Thursday, 31 October 2013

Petrosains Science Festival

Last week, Petrosains buat first ever Science Festival. So, sebagai seorang science geek memang wajib la aku menyinggah ke sana. Menyinggah? More like spend sehari suntuk kot kat situ!

'Mangsa' aku adalah Ming dan Fatin. Tapi since Fatin ada kenduri, so aku spend la tengahari tu dengan Ming, yang bangga giler pakai seluar hijau! Kebetulan aku pakai blouse hijau ada plak yang gosipkan we olls.. Tak sesuai OK, dia tu macam adik je! (Bukan adik-adik ye..)

Sampai-sampai je, tengok the Science Communicators, Linda dan Damia buat Science Show kat concourse KLCC berkenaan Liquid Nitrogen(LN). Dah tengok berpuluh kali pun aku still kagum.  Haha, tetibe teringat aku yang tak sedar diri , pernah apply for that Science Comm position. Ada hikmah pun tak dapat! Kau bayangkan, buat show kat depan orang ramai! Pergh, kalau aku conform gigil pastu habis tercelup tangan dalam LN!



Habis show, kitorang masuk lepak-lepak kat Galeria. Surprise surprise, nampak Dr. Faiz Khaled, second Malaysian Astronout. Too bad talk dia pasal 'Gravity' dah habis. Kalau tak boleh tanya soalan-soalan fizik tak tercapai akalmu. Kuikuikui. Tahukah anda selain dari hensem dan pandai, dia ni terer masak gak? I'm smitten!!! So, tak reti-reti lagi ke nak buat apa?

Perasan tak graviti yang begitu kuat antara kitorang? ngehngehngeh...

Pahtu kitorang gi jalan-jalan dalam Petrosains. Siap naik dark ride lagi konon nak merasa complete visitor experience! Tapi tak sangat pun since dah familiar dengan semua exhibit yang ada so laju je jalan dari satu station ke station lain. Bila nampak volunteer/staff yang conform tak kenal kitorang, operasi 'buat-buat tanya' dilancarkan. Ok, kitorang memang keji!


Beria-ia try semua mini show yang ada..haha!

But the best part of the day adalah dapat jumpa kawan-kawan lama! Rindu gila kat diorang!!! Kat Petrosains ni lah tempat aku hiburkan hati yang lara masa tengah jobless dan heartbroken. Memang down giler masa tu! Kat tempat ni aku belajar macam-macam dan cuba bina balik keyakinan diri. Dah kenapa tetibe entry ni bunyi serius sangat???

Later, ada fitness talk by Kevin Zahri! Tetibe rasa semangat nak gi gim! Semangat je ke Sal???

En. Kevin, cmane nak naikkan berat badan?

Before balik, gi makan kat Pizza Hut ngan Fatin dan Ming. Sakit perut aku layan budak berdua ni! Kawan ngan diorang memang buat aku rasa muda.

Sengal level 99

In the end, tak banyak pun pengisian Sains aku kat festival ni..Hampeh! Haha...takpelah. Yang penting dapat spend time ngan kawan-kawan lama dan dapat release tension.

Awesome people!!!

Rindunya nak gi Petrosains lagi...

Wednesday, 23 October 2013

Aku bukan Dr. Love

Ye, boleh saya bantu??

Hari ni nak bukak topik jiwang sikit. Hahaha, bukan apa pun, just random love thingy yang aku belajar sepanjang hidup aku. Aku ni bukan pakar cinta, so depends la kat korang nak percaya ke tidak apa aku taip ni. So, here we go..

-Lelaki kalau dia suka, dia akan cari kita. Just tunjuk hint yang kita berminat, dan dia akan usaha. Even kalau kita tunjuk yang kita meluat pun, dia akan usaha lagi kuat. So, perempuan kena belajar untuk 'give up' kalau asyik kita yang call/ message/ ajak jumpa tapi dia tak buat apa-apa.

-Lelaki yang sanggup tinggalkan girlfriend/ tunang/ isteri dia untuk kita, akan tinggalkan kita untuk perempuan lain. Lelaki macam ni tak tahu makna setia. Yang lagi sedih, bila kita ditinggalkan takde orang akan simpati dengan kita kerana awal-awal kita dah dilabel sebagai perampas.

-Orang yang handphone tak pernah lekang dari tangan tapi bila kita call dia tak angkat (nak call balik jauh sekali!) atau reply SMS kita, itu tandanya dia memang tak berminat. Sudah-sudahlah tenung handphone tu lama-lama.

credit pix
-Kadang-kadang kita direject tak semestinya sebab kita tak lawa/ tak handsome. Tapi bila kita tengok dia pilih someone yang lagi lawa/ handsome dari kita, mulut kita ringan je kata dia shallow dan memandang luaran. Automatik rasa sedih kita akan kurang sikit.

-Tapi kalau dia pilih someone yang kurang ada rupa berbanding kita, mungkin masalahnya memang kita. Rajin-rajin lah muhasabah tapi jangan fikir sampai pecah kepala! Cantik luaran je tak guna kalau dalaman caca-marba.

-Perempuan ada satu perangai pelik kalau dia suka seorang lelaki tu. Dia akan cuba elak dari tunjuk yang dia suka that guy dengan cara pura-pura tak ambil peduli. Tapi bila dia cuba sorok perasaan suka tu, nampak macam benci pulak! Perempuan memang buat orang lelaki confius! Bukan apa, orang perempuan ni takut hilang kawan dan takut keadaan jadi awkward. Maybe that guy, member satu tempat kerja/ satu kelas/ kawan yang dia akan jumpa selalu. Perempuan takut rahsia dia terbongkar. Lagi-lagi kalau that guy yang dia suka rupa-rupanya anggap dia kawan biasa je. Malu dan awkward!!!

-Tapi orang lelaki pun suka buat orang perempuan confius. Sebab kadang-kadang terlampau caring sampai kitorang tak tau lelaki tu suka kita atau suka kawan dengan kita. Yang ni serious tricky doh! Lesson learnt, just because a guy like to spend time with you, doesn't mean he wants to spend his lifetime with you!!

-Bukan senang nak keluar dari 'friendzone', tapi kalau kena caranya, mungkin status hubungan tu dapat diubah. Cmana? Jangan tanya aku coz I get stuck in friendzone too! Bak kata Rahul, "Pyar Dosti hei". Love is Friendship. Bagi sesetengah orang, pasangan yang baik adalah yang boleh menjadi sahabat yang baik.


- Keluar dengan pasangan couple adalah antara perkara paling membosankan. Terutama bagi yang tengah kecewa.

-Ramai gadis akan kata dia dah putus asa dalam mencari cinta, pintu hati dah tertutup, dah tak percaya lelaki blablabla..Hakikatnya takde perempuan nak jadi Andartu!Diorang cuma cakap benda-benda tu untuk sedapkan hati sendiri. Dan dalam diam sebenarnya diorang masih berharap untuk disayangi.

-Its better to let broken heart heal on its own. Because sometimes the one who try to heal it only make it worse.

Perasaan cinta itu anugerah Allah. Kalau Dia boleh hadirkan ia sekelip mata, ia juga boleh hilang sekelip mata. Jangan berlagak dengan cinta dunia. Carilah cinta-Nya kerana cinta itu cinta abadi. Moga kita akan temui cinta agung tu.

See you next entry!
Lots of love,
Sal

Saturday, 12 October 2013

Menyelami perasaan Si Kurus

Best ke jadi orang kurus ke? Hrm...susah nak jawab soalan tu. Memiliki tubuh yang kurus memanglah menjadi impian ramai orang terutama sekali golongan perempuan. Ramai yang berdiet dan bersenam bagai nak rak, tapi badan macam tu jugak. Ajaibnya, ada pulak golongan yang memang kurus walaupdtun makan macam bela jin. Rahsianya? Takde rahsia, dah memang keturunan. Tapi jadi orang kurus ni ada kekurangannya jugak. Antaranya..

1. Mudah kena penyakit
Hari tu aku buat medical check-up. Turned out aku ada low blood pressure dan tahap kolestrol dan lemak yang agak tinggi. Scary, huh? Mungkin sebab orang kurus biasanya tak jaga makan since diorang tahu berat badan diorang akan maintain. So, nurse tu nasihatkan aku supaya kawal pemakanan dan banyakkan exercise to build up muscle. Ha...siapa kata orang kurus boleh makan apa saja dan tak payah exercise? Orang yang agak berisi tapi mengamalkan gaya hidup sihat jauh lagi baik dari si kurus yang makan entah apa-apa dan tak bersenam langsung.

2.Dituduh 'berdiet'
Serius aku annoyed bila aku makan sikit dan orang tanya, "diet ke?". Perhatian ye, orang kurus ni memang cepat kenyang, so dia makan dalam portion yang sikit. Kalau orangnya kecik, perutnya pun kecik jugaklah, tu yang cepat penuh. Tapi diorang akan cepat lapar sebab kadar pencernaan yang tinggi. Cepat kenyang, tapi cepat lapar...itulah antara 'masalah' orang-orang kurus ni.

3. Susah nak cari baju yang 'fit'.
Aku ada sorang kawan yang kurus tinggi. Susah gak dia nak beli baju ready-made sebab nanti senteng kalau dia beli saiz S. Orang kurus ni kena pandai cari cutting yang sesuai. Kalau longgar sangat nanti gelobos. Kalau ketat lagilah terserlah kekurusannya itu. Sedih jugak sebab takde curve macam uolls yang berisi. Macam tiang telefon je gamaknya.


Iklan weight gainer zaman dahulu-kala

4. Senang kena buli
Biasanya lelaki. Kalau zaman sekolah dulu golongan ni la yang kena kautim dengan senior sebab kecik dan mudah ditolak-tolak. Dah besar ni risau jadi mangsa penjenayah pulak. Yelah, takkan la peragut nak attack brader badan ketak-ketak kan?

5. Mangsa lawak hambar dan ketinggalan zaman.
" Baik-baik, angin kuat tu, kang terbang plak!."
" Kau boleh angkat ke? Patah tulang jap lagi!"

Bersyukur lah dengan kurniaan Allah. Kurus ke, gemuk ke..itu semua luaran je. Yang penting..sihat.

See u next entry!  Salam aidiladha. .

Friday, 4 October 2013

Orang kita senang ditipu?

Orang kita yang aku maksudkan di sini adalah orang Malaysia. Regardless of race or religion. Kenapa aku cakap macam tu? Kat bawah ni aku senaraikan penipuan-penipuan yang selalu orang Malaysia terkena walaupun dah berpuluh kali jadi kat orang lain.

1. Sindiket 'Gores dan Menang'
Sindiket ni ada musim. Bila dah banyak orang terkena dan banyak laporan polis yang dibuat, diorang senyap kejap, mungkin pergi holiday kat luar negara enjoy duit orang-orang yang dah kena kunyah hidup-hidup. Dah lama senyap, keluar balik cerita. Dear people, bukanlah hadiah namanya kalau kita kena keluarkan duit untuk dapatkan benda tu.

2. Remaja dirogol 'teman lelaki'
Selalu aku baca berita pasal ni, aku tak tau nak kesian ke nak marah. Kenal baru sehari dua, tonggek atas motor, bawak gi jalan-jalan pastu ikut balik rumah. Konon-konon nak lepak je. Adik-adikku sayang, jantan kalau baru kenal dah ajak balik rumah takdenye sebab nak ajak minum teh atau main Saidina. Sudahnya korang yang kena 'main'. Yang lagi keji siap ajak kawan-kawan. Sharing is caring katanya!Hadoilah...

3.Ditipu kekasih facebook
Biar betul korang ni, tak pernah tengok muka pun boleh dengan rela hati dan penuh kasih sayang transfer duit beribu-ribu ke akaun dia. Like, seriously? Cinta memang buta, tapi jangan jadi buta sebab cinta.

4.Diperangkap jadi keldai dadah
Aku kesian gila dekat orang-orang yang jadi mangsa. Mostly perempuan. Selalu keluar rencana dan dokumentari pasal ni. Ada kes yang diperangkap konon-konon dapat tiket free untuk bercuti. Siap dengan beg yang lengkap dengan baju. Well, maybe mangsa ambil sebab dia tahu negara yang dia akan pergi tu sejuk, so untunglah dapat one suitcase full of winter clothing. Sebenarnya, dadah dah disimpan dalam beg tu. In the end, menang percutian ke penjara seumur hidup! Sesetengah negara, hukum gantung sampai mati! Kalau dah kena tangkap kat negara asing, bukan senang-senang macam tu je kedutaan nak jemput balik. Ada kes tu ditipu 'kekasih'. Lebih kurang jugak, ajak gi bercuti, tau-tau beg orang kita yang kantoi, diorang ghaib tak tau gi mana.

5.Skim cepat kaya
Ada yang bersembunyi atas nama MLM - Multi level marketing katanya. Tak salah nak kaya, tapi selidik la dulu. Just because dia tu anak Pak Imam kampung kau yang tetiba balik bawak kereta menjalar kau dah excited jual tanah, jual rumah sebab nak melabur. Last-last lebur!

6. Produk kesihatan penipu
Aku paling menyampah kalau produk tu 'jual agama'. Orang kita pun buta-buta percaya. Contohnya kes sarang anai-anai. Haha..Malaysia yang kelakar!
Ada produk kurus pulak sampai mengancam nyawa. Pernah dengar produk yang claim boleh increase motabolic rate? Sesetangahnya mengandungi kafein yang terlampau tinggi, kurang sesuai untuk orang kita yang bertubuh kecik, tak bersenam pulak tu. Itulah punca terjadi kes macam sakit jantung secara tetiba sampai membawa kematian. Ada faham?? So, kalau nak kurus, carilah ubat yang mendapat kelulusan Kementerian Kesihatan Malaysia. Takde maknanya nak kurus dengan mudah. Itu semua auta!
Lagi satu, produk kecantikan...ni pun kena hati-hati jugak. Kes paling common, kulit menggelupas sebab produk pemutih yang terlampau kuat. Baik basuh muka ngan Clorox je.

Fikir-fikirkanlah..jangan jadi taksub nak bercinta,nak cantik, nak kaya, sampai tergadai semua

p/s: Ada golongan fanatik parti politik pun senang kena tipu.

Ops..bye!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Template by BloggerCandy.com