Thursday, 31 January 2013

Hansel & Gretel : Pemburu ahli sihir

Aku rasa idea fairytale diaplikasikan dalam filem dah kerap kali diulang pakai penerbit-penerbit filem Hollywood. Contohnya Enchanted, Beastly, Mirror Mirror, Red Riding Hood, Snow White & The Huntsman, Shrek dan banyak lagi la.Sesetengah tu box-office,ada yang gagal dan ada yang takat pulang modal. So,expectation aku before tengok Hansel & Gretel- Witch Hunters tak adalah tinggi sangat.Takut kecewa di kemudian hari.Tapi sangkaan aku meleset...ini bukan fairytale biasa.


Mesti korang familiar dengan kisah dongeng dari Jerman tentang dua beradik yang ditinggalkan di tengah hutan,then jumpa rumah gula-gula,kena tangkap pastu bunuh ahli sihir jahat..blablabla.Filem ini dibuka dengan kisah tulah, tentang macamana diorang terjebak dalam dunia pemburuan ahli sihir ni. Filem ni berlatarkan tahun1830-an..buat aku tertanya-tanya, at this era dah ada machine gun ke?Dan agak tercuit hati penonton bila Hansel mention yang dia ada 'sugar disorder' sebab kecik-kecik ada witch bagi dia makan candy hari-hari.Pun buat aku tertanya-tanya,diorang ke yang cipta insulin?Huhuhu.Tapi,bab-bab sejarah invention ni aku rasa boleh diabaikan.Nama pun cerita kan...memang selamanya tak logik..Tu belum masuk kisah troll nama Edward.Haha,nama nak Twillight aje..

Yang pasti,aku faham kenapa filem ni diklassifikasikan sebagai 18+.Babak slay the witch yang sangat-sangat gruesome.Get ready untuk tengok kepala pecah kena pijak,badan meletup sampai usus melimpah,orang makan ulat, kepala kena penggal, bakar hidup-hidup dan banyak scene yang aku tengok dari celahan jejari aku yang keding.Kalau pregnant atau senang loya mohon jangan tengok.Fighting scene dia awesome...Lakonan cast dia semua mantap dari sekecik-kecik watak sampailah lead.Jalan cerita dia simple dan senang faham.Tak banyak twist sangat,lebih straight to the point, tapi still ada elemen surprise, berkaitan parents diorang dan pompuan yang suka tolong Hansel.

Aku jarang bagi rating sebab bagi aku, kalau nak tau,tengoklah sendiri..Taste orang tak sama.Senang cakap, filem ni aku boleh je g tengok sekali dua lagi kalau ada orang nak belanja.So how?

Akhir kata, pesanan dari Hansel , "Do not enter a house that was made from candies." 

Ikon Varsiti BH 2012

Baru-baru ini, Unit Berita Harian Pendidikan telah mengadakan majlis Anugerah Ikon Varsiti BH 2012.Majlis telah diadakan di Laman Mahsuri, Hotel Royal Chulan, Kuala Lumpur dihadiri wakil-wakil dari Institut Pengajian Tinggi Tempatan yang bertanding.

Haha,amacam intro aku,ada gaya reporter buat story tak? Apa,takde?Haha,memang pun,aku bukan reporter, jauh sekali editor.Kalau nak baca story penuh,baca kat sini.

Aku and team telah ditugaskan untuk manning booth NIB. Kira macam create awareness la..Nak tau NIB tu apa, sila explore sendiri kat News Image Bank.Jangan lupa register =)

Event start pukul 12.00 pm,tapi pagi-pagi lagi my colleagues dah pergi sana untuk pasang panel dan set up booth.Memandangkan aku dan Kak Jan adalah kaum wanita yang lemah, kitorang tak terlibat la dalam bab pasang panel ni.By the time ktorang sampai sana dalam kul 11 lebih, segalanya dah ready..






Kesian muka-muka keletihan...

Masing-masing stress cari connection broadband.

Stress sampai nak bertumbuk!

Tapi dengan skill memujuk yang aku ada, diorang berbaik balik.Almaklumlah, abang-adik katanya..

Kak Jan dan Mizi yang gigih cari orang untuk register NIB.

Aku yang gigih tangkap gambar sini-sana..haish,tak boleh harap!Muka bajet comel je..nak pelempang?

Tapi the main reason aku tak boleh concentrate adalah kerana ini ada betul-betul belakang booth. Bau Nasi tomato dan rendang ayam menjolok hidung.

Majlis ni di'emcee'kan oleh Ag Hot FM.Di'emcee'kan?Oh,Sal, bahasa apakah itu?Adik-adik,jangan gunakan bahasa ini dalam exam tau!Ada performance by Ainan Tasneem.Seriously, this girl can really sing live!!!Sayangnya booth kitorang jauh dari pentas,so aku takdelah nak gi dekat-dekat untuk ambil gambar or record performance.Hello,aku datang nak create NIB awareness ok!!

Sebagai penutup, tengoklah gambar budak tak reti berenang diapit atlit terjun kebangsaan.Mesti korang tak kenal ni,sebab diorang pakai baju full..haha,matilah aku kalau Leong Mun Yee dan Brian Nickson Lomas baca..Pfft,ko sape Sal yang diorang nak baca blog kau!Anyway,aku memang respect diorang berdua ni.Kecik-kecik cili padi wei!Maybe boleh jadi the next Pandalela Rinong.Who knows!So,sebelum diorang jadi famous cam Dato' Lee Chong Wei, Azizulhasni Awang atau Nazmi Faiz Mansor,baik aku tangkap gambar dulu.

Buat pengetahuan korang,windows PC aku crash masa taip report pasal event ni..kecewa sungguh sebab semua kerja-kerja aku hilang.Agak-agak kalau aku bagi link post ni sebagai ganti report aku,bos aku marah tak???haha.Oh by the way,Selamat Hari Wilayah!!!

Sunday, 27 January 2013

Juvana The Movie : Aku tidak akan terperangkap selamanya...


Kalau kita kena tumbuk, nak lawan pakai apa?Matematik? - Botak.

Aku baru balik tengok Juvana,antara filem Melayu yang aku sangatlah nanti-nantikan. First,sebab aku memang follow drama ni, and kedua sebab aku memang minat Zahiril Adzim dan Johan As'ari .Hehehe. By the way, kepada sesiapa yang nak tengok filem ni, tapi tak follow series dia, aku nasihatkan korang tengok dulu kat Tonton. Takpun mintak member yang memang tengok cerita ni bagi briefing sikit. Sebab,kalau tak,korang akan rasa cam g tgk 'The Hobbit' tapi tak pernah tengok Lord of The Rings. Mau tercangak-bangak dalam wayang tu. Anyway,aku rasa tu strategi Faisal Ishak,nak biar peminat-peminat siri Juvana rasa dekat je dengan watak-watak dalam filem ni.

Bagi aku,filem ni menjadi...Lakonan Syazwan Zulkifli yang jadi 'Apek' memang mantap.Ada masanya dia lebih menyerlah dari Botak atau Daim.Dia ni memang boleh pergi jauh.Aku suka transisi dia kejap baik,kejap psiko...

Yang best tentang cerita ni adalah twist yang diselitkan, tentang warden Ali (Adlin Aman Ramlie) dan kenapa Lan (Sharnaaz) anti ngan budak-budak Wira Bakti.N aku suka tengok survival Daim(ZA)  yang cuba nak 'hidup lama' dia balik walaupun orang sekeliling dia pandang serong kat dia.Buat aku teringat pada satu pepatah 'Biar tersilap ampun,jangan tersalah hukum'.Sweeet je tengok dia ngan Shera.Babak gaduh dia pun smart,takdelah sampai tahap blackbelt karate tapi cukuplah untuk buat kau kata,hebat gak budak-budak ni.Banyak pengajaran sebenarnya,tentang memaafkan orang dan tentang erti sebenar kebebasan.Tapi aku rasa,kalau budak-budak yang tengok cukuplah diorang rasa takut nak buat jahat sebab sekolah juvana memanglah tempat yang ngeri(aku rasa realiti jauh lagi dasyat dari apa yang filem ni tayangkan).

Yang tak best aku rasa adalah part mamat macam gay tu macam kena .... atas katil.Tak sesuai untuk orang-orang yang suka berimaginasi,terutama budak-budak.Huhuhu..Lagi satu,filem ni banyak sangat cameo dia.Kalau dah banyak sangat artis famous yang muncul,dah hilang excitement dia.Lastly, nama sekolah baru diorang kelakar.Cam nama sekolah kat kayangan.

Tapi aku rasa better korang tengok dan nilaikan sendiri.Yang pasti,filem ni buat aku respect dengan boys' friendship.Kalau semalam dia tumbuk kau, hari ni dia sanggup bunuh orang yang cuba tumbuk kau.Ah...lelaki!

Apasal Johan Asa'ri hensem sangat hah?hah?

Sekian...



Wednesday, 23 January 2013

Ada apa dengan Maulidur Rasul??


12 Rabiulawwal...tarikh keramat itu tiba lagi.Kat Malaysia, tarikh ni akan dikira Public Holiday.Means...CUTI!!!!!Ish,cuti kot.Sape tak suka cuti.Majoriti manusia suka cuti.Termasuk korang yang tengah baca ni.Ada orang akan gunakan cuti ni untuk berjimba atau melawat sedara-sedari cikebum cikebum.Ada orang yang extend sikit so cuti jadi panjang, bolehla balik kampung atau g holiday.Tak pun,just  ambil kesempatan untuk bangun lambat dan lepak kat rumah je.

OK,entry aku kali ni bukanlah nak ceramah kat korang tentang cara-cara yang paling afdhal untuk menyambut Maulud Nabi.Tak,itu biar Ustaz-ustaz je yang cerita.Diorang layak,aku tak.Terpulang,kalau korang nak g berarak sambil berselawat, silakan...Kalau nak g surau atau masjid dengar ceramah, lagi bagus...Atau nak duduk rumah layan Astro Oasis, TVAlHijrah atau nak layan drama-drama bertemakan Maulidur Rasul dengan harapan dapat mengutip secebis dua pengajaran pun boleh.

Yang menjadi point post aku adalah sejauh mana kita sebenarnya sayangkan Rasulullah S.A.W???Pernah tak korang tanya soalan tu pada diri korang sendiri??Sedangkan setiap kali solat kita mengaku 'Tiada Tuhan Disembah Melainkan Allah, Nabi Muhammad Pesuruh Allah'.Tak lengkap Islam kalau tak mengaku kedua-duanya sekali.Sekarang aku tengah tanya soalan tu pada diri aku sendiri...Berapa banyak sunnah nabi yang aku amalkan??Berapa kali seminggu aku baca al-Quran??Quranul Karim adalah mukjizat terbesar Nabi.Yang ditinggalkan untuk ummatnya.Kalau orang yang kita sayang bagi kita barang, kita akan selalu pakai barang tu sebagai tanda kita ingat dia.Rasulullah tinggalkan sebaik-baik kitab untuk kita,tapi sejauh mana kita gunakan tinggalan Nabi Muhammad S.A.W tu???Tu belum masuk soal sirah nabi..Berapa banyak kisah nabi yang kita tahu??Yang kita guna sebagai panduan?Ya Allah...teruk betul kita ni,kan??Kita lagi suka ambil tahu gosip-gosip tak berfaedah.Anak-anak kecil kita lebih suka dendangkan kisah-kisah fairytale...Terukkan kita??Rasa macam nak tampar pipi sendiri.Jangan,mintak kawan yang tamparkan.

Semua orang familiar dengan tagline 'Sedangkan Nabi Ampunkan Ummat'. Itu membuktikan betapa mulianya keperibadian insan bernama Muhammad S.A.W.Berdakwah walaupun mendapat tentangan dari setiap sudut.Sedangkan di saat-saat terakhir hayat baginda pun,ummatnya juga yang diingatinya.Sayangnya dia pada kita,yang dia tak pernah jumpa pun.Kita?Nak berselawat pun culas.Malas.

Aku,macam korang semua,hanyalah manusia biasa.Yang sering buat maksiat,buat dosa.Namun perlu ruang membaiki diri.Aku ingatkan kau,kau ingatkan aku.Simple.

Salam Maulidur Rasul.Semoga kita sentiasa ingat tarikh ni.Walaupun time tu kita ada kat tempat yang tak iktiraf 12 Rabiulawwal sebagai cuti umum.Selawat dan Salam atas junjungan kita, Muhammad s.a.w.Assalamualaikum.

Tuesday, 22 January 2013

Kenapa saya suka karaoke?

Kredit pix: Google Image
Assalamualaikum...
Kali ini aku nak cerita pasal punca kenapa gaji aku cepat habis.Sebab aku ada hobi yang sangat membazir duit iaitu 'menyumbangkan' lagu di pusat karaoke.Cam tak sangka,kan, aku yang nampak lemah-lembut ni suka karaoke???huahuahua....Tapi kenapa aku suka karok?Antara sebabnya adalah...

1.Medium meluahkan perasaan secara tak langsung
Bila bengang, atau marah, segala lagu rock akan keluar.Cam tetibe je semua nak feeling boleh goreng gitar,padahal gitar perut je. Bila frust,segala lagu jiwang nak dipilihnya.Sampai bernanah telinga member.Ada yang dah tertidur, bangun balik pun aku tak habis nyanyi lagi.Hahaha

2.Boleh tengok perangai sebenar kawan-kawan.
Jangan terkejut kalau kawan korang yang nampak pendiam dan pemalu tetiba pilih lagu dangdut dan bergelek sakan cam nak bocor lantai.Atau budak yang korang bajet layan nasyid je sebenarnya kenal lebih banyak lagu Nirvana dan Oasis dari korang.Jangan jatuh cinta bila mamat yang nampak kepit tu sebenarnya ada sore jantan yang boleh membuatkan Jamal Abdillah rasa nak berenti menyanyi...

3.Feeling cam retis popular
Walaupun penonton hanya ada beberapa kerat,aku selalu feeling cam retis tengah buat konsert.Esspecially kalu version 'Live'. Bajet la ko tengah nyanyi kat Royal Albert Hall,padahal kat Green Box jer..

4.Video klip karaoke yang kelakar
Sesetengah lagu, tak gunakan video klip original,tapi video buatan sendiri.Memang lawak tengok video klip kalau tak ada kena-mengena dengan lagu.Ni biasanya terjadi pada lagu-lagu Melayu jiwang.Kadang-kadang sorang je nyanyi, yang lain dok jadi penganalisa video tak bertauliah sambil gelak berdekah-dekah.

5. Sebab suara aku sedap
Ni aku tak kata,tapi kawan-kawan aku yang kata.Tak adalah sedap sampai tahap boleh menang 'Vokal Bukan Sekadar Rupa'.Tapi,aku rasa kalau aku g audition, Azmeer takdelah rasa nak baling kerusi.Eh,berani dia baling kerusi,aku cucuk mata dia.

Ada orang yang pandang serong kat aktiviti karok ni.Tapi bagi aku,janji kau jaga batas kau.Hati-hati jugak kalau pilih tempat.Karang ada yang terselit sekali bila polis buat operasi.Kan dah malu.And be safe.Jangan pergi berdua dengan kawan lelaki yang korang baru kenal.Atau pergi beramai-ramai dengan kawan-kawan lelaki diorang yang kau tak kenal.JANGAN!!!Tempat gelap dek non,macam-macam boleh jadi.

So,jumpa lagi di sesi merapu lain kali...menyanyi,menyanyi jugak...solat jangan lupa.
Peace =)

Monday, 21 January 2013

2012...yang pahit dan yang manis Part 2

Orait, sambungan entry yang lepas...Kali ni nak cerita pasal perkara-perkara yang best pulak.Kalau yang ni banyak lah,sebab aku ni benda-benda kecik pun boleh buat aku hepi.Benda orang lain kata tak kelakar aku sorang je yang gelak..So, antara yang manis berlaku dalam tahun 2012 adalah...

1.Ramai kawan-kawan aku yang mengakhiri zaman bujang diorg tahun ni.Aku cuba sedaya-upaya untuk pergi semua.Lagipun,aku anggap wedding ni macam free reunion.Peluang untuk jumpa kawan-kawan lama.Sebab biasanya masing-masing sibuk.Antara wedding yang aku gi 2012 ni adalah...

Aiza,island buddies merangkap teman  mencurah rasa.Congrats!!

Petro buddies - Acid & Az.
Nani & Shah..Kan dh cakap,wedding ni dh mcm free reunion.Credit pix : FB Farah Nur Diyana
Actually,ada banyak lagi, tapi aku jarang amik gambar.Dan ada juga yang aku tak dapat pergi mungkin atas faktor,masa, jarak ataupun tak dijemput.huhuhu..So,tahniah la kalian semua!!!Tahun 2013 ni pun dah banyak jemputan menanti.So,jom g tempah kebaya.Eh...tetibe.

2. Dapat g bercuti.Raya tahun 2012 ni tak pasal-pasal keluarga aku ajak g Cameron Highland. Pagi-pagi 2 Syawal kitorang dah gerak.Haha,orang dok pakai raya, kitorang dah menyarung sweater.Best sebab adik-beradik n anak sedara semua ada.Too bad one of my brother tak dapat join..



Nak jauh lagi, kita pergi KK plak..OK bah kalau kau...

Ingin berdejavu lagi di Kinabalu
3. Dapat tengok tribute teater Tun Siti Hasmah-Dari Hati Seorang Perempuan.I've always adored her n bila tengok teater ni aku terfikir, bukan senang jadi isteri orang ternama.Hati dan mental kena kuat.Terpaksalah aku batalkan hasrat nak kahwin dengan Shaheizy Sam..Haha hak-tuih!Sila muntah jauh-jauh.
Geng tengok teater - Dee
4. Aku ni nampak je cam suka benda-benda lagha..tapi aku layan ak konsert-konsert islamik.N tahun 2012 ni aku, Dee n Sarah beruntung dapat tiket free g tgk Rythm of the Soul..Ada Opick, Hafiz Hamidun n Adi Putra.Ye, yang jadi Jai tu.Memey arrrr.

Hatiku rapuh...

5. Dapat anak sedara baru.Ni yang ke-empat.Welcome to our family!!

Auni Najihah binti Azhar aka Si Bulat.
So, harapan aku,semoga 2013 ni membawa seribu satu kebaikan untuk kita semua..Selamat Tahun Baru!!!!

Saturday, 19 January 2013

2012 ... yang pahit dan manis Part 1

Relevan lagikan nk ucap 'Selamat Tahun Baru 2013!' di hujung-hujung bulan Januari ni??? Rasanya awal lagi,so aku harap yang terbaik untuk kita semua di tahun 2013 ni..okey?

2012...ada apa dgn 2012?Actually ada banyak gak..ko gila,365 hari tu,manusia mana la yg boring sangat sampai x ada benda yang berlaku kat dia dalam tempoh masa tu.Haha.So, first aku nk share apa yg x best dulu.Apa,x kisah?Dah tu buat apa kat sini???

Perkara2 x best yang berlaku pada aku dalam tahun 2012...

1. Syukran Rahmat,geng volunteer Petrosains meninggal kerana sakit.Staf2 PSB n volunteers yang aktif dalam tahun 2010-2011 mesti kenal ngan arwah.Arwah sentiasa nampak ceria n pandai sorok dari orang yang dia sakit.Sememangnya, kematian itu tak mengenal usia.Al-fatihah buat arwah...

2.Kena ragut...ok,ni mmg pengalaman ngeri.Something yang kau selalu baca dan dengar,tp x pernah sangka akan jadi kt kau.Takde apa yang hilang,tp trauma n luka sikit2 je.MC 2 hari,tp almost 2 minggu nak hilangkn rasa sakit kt pinggang,siku dan kepala.Paling teruk kat pinggang.Almaklumlah,aku ni bukan ada lemak sangat.Nasib baik,kepala keras(bukan keras kepala ye).

Inilah handbag yang terkorban,handbag kesayangan. 

3. Pemergian bapa saudara aku,Khamarudin Mohamad ke rahmatullah.Dia ni pakcik belah mak aku.Lebih dikenali dengan panggilan Pak Ngah Mail.Agak terkejut jugak,sebab last time tengok arwah nampak macam dah sihat,boleh buat lawak lagi.Tapi,tulah.Terkilan sebab pernah cakap ngan dia kalau aku kawin nak dia masak lauk ayam masak merah coz ayam masak merah arwah memang terbaik!!!Tuhan lebih sayangkan dia.Al-fatihah.

Actually,ada lagi yang x best.Certain tu benda-benda kecik je.Tak berbaloi pun aku nak ingat.Kalau ingat,sakit hati.Ada gak yang terlalu peribadi untuk diceritakan kat sini.Sebab libatkan soal famili.N soal hati #ehem.Tapi ,aku tahu.Allah tak akan uji hamba-Nya melainkan yang termampu ditanggung oleh mereka.Setiap apa yang berlaku tu bersebab.Yang penting,belajar dari kesilapan..

OKlah,nanti sambung..


Assalamualaikum.

Akhirnya...aku create juga blog untuk diri aku sendiri.Actually, dah lama aku teringin nak ada blog..Motif????Well...aku suka menulis, and aku suka baca blog orang lain.No matter for what reason, well, I'm finally here! Hope korang suka apa yang korang baca. =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Template by BloggerCandy.com