Friday, 1 March 2013

Cikgu oh cikgu


Suatu masa dahulu aku pernah bergelar penganggur dalam tempoh yang agak lama.Masa tu ramai yang suggest aku jadi 'cikgu ganti'. Dan setiap kali pun aku sengih je dengar cadangan diorang. Aku memang tak nak jadi cikgu. Sebab aku ni baran tapi kadang-kadang lembik. Nak jadi cikgu kena sabar dan tegas. Tak boleh senang kesian. Tak boleh senang breakdown. Serius, aku memang respect golongan bergelar pendidik ni. Lagi pulak zaman sekarang budak-budak nakal lain macam.

Aku pernah share status ni kat fb yang aku copy n paste dari seorang membe yang bekerja sebagai guru. Tak tahu siapa penulis asal, tapi aku rasa dia tak kisah kot benda baik disebarkan... 

Ada orang kata...
1. Kerja cikgu ni senang jer.
2. Kerja sikit. Cuti banyak.

HANYA ORANG YG TAK TAHU MENILAI PROFESSION PERGURUAN SHJ YG BERKATA DEMIKIAN. KEJA CIKGU NI BUKANNYA MUDAH SEPERTI YANG DIGEMBAR GEMBURKAN!!

Time pertandingan bola.. cikgu jd REFEREE..
Time budak nak bertanding apa2 acara... cikgu jd JURULATIH
Time aktiviti KH.. cikgu jd PETANI..
Time kutip yuran.. cikgu jd AKAUNTAN..
Time RMT.. cikgu jd PELAYAN..
Time budak sakit.. cikgu jd DOKTOR..
Time ceramah.. cikgu jd MOTIVATOR..
Time hias kelas.. cikgu jd PELUKIS SENI..
Time persembahan hari guru.. cikgu jd KOMPOSER..
Time baiki kerusi rosak.. cikgu jd TUKANG KAYU..
Time budak muntah/berak dlm kelas.. cikgu jd TUKANG CUCI..
Time budak mencuri.. cikgu jd DETEKTIF..
Time budak wat persembahan... cikgu jd PHOTOGRAPHER
Time perkhemahan.. cikgu jd TENTERA..
Time hari kantin.. cikgu jadi PENIAGA PASAR MALAM..
Time hari Guru... cikgu jd PENYANYI..
Time gotong royong sekolah... cikgu jd TUKANG KEBUN
Time masuk waktu solat.. cikgu jd TOK IMAM..
Time parent amek lambat... cikgu jd BABY SITTER..
Time budak bergaduh.. cikgu jd HAKIM MAHKAMAH..
Time budak sakit kecemasan.. cikgu jd PEMANDU AMBULANS..
Time merentas desa.. cikgu jd POLIS TRAFIK..
Time budak sedih.. cikgu jd PELAWAK..

* fahamkan pekerjaan sebagai guru ni? dialah segala-galanya !! 

Terima Kasih Cikgu!!!!

Jangan terlepas Oh My Zain Saidin!I mean, Oh My English!!!
Untunglah Cik Ta...

2 comments:

  1. Cikgu ni macam makpak jugalah. Banyak 'jawatan' yang disandangnya. Lagi-lagi cikgu zaman sekarang. Kalau cikgu dulu-dulu tu mungkin datang sekolah mengajar aje tapi sekarang ni, macam-macam cikgu kena buat.

    Tapi pelik ya. Kenapa hormat pada cikgu sekarang jauh berbeza dengan hormatnya kita pada cikgu dulu-dulu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ntah la kan, nak salahkan budak-budak pun tak boleh, sebab kita sebagai ibu bapa yang didik mereka. So, kita sendiri kena ajar anak-anak hormat guru kalau nak diorang buat benda sama

      Delete

Thanks sudi baca. Komen je apa-apa korang suka. Lagi panjang lagi best

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Template by BloggerCandy.com