Sunday, 14 September 2014

Pagi Ahad yang sendu, syahdu dan lemau

Malam tadi sebelum tido...

Macam biasa, aku berazam nak tido awal. Sanggup tak tengok game Liverpool FC vs Aston Villa. Lantaklah, aku I/C Malaysia, bukan England. Good luck Abang Gerrard and team! Sterling please show us your worth and Adam Lallana jangan tunggu lama-lama!


Masuk bilik, bukan tido pun, tapi dok main wassap kat phone. Sampai pukul 12 lebih. Nasib baik tak ajak sesape lepak mamak malam ni sebab mata memang dah ngantuk. Letih apa kebendanya entah, padahal siang dok rumah packing barang je. Banyak lagi nak kena beli ni. Stress! Tak pernah bercuti ke negara sejuk yang agak perit nak cari makanan halal yang murah. Pergi Umrah gak yang senang! Basuh baju lepas Subuh, sebelum Zohor dah 'hangus' kat ampai. Kalau negara sejuk alamatnya kena hantar laundry lah kan? Entahlah, sesapa ada pengalaman tolong share di ruangan komen please..Aku takut exceed baggage dan takut baju tak cukup..huhu


Bangun pagi tadi...

-Hujan lebat, sejuk...so golek-golek atas katil. Malasnya nak bangun.Oh great handphone takde bateri cmane nak keluar ni? Charging kejap lah. Kejap-kejap pun kena at least 3 jam. Keluar bilik tengok Mak tengah dok berkemas. Mak mintak aku masak hari ni. Erm...godek-godek dapur, rasa nak masak lemak cili padi. Lama tak buat, slow jugak lah aksi aku. But before that, makan nasi goreng dulu sambil minum kopi. Menung, tengok rintik-rintik hujan di luar makin lebat. Tak keluar lah gayanya ni..

Gigih aku nak snap gambar. Rupa tak seberapa sebab pakai HP mini aku je tapi yang penting sodap! Hahaha..ayat angkat bakul!

Settle masak and everything, hujan dah reda, baru on streamyx. Check result FT Liverpool vs Aston Villa. Damnit! Cmane boleh kena 1-0. Sob sobs. Bukak TV, ada BPL Saturday Review solayan highlight jelah. Oh OKlah, banyak attempt tapi tak score. OKlah, bola tu kan bulat. OKlah, nanti ada peluang lagi.. p/s: itu kelebihan awek-awek minat bola ni, diorang setia, sentiasa berfikiran positif dan percaya pada peluang kedua. Gitewwww...

Sudah-sudahlah membebel kat sini, Ahad pun dah menginjak ke tengahari. Terpaksa merajinkan diri untuk keluar jap lagi cari barang-barang yang tak cukup. Nak geraknya Jumaat depan, tapi aku ni jenis yang paranoid, suka sedia awal-awal. Almaklumlah jenis yang tak biasa travel oversea.

Nak ke mana tu? Shhhh...kita rahsia dulu na!

Dalam dok sibuk tu, kalau dah kata kaki blogging, nak jugak curi masa update entry! Memang tak boleh blah...

K, really,really, really gotta go...

Thanks for reading!

45 comments:

  1. Sal nk ke mana? Travel oversea ke mana tu?

    ReplyDelete
  2. wah...nak ke korea ke??ke pegi london??eceh...hheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Korea bukan, London pun bukan...surprise !! ! hehe

      Delete
  3. http://madey09.blogspot.com/ follow first nak kenal blog dahulu ya

    ReplyDelete
  4. beb...time sejuk akan kurang mandi n kurang peluh..so baju tak kan busuk....mandi sehari sekali pun ok...but for us still dua kali...juz baju sejuk kena cukup tebal dgn keadaan cuaca...

    time ak gi turkey pernah reach -8C and korea almost -12C so ak kai winter coat yg wool punya...tak yah beli mahal2...kedai bundel byk juz antar gi dobi cepat2...tp dlm pakai inner and t-shirt yg agak tebal n gelap......

    don't forget utk bw shawl yg tebal utk tutup kepala n muka...angin winter mmg best but don't repeat my mistake...sbb konon2 hebat...tak pasal de misai sbb mulut terlalu kering...bw lip balm....losyen...sbb kulit akan kering...

    pakai kasut tertutup with sock....WAJIB!!!jgn lupa winter glove...beli kat DAISO je...cari yg sensitive with hp screen...kalau tak susah..tgn kejung bila nk snap gambar...hahahaha.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak sampai negatif rasanya, sebab ni spring. possibly the lowest it can get is 15 degrees.tapi aku memang tak tahan sejuk kan..Satu hari sepasang baju cukup rasanya sebab bak kata kau,cuaca sejuk kurang berpeluh.
      thanks for the tips,memang dah beli kat Daiso pun barang-barang tu. hehe

      Delete
    2. ohhh, pegi ke land down under ehhh....

      Delete
    3. hehe..bijak sis Azra..mesti kaki travel tegar ni.

      Delete
  5. wah...surprise ye....tak sabar tunggu entri anda selanjutnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Inshallah, balik nanti saya update :)

      Delete
  6. wahhhhh.. bestnya!!! nak ikut akak Sal boleh? XP

    apa rahsia-rahsia ni? saje nak bg thrill erk.... hehehe....

    okay dah tu masak lemak *my favorite* tapi lagi sedap kalau dapat dimakan. hik hik ^^,

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..hujan-hujan macam ni memang best makan masak lemak pedas-pedas. :)

      nak ikut boleh, tapi tiket beli sendiri la.. :)

      Delete
  7. Wahh.. travel ke mana tu.. Slmt melancong ye.. :)

    ReplyDelete
  8. Alhamdulillah, bestnya dapat melancong, tulah rezeki Allah namanya kan, apa-apapun, selamat melancong sambil mengambil iktibar dan pengajaran dari apa yg dilihat yea..

    ReplyDelete
  9. Oh ye sal, akak baru perasan yang sal tanya pasal perubatan altenatif tu, kalau rajin Sal pegi balik kat post akak tu, amik no tepon, apa-apa senang call je. Malas yea, k jap..

    ReplyDelete
  10. 03 89267831.-ni nombor nya, Sal contact yea.

    ReplyDelete
  11. Ini paranoid yg baik. Bersedia sebelum menyesal di kemudian hari.
    Asal aje jgn semuanya nak dibawa hihi.... Kat mana-mana pun insya-allah ada shopping complex
    Beli ajelah di sana..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hanks for the advice kakzakie.. paranoid kadang2 bagus, tapi tak boleh lebih2..kang semua nak dibawa dari rumah

      Delete
  12. Kak sal nak gi mane? Tak ajak pun! Nak ikut. Nak ikut. Isk! Nanti jangan lupe bawak ole2 utk ana. Ahaks~

    ReplyDelete
  13. Punyelah saya baca baris demi baris,
    Ayat demi ayat.
    Tapi sampai sudah x tau jugak pi mana :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak buat surprise..Insyaallah, balik nanti saya update story ye

      Delete
  14. My fevret kalau masak lomak cili api.
    Kalau ayam..mesti letak kentang banyak2..
    I like (bab makan) hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama lah...mesti nak letak kentang gak!

      Delete
  15. Replies
    1. hehe..wasap geng nak travel sesama nanti.check apa lagi yang perlu dibawa

      Delete
  16. Nak travel p mana tuuuuu? hee ;D

    ReplyDelete
  17. Nak pegi negara sejuk musim winter, bawak baju sket jer.. pastu recycle jer... takkan berbau sebabnye badan tak berpeluh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan winter tapi spring. tu yang confuse cuaca, tak tahu akan sejuk ke atau panas.tak bawak winter coat pun, just sweatwer biasa.hopefully ok

      Delete
    2. kalo spring time, me selalu bawak sweater jer.. pastu kalo agak2 sejuk over sket, pakai baju 2-3 lapis kat dlm

      Delete
    3. oh ok, thanks for the advice sis :) really appreciate it.. :)

      Delete
  18. harap dah settle semua barang yang nak di bawa ... selamat bercuti . semoga dipermudahkan semuanya nanti .

    ReplyDelete
  19. happy holiday!

    salam perkenalan,

    jemput ke blog saya, kisah saya dalam menurunkan berat badan serta bekerja dari umah dengan dua anak lelaki yang comel.

    thanks

    ReplyDelete
  20. hihihi iols bukan boleh ni nak dengar orang nak pi travel. tergedik gedik kaki rasa nak ikut. huhuhu.. akak..!! xyah hantar laundry. mahal aje. basuh basuh then sidai kat heater. kalau tak ade heater pun sidai kat balcony aje. kalo tak pun tak payah basuh hahaha. rotate aje baju bajunya..

    ReplyDelete
  21. tu laa psl.. kalah mcm x mkn nasi seminggu!!bengkeeekkk je

    ReplyDelete
    Replies
    1. terus point menjunam ke bawah lepas 2 kekalahan berturut..hrmmmm

      Delete
  22. Minat tul bola ye, hakak sejak dah beranak dua tiga ni, layan tido laghi sodappp

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya tengok highlight je kak..kalau time start tu tak tido lagi, bolehla layan..nak bangun tengah malam tu amatlah jarang..unless memang team yang saya sokong.

      Delete
  23. Syahdu je ahad akak. Slow2 ek kak. Insya Allah, semoga Allah permudahkan akak ke sana :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hujan lebat Scha, mana tak syahdu..haha

      Delete
  24. Alhamdulillh Sal dah selamat kembali ke tanah air kan...

    ReplyDelete
  25. buat check list elok2.. jgn sampai sana tercicir barang hihi... tp dah selamat sampai pun kan? syoknya...

    ReplyDelete

Thanks sudi baca. Komen je apa-apa korang suka. Lagi panjang lagi best

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Template by BloggerCandy.com