah letih, bosan, muak, jelak sebab banyak kali kecewa.

Kalau korang kenal sesapa umur 22-25 yang semangat gila nak kahwin, sila galakkan. Tolong dia kalau dia mintak. Sebab makin lama semangat tu akan hilang.

Semangat nak kahwin ni kalau hilang, susahlah.

Tinggal nafsu je.

Nafsu kalau diikut, lesu.

Entah...

Monday, 10 February 2014

Muhasabah

~Dunia Akhir Zaman~

Daripada Abu Hurairah r.a. katanya: Aku mendengar Rasulullah S.A.W. bersabda: '' Umatku akan ditimpa penyakit-penyakit yang pernah menimpa umat-umat terdahulu ''..
Sahabat bertanya, '' Apakah penyakit-penyakit umat yang terdahulu itu.? ''
Nabi Muhammad s.a.w menjawab, Penyakit-penyakit itu ialah :-


1. Terlalu banyak seronok
2. Terlalu mewah
3. Menghimpun harta sebanyak mungkin
4. Tipu menipu dalam merebut harta dunia
5. Saling memarahi
6. Hasut menghasut sehingga jadi zalim menzalimi

Alhamdulillah, bersyukur dengan apa yang ada..hidup bersederhana, kehidupan pun bahagia..saling sayang menyayangi, bertolak ansur & hormat menhormati antara satu sama lain..lebih berkat hidup dunia dan akhirat..Amin.


#copynpaste
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Template by BloggerCandy.com